Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

A pékeket tovább húzza az ág

Szeged - Szegeden bezárt a Cserepes sori pékség, felszámolás alatt van a Kerek-Perec. Ugyanakkor szaporodnak az albán pékségek, a megyeszékhelyen ma már legalább 8–10 működik.

– Alacsonyak az árak, nyereségünk nincs, jó, ha nullszaldón vagyunk – panaszkodott az egyik szegedi pékség tulajdonosa. Azt mondta, nem szeretne névvel nyilatkozni, azért van a Magyar Pékszövetség, hogy a tisztségviselők elmondják a problémákat és képviseljék az érdekeiket. – Az egész szakmának alacsony a jövedelmezősége, a lisztet leszámítva mindennek megy fel az ára, az energiának éppúgy, mint a benzinnek, gázolajnak, amivel teletankoljuk a furgonjainkat. Felújításra nincs pénz, a dolgozók minimálbért kapnak. A konkurencia egyre nagyobb, a szomszédos megyékből jönnek hozzánk eladni, és egyre több az albán pékség is. Közülük vannak, akik nem jelentik be az alkalmazottakat, a dolgozóknak legtöbbször még munkavállalási engedélyük sincs. Az egyik legnagyobb munkaügyi bírságot is egy albán pékség kapta Szegeden, 2012-ben.

Bőséges a kínálattal csalogatja vásárlóit a Rózsa utcai pékség. Fotó: Schmidt Andrea
Bőséges a kínálattal csalogatja vásárlóit a Rózsa utcai pékség.
Fotó: Schmidt Andrea

27 év után

Megírtuk: 27 éves múlttal zárt be június elején a szegedi Cserepes Sori Pékség Kft. A cég a Facebookon köszönte meg vevőinek és üzleti partnereinek a hűséget és a kitartást. Munkatársunk telefonon beszélt Nagyiván Mihály tulajdonos-ügyvezetővel, aki semmit sem kívánt elmondani a zárás okairól. Csak annyit árult el, hogy külföldön van, dolgozik. Lapunk információi szerint Hollandiába költözött, talán lángossütéssel foglalkozik. Nagyjából egy hónapja húzták le a rolót a Cserepes soron, a mintabolt azonban megmaradt ott is, a Mars téri nagycsarnokban is. Arról értesültünk, hogy nem saját készítésű termékeiket kínálják.

Míg hosszú évekig a magyar kisvállalkozások amiatt nyöszörögtek, hogy nem tudnak versenyezni a multik saját üzemeltetésű pékségeivel, most az albánokra panaszkodnak. Szegeden mintegy 8–10 albán pékség működik.

– A hazai vállalkozások legnagyobb problémája – magyarázta Werli József, a pékszövetség szakmai titkára –, hogy nem lehet kigazdálkodni az emelkedő költségeket. Azok boldogulnak jobban, akik saját üzleteikben árulnak, nincsenek kiszolgáltatva a kereskedőknek, akik csak 1 hónap múlva fizetnek. Jobban megy az olyan hálózatoknak is, mint amilyen a 100 üzletet üzemeltető Lipóti Pékség.

Jelenleg Magyarországon körülbelül 1000 magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás működik, az albán kézben lévők száma pedig már elérte a 300-at. Szerettük volna megírni, hogy Csongrád megyében hány pékséget tartanak nyilván. Kérdésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi területi igazgatósága későbbre ígért választ.

