Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A párzási időszak miatt többször harapnak a kutyák

Az utóbbi időben sűrűbben hallani kutyák által okozott harapásos tragédiákról. A háziállatok tetteiért a gazdáknak kell büntetőjogilag is felelni.
Azonban néhány óvintézkedéssel a tépéses - harapásos baleseteket meg lehetne előzni! Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs telefonját sűrűbben hívják mostanság kutyatámadások, vadul rohangáló kóbor állatok miatt. Ennek oka lehet, hogy tavasszal és ősszel a négylábú házi kedvencek legtöbbje számára ilyenkor van a párzási időszak. A hím kutyák (a kennelbe, udvarba, lakásokba bezárt egyedek is) észlelik azt az erős szagot, ami a nőstény állatok párzási időszakát jelzi.

A szuka kutya párzását jelző szaga akár kilóméterekre is a levegőbe terjenghet, ezzel megőrítve a hím állatokat. Ilyenkor a kutyák minden áron szabadulni szeretnének bezártságukból, sokuk ilyenkor a párzás reményében szökik el otthonról. A kan kutyák egyénileg vagy falkákba verődve kutatják a tüzelő szukákat, közben egymásra és a közelben lévő emberekre is agresszívan reagálhatnak. Ezekben a szituációkban történik a legtöbb kutyaharapás.

A kutyatámadásokat érdemes elkerülni, ezért idegen vagy kóbor kutyákat semmiképpen se próbálja meg senki botokkal hadonászva vagy kőhajigálásokkal elijeszteni. A zavart kutya sok esetben a párzási lázban égve visszatámadhat. A kutyatartók udvaraikban, lakásaikban tartsák kedvenceiket olyan helyen, ahonnan azok nehezebben tudnak elszökni. Szuka kutyát érdemes állatorvosi rendelőkben kapható szerekkel tüzeléskor a szagok tompítása érdekében lekezelni, vagy ha nem tervezünk kutyánkkal szaporítást végezni, akkor egyszerű-és gyors módszerekkel az állatot ivartalaníttatni is lehet. Ezzel az állattartó mentesül a későbbi bajoktól.

Ha kutyafalka közelében kerékpározunk vagy gyalogmenet közben kutyafalka közeledik, érdemes minden irracionális viselkedést (sikoltozást, hadonászást, kapkodást) mellőzni, hiszen a falkában erős állat a hírtelen mozdulatokra jobban támad. Ha nagy a baj, és a kutya ránkrontott, érdemes földre fekve összekuporogva, fejünket, lágy részeinket védve addig mozdulatlanul maradni, míg a támadó ebek szét nem szélednek. Tüzelési időszakban - vagy máskor - ha a kutya tartójától elszökik, vagy az állatot elhagyja kiteszi, már az is kimeríti a 2004. évi X. törvényben leírt állatkínzási bűncselekményt, melyért akár három év börtön is kapható. Ha a szabadjára engedett állat még sérülést is okoz, a bűncselekmény halmozottan nagyobb büntetéssel is járhat.

Olvasóink írták

 • 11. vogyo 2010. április 15. 15:05
  „A szukák egyszerű gyors ivartalanítása egy komoly műtét, és 30.000Ft. A kanok ivartalanítása olcsóbb, de ott gazda nem érzékeli a randevú következményeit.
  Az ivartalanított kutya nyugodtabb, akár szuka, akár kan. Felelős állattartás!!!!!
  Ma reggel a tv-ben volt, hogy egy láncát elszakított kutya, átugorva a szomszédba, megharapott egy kisfiút. Súlyos sérüléseket okozott. Az állatorvos megfelelőnek tartotta, hogy megkötve az állat továbbra is ott maradhat. Így nem lenne szabad állatot tartani. Aki nem tud jobb, és biztonságos körülményeket biztosítani az kutyájának, ne tarthasson !”
 • 10. Hell-icon 2010. április 15. 11:49
  „6.

  Pedig nem hülyeség, amit írnak. Megkérdezhetsz egy kutyakiképzőt is erről, ugyanezt fogja neked tanácsolni.
  Jobb ha te magad veszed fel a magzati pózt, mintha a kutya kényszerít térdre, aztán meg egyenest a torkodnak ugrik.

  1.
  Ez nekem is bevált anno, mikor a szentesi parkban egy idegen kutya "területére" tévedtem. Iszonyat óvatos és lassú hátrálással kombinálva, nem közvetlenül a szemébe bámulva. Bár szívem szerint hátat fordítottam volna neki és elrohantam volna. :) Na akkor lett volna végem, mint a botnak.:) Szerencsére van némi tapasztalatom a kutyák terén:)”
 • 9. baloghkatica 2010. április 15. 10:07
  „Állva kedves férfi honfitársak sokkal könnyebben leszed egy kutya, herénmar, hónaljon mar, és már lent is vagy...

  A gazdákat kellene jól megbüntetni!”
 • 8. sima 2010. április 15. 09:58
  „7. Ez a DM tanácsa...nem az enyém ! :)”
 • 7. sima 2010. április 15. 09:53
  „"Ha nagy a baj, és a kutya ránkrontott, érdemes földre fekve összekuporogva, fejünket, lágy részeinket védve addig mozdulatlanul maradni, míg a támadó ebek szét nem szélednek."

  Ha a kutyáknak nincs kedvük szétszéledni , akkor volt egy rossz napod ! A lényeg , tűrd a sorsod mint Krisztus a kereszten.”
 • 6. Állampolgár 2010. április 15. 09:47
  „"Ha nagy a baj, és a kutya ránkrontott, érdemes földre fekve összekuporogva, fejünket, lágy részeinket védve addig mozdulatlanul maradni, míg a támadó ebek szét nem szélednek."

  Ha a jótanáccsal szolgáló egyén ezt megteszi előttem egy kutyafalkával szemben, akkor ígérem, onnantól én is így teszek. Addig inkább állva maradok, mert nem igazán tetszik ez a préda szerep.”
 • 5. baloghkatica 2010. április 15. 09:07
  „3: amikor a család kutyája széttépte a kisfiút, a büntetésnek épp elég, maga tragédia... meg börtönt is kaptak!

  4: Kicsit butáska az idézet, ez tény, de amolyan fanyar viziót ébreszt :D Hogy mivan, ha nem... akkor fájni fog a sok mart seb :D”
 • 4. 1131 2010. április 15. 09:01
  „"A kutyatámadásokat érdemes elkerülni, ..."

  Ez milyen érdekes, erre nem is gondoltam volna!!! De milyen igazad van DM.

  Csirén, a kérdésedre én is kíváncsi lennék.”
 • 3. Csirén 2010. április 15. 08:21
  „Hány ember kapott büntetést azért mert a kutyája maradandó, vagy halálos sérülést okozott????”
 • 2. gróf 2010. április 15. 08:15
  „1!
  Annál is inkább mert ha belérúgsz vagy kővel dobod meg akkor állatkínzásért jöhet a böri!”
 • 1. papsajt 2010. április 15. 07:57
  „ha csak morog, vagy ugat, akkor mozdulatlanul csendben várj, ne kapadozz !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját lemezzel készül az egykori Megasztár

A szegedi Hajdu Klára, akit a Megasztár első szériájában ismerhetett meg az ország saját lemezt készül kiadni. Tovább olvasom