Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A pénznyelők fogságában

Lelassult, monoton mozgású, üveges tekintetű emberek órákig szobroznak a kisebb kocsmák és sörözők csillogó-villogó automatái előtt, miközben a gép egyre csak nyeli a pénzüket. A masina olykor mintha megkönyörülne rajtuk, elébük dob néhány „fillért", amit aztán előbb vagy utóbb ismét beszippant.
Vannak, akik már milliókat buktak a játékgépeken. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Rózsafa kocsmában egy sörét kortyolgató vendég, Zoltán alig egy éve 420 ezer forintot nyert az egyik automatán.
– Nem tudom, mi történt, egyszer csak megbolondult a gép. Bármit nyomtam, mindenre adta a lóvét. Senkit sem engedtem a géphez és szóltam a tulajnak, hogy valami baj lehet a masinával. Akkor már majdnem félmillió forintnál jártam, de nem volt gond, kifizették az összeget – mesélte az irányítástechnikai szerelő, aki állítása szerint sem előtte, sem utána nem játszott nyerőgépen. Az egyik cimborája, Ferenc már annál többet. Saját bevallása szerint már több milliót adott e „félkarú rablóknak".

– Régen órákat játékgépeztem, rengeteg pénzemet nyelettem el. A teljes végkielégítésem oda lett. Két-három milliót is bukhattam – árulta el a férfi, aki két éve nem játszik komolyabb pénzzel. Igaz, 200-300 forintot manapság is elpörget.

A játékautomatákba dobott pénzt nagy ritkán látják viszont a hazárdőrök. Sokan hallottunk olyan kisiklott életű emberekről, akiknek a lakása, az autója vagy éppen a házassága ment rá a játékszenvedélyre. A legtöbben a jackpotra hajtanak, ám az extra nyereményre a legkisebb téten szinte a nullával egyenlő az esély. Maximális téttel viszont pillanatok alatt több tízezer forintot is bukhatnak.

Ha megnyerte, ne vigye

A közelmúltban az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya is vizsgálódott a Dunaföldváron egy játékgép által megnyert, de ki nem fizetett nagy összeggel kapcsolatban. A vizsgálat nem állapított meg szabálytalanságot. A szakemberek szerint az érintett pénznyerő automata működésképtelen bizonyult, elvesztette hiteles állapotát, ezért a játékos által reklamált összeget nem fizették ki.

A legnagyobb rizikót az I. kategóriájú játékgépeken vállalnak a szerencsevadászok: itt sem a tét, sem a nyeremény nagysága nincs limitálva. A II. kategóriájú gépeken a legnagyobb tét legfeljebb 200 forint lehet. Igaz, egyetlen nyomásra maximum ötezer forintot fizet ki a gép – tudtuk meg attól a két karbantartótól, aki a Rózsafában éppen átvizsgálta a nyerőgépeket. A pénznyerő berendezések, beállítástól függően, a bedobott összeg 70-80 százalékát fizetik vissza. Szintén beállítás kérdése, hogy a kifizetés több alkalommal kisebb összegekben, avagy ritkábban, de nagyobb nyereményekkel történjen.

István is megszállottja a játékgépeknek. Amikor a szenvedélyéről faggattuk volna, egyre csak azt hajtogatta: „Most nyerőszériában vagyok!", és ránk sem bagózva játszott tovább. Nem tudjuk, milyen az, amikor rosszul megy neki, de amíg figyeltük, két-háromezer forinttal is megetette a kedvencét, ami nem bizonyult kezes báránynak – egyszer sem csengette a pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta kígyózik a sor

Nem ért véget a sorbaállás a Dégáz Szent István téri ügyfélszolgálata előtt. Bosszús ügyfelek… Tovább olvasom