Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

A pénzükért tüntettek

Felszámolják az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft.-t – a bíróság ezt várhatóan ma vagy hétfőn hirdeti ki. Az egykori dolgozók tegnap a gyár elé vonultak: június óta elmaradt bérükért tüntettek. Koós Miklósné volt bérszámfejtő perre ment: a végrehajtó le is foglalta az egyik gépet, de nem tudni, mikor jutnak hozzá a dolgozók a pénzükhöz.
Fotó: Gyenes Kálmán
Elmaradt bérüket, végkielégítésüket követelték az elküldött munkások az Ikarus szegedi kft.-je előtt. Tegnap délben a gyárból és az utcáról is jöttek egykori dolgozók a tüntetésre. A kintiek és a bentiek örömmel üdvözölték egymást, legtöbben már régóta nem találkoztak volt kollégáikkal. A helyzet furcsa, hiszen még dolgozik ötven ikarusos, ugyanazt a munkát végzik, mint korábban – egy székesfehérvári cég próbaidős alkalmazottaiként. Nekik azonban ugyanúgy tartozik a szegedi cég, mint azoknak, akiket elküldtek. Ezért jöttek ki a gyárból is elküldött társaikkal tüntetni, az így kiesett időt pedig később ledolgozzák.

A gyár nagy nehézségek árán, de még termel. A fehérvári Ikarus Szerszámtechnika Kft. próbaidős dolgozói többek között a Mercedesnek is gyártanak ajtókat. A földgázt például csak két hete kötötték be újra, addig fagyoskodtak a dolgozók, mert a tartozás miatt a szolgáltató elzárta a vezetéket.

Az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft.-t az elmúlt hónapokban Feiken Gyöngyvér irányította. Ő a fehérvári Ikarus Truck Kft. ügyvezető igazgatója is egyben, alkalmanként jön Szegedre, eddig semmi biztosat nem tudtak meg tőle a munkások. Az igazgatót épp akkor értük el Székesfehérváron, amikor a dolgozók a nyolcvan aláírással ellátott petíciójukat akarták neki átadni Szegeden. Feiken Gyöngyvér nem kívánt nyilatkozni.

Hónapok óta várnak pénzükre az Ikarus egykori dolgozói. Fotó: Gyenes Kálmán
A dolgozók elkeseredettek, a cégcsoport vezetőjét, Széles Gábort teszik felelőssé azért, hogy a gyárat hagyta tönkremenni. Tény: a szegedi kft. teljesen eladósodott, gépei elavultak, az előírt munkakörülményeket sem tudták biztosítani. A telekre, a vagyontárgyakra több szervezet jelzálogjogot, végrehajtási jogot jegyeztetett be. Bíróságra mentek a dolgozók is: Koós Miklósné egykori bérszámfejtő javára a végrehajtó egy gépet lefoglalt. A tüntetést szervező Koósné azonban nem bízik abban, hogy a példáját követők valóban pénzükhöz jutnak.

A cég alkalmazottai előnyös kollektív szerződésükben bíztak. Mivel sokan évtizedekig az Ikarusnál dolgoztak, viszonylag nagy összegű – akár másfél-kétmillió forintos – végkielégítés illeti meg őket.

A nyárig 150 főt foglalkoztató üzemben július 14-én jelentették be, hogy csoportos létszámleépítés keretében mind a 156 dolgozójától megválik a cég. A kft. már akkor is tartozott nekik elmaradt bérrel. Aztán az igazgató azt ígérte: részletekben fizetnek. Akadt, aki kapott valamennyi pénzt, de a szegedi Ikarus tartozása továbbra is százmilliós nagyságrendű. A felszámolásra a munkások hónapok óta várnak – ettől remélnek némi pénzt. A megyei bíróság végül november elején rendelte el a felszámolást. Ezt Szegő Katalin kollégiumvezető szerint – miután jogerőre emelkedett – ma vagy hétfőn hirdetik ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok vakcina fogy

A háziorvosok eddig jóval kevesebb ingyenes és receptre írható, influenza elleni védőoltást adtak be… Tovább olvasom