Játék az árakkal

Hosszú ideig az egyik szupermarketben vásároltam 250 forintért félkilós szeletelt fehér kenyeret, mígnem pár hónapja drasztikusan felemelték az árakat 400 forint magasságáig. Ekkor átszoktam a szomszédos pékségbe, és ha nem is 250-ért, de 300–320 forintért már megkaptam a finom, frissen sült szeleteltet. Néhány hét múlva azt vettem észre az élelmiszer-áruházban, hogy újra a régi áron kínálják kedvenc kenyeremet, sőt még a választék is nagyobb lett. Ebből arra következtettem, hogy valószínűleg nem csak én pártoltam át a pékséghez.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. skype66 2013. július 01. 06:08
  „Nem is értelek benneteket. Felsoroljátok melyik pékség miért rossz, fogalmatok sincs, hogy "kenyér" néven mi az a szar amit megesztek. Pár év múlva 30-40 ezreket költötök gyógyszerre, az ismeretlen eredetű vegyianyagok felzabálásától . Általában panelben laktok. Gázért általányt fizettek. A kenyérhez nem kell más csak liszt, kovász, só, meg gáz a sütéshez. Míg készíted a vacsorát, kisülhetne a kenyered .És tudod mit eszel.Nem vagytok kicsit sznobok, álszentek, elkényelmesedettek, fennhéjázóak, lusták, és tudatlanok ? - De.”
 • 32. qrumpli 2013. július 01. 05:14
  „Azt hallotam a "dob utcai" pékségből hozzák majd a kenyeret
  Igaz lehet ez?”
 • 31. hopelyhem 2013. június 30. 11:20
  „Igazad van 30-as a Lipóti Pékség tényleg Győr Sopron Megyei. A helyi boltokat viszont helybeliek üzemeltetik, tehát Csongrád megyeiek!
  Én is vásárolok ott rendszeresen,nekem nagyon ízlenek a dolgaik. A nagy kenyerük csak 3 kilós, és még 3 nap múlva is kenyér.”
 • 30. Qllancs 2013. június 30. 09:47
  „29. a Lipóti pékség Győr-Sopron megyei cég. Vettem ott kovászos kenyeret...jó lapos volt, és 4 kg. Na ebből vittem . 560 .-ft / kg. de többet nem veszek. a kelt sütik is olyan sáppadtak..és a sültebbet szeretem.”
 • 29. hopelyhem 2013. június 30. 04:43
  „A Lipóti Pékség boltjait helyi vállalkozás üzemeltetni. Szegedi munkaerővel. A rozs és magvas kenyereik nagyon finomak.”
 • 28. kvendi 2013. június 29. 20:33
  „Tud valaki normális pékséget,vagy boltot ahol normális rozskenyeret lehet kapni/enni (ami 5-ször finomabb és táplálóbb fehér puffasztott, térfogat növelős..., "parkolóban edd meg"...stb. MŰ kenyerektől)...????

  --- Az akaratom ellenére - sajnos - a munkahelyemen a fent említett üzemek/cégek/ általi kenyeret hozzák, hozták, de ezekből 4-5 szeletet kell/kellett megenni - hogy érezzen is az ember valamit a gyomrába - , míg az IGAZI barna/rozs kenyérből 2-3 szelet - ugyanakkora / is elég...!
  A látvány pékségekből/egyszer vásároltam náluk/...szándékosan nem írom ki a nevüket/címüket nem kérnék...("olcsó húsnak híg a leve")...!”
 • 27. Istus 2013. június 29. 19:06
  „nem tudom ki üzemelteti a Rózsa utcai pékséget de szerintem csak egy egyszeri pékség ,azaz aki itt vásárolt az nem vásárol többet ott.Én is igy jártam junius 28-án pénteken dél körül vásároltam egy meggyes pitét és egy rétes szerű túróst összesen 400 ft -ért Hát a meggyesben összesen 4 szem meggy volt,a túrósban pedig egy teáskanálnyi túró volt ezenkivül közepében nyers volt.Nyilván ide többet nem kell betérnem.”
 • 26. Qllancs 2013. június 29. 13:11
  „a kerek..perec egyik tulaja öngyilkos lett. a másik pedig szerb !
  A Lipóti pékség meg Györ-Sopron megyei. székhelyű .
  az albán még érdekesebb !
  Mert pl. olvastam : SEHOL az EU ban NEM engedik meg a működését ! Sőt itt Magyon SE lehetne árulni nekik..mert semmilyen szabványnak, minőségnek, előírásnak NEM felel meg!
  NAV vizsgálat !! munkaügyi..eü. . munkavédelmi vizsgálat ! Minőség vizsgálat !!!

  a másik : a kurmány MIÉRT NEM védi meg a magyar kisvállalkozót ?? Miért engedi be a külföldit?? mert az tönkreteszi a régóta működő magyart !”
 • 25. p79 2013. június 28. 23:18
  „14. roxper 2013.06.28. 16:42

  Ugyanezen a véleményen vagyok én is. Nem értem, hogy miért sztárolják egyesek az albán pékségeket, és hogy miért "tart" tőlük annyira a Pékszövetség. Tényleg egy kaptafára készülnek a termékeik (a formakenyér, a sós kifli stb.), a péksüteményeik pedig olyan állagúak, mint a gumi. Ráadásul még olcsónak sem mondhatóak: a zsemle név alatt futó, "papírhéjú kalácsuk" 30 Ft-ba kerül, míg egy fél kiló kenyér kb. 200-250 Ft. Egy-két helyen felbukkan a zsemlevekni nevezetű förmedvényük is, amit pékárunak nevezni egyszerűen szégyen.”
 • 24. hopelyhem 2013. június 28. 23:00
  „Érdemes kipróbálni a Lipóti két üzletét! Finom, friss a pékárú! Van isteni tejtermékek a Cserpes sajtműhelyből.”
 • 23. kormoska 2013. június 28. 21:09
  „9.KIBB

  A Novotelnél biztosan van egy albán pékség,ahogy a Piaccsarnokban is.
  A Szent Ferenc utca-Boldogasszony sugárút sarkán is van egy(nem biztos hogy albán),viszont szerintem ott vannak Szeged magasan legfinomabb pékárúi!”
 • 22. szegedivagyok 2013. június 28. 21:03
  „20. Rick4 2013.06.28. 20:11

  <moderálva>”
 • 21. kormoska 2013. június 28. 20:55
  „Itt a Mikszáth Kálmán utcában 4 pékség is van!
  3-ban kisebb méretű és drágább termékek vannak,egyben(City pékség)pedig jóval nagyobbak-laktatóbbak a péksütemények és az ízükkel sincs gond.
  Részemről hidegen hagy hogy milyen nációjú a tulajdonos,meg milyen az üzleti terve.

  A kerek-pereccel nagyon elszaladt a ló,a Mikszáth K utcai üzletükben is csak úgy odavakkantanak,köszönés helyett a sütemények összementek az utóbbi években.
  Egy a fontos:Jó áron,minél laktatóbbat és finomabbat adjanak.Ebben a Rózsa utcai pékségben is jártam már,mindenük nagyon finom és a kiszolgálás is nagyon kedves.”
 • 20. Rick4 2013. június 28. 20:11
  „Csak az történik, hogy már minden sarkon sütnek, annyian vannak, hogy valakinek nem jut a tortából, és mégs ki lesz az? aki összességében a legrosszabb. Az van, hogy az emberek vagy <moderálva> vesznek, de akkor olcsón, ere jó pl a tesco, vagy drágább is mehet, de akkor finom, vagy egészséges legyen. Drágán az adalékolt vackot nem lehet eladni, ebből lesz az üzembezárás. Nincs mit csodálkozni, eszembe se jutott volna, hogy cserepes sori kenyeret vegyek. Igaz, az Auchanban se veszem meg az akciós 9Ft-os zsemlét, mert előttem a kinyalt zsírparaszt kézzel fogdossa, hogy melyik a forróbb. Az nem baj, hogy mire hazabuszozik a tanyára, beleizzad a neylonba, meg más a retkes kiflit pakolja, de ő megtehette... Ezért is veszem meg inkább a 400Ft-os félkilós purpur kenyeret, az ilyen <moderálva> nem is mennek arrafelé...”
 • 19. pt 2013. június 28. 19:54
  „A kerek-perec sokszor borzasztóan szikkadt, de legalább a jó fej eladók szólnak, hogy mit nem érdemes megvenni :)

  18. "Valamit tudnak az albánok, amit a magyarok nem?"

  Igen. Ahogy a cikk is írja, tudják NEM bejelenteni a dolgozóikat.”
 • 18. .suhym. 2013. június 28. 18:49
  „Valamit tudnak az albánok, amit a magyarok nem?

  Mi az oka, hogy az egyiknek sikerül, a másiknak nem! Minőség, ár, kiszolgálás.....?
  Nem siránkozni kell, hanem alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, a konkurenciához. Jobbnak kell lenni nála!”
 • 17. vakanyad 2013. június 28. 18:16
  „Akkor miért kőgazdagok a pékek,sokemeletes házak,drága kocsik luxus utak,síelések???”
 • 16. Rubicon 2013. június 28. 18:12
  „Meg kell kérdezni az albánokat, hogyan csinálják.”
 • 15. nagypappa 2013. június 28. 16:54
  „A Cserepes sori pékség Mars téri üzlete a héten már nem volt nyitva, állítólag eladták. A buszpályaudvarnál lévőnek is új gazdája van vagy lesz. A Cserepes soron lévő talán nyitva van,
  a tulajdonos családja üzemelteti.”
 • 14. roxper 2013. június 28. 16:42
  „Az albánok nagyon sablonosak, uaz a fura íz minden egyes péksüteményükben, legyen az töltött, vagy töltetlen, édes vagy sós, szerintem hosszú távon baromi unalmas uaz az ízvilág.
  A kerek baromi drága és baromi gyenge volt, nem akarok hülyeséget írni, de mintha egy 3 falatnyi sajtos pogácsa is már 130 Ft-ba került, ami iszonyatos drága (régen, 10 éve még másképp volt, versenyképes áraik voltak)...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biomassza továbbra is a terítéken

Nem vonják vissza a biomassza erőműre vonatkozó hozzájárulást és nem lesz nyílt közbeszerzés sem. A prémium célkitűzéseket sem fogadták el. Tovább olvasom