Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A petárdatároló biztonságban van

Soron kívüli ellenőrzéseket rendelt el a szaktárca a tegnapelőtti lőszerraktár-robbanás után. Csongrád megyében csak egy helyen tárolnak pirotechnikai anyagokat, a szakemberek azt pár napja rendben találták.
A balatonfűzfői robbanás után az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium a pirotechnikai anyagokat előállító üzemek és az azokat tároló raktárak soron kívüli ellenőrzésére szólította föl a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokat.

Szeged közelében csak egy olyan raktár van, ahol jelenleg is pirotechnikai anyagokat tárolnak, a szilveszter előtt felállított alkalmi elárusító- és tárolókonténerek már nem üzemelnek. Az állandó raktár ellenőrzését mindössze pár napja végezték el a megyei katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség munkatársai. Mint Hódi József tűzoltó alezredes, a tűzmegelőzési osztály vezetője elmondta, a megye egyetlen ilyen raktárában csupán kisebb mennyiségben tárolnak pirotechnikai eszközöket, a szemlén pedig nem bukkantak hiányosságokra.

Robbanástól robbanásig

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap helybenhagyta az elsőfokú eljárás ítéletét a Pyro-Technik Kft-vel szemben, amely szerint a cég felelős a törökbálinti petárdaraktár két évvel ezelőtti felrobbanásáért. 2004 augusztusában négyen haltak meg a Pest megyei balesetben, az önkormányzati és magáningatlanokban harmincmilliós kár keletkezett.
Az előírt speciális, szikramentes elektromos berendezések, a működőképes tűzoltó készülékek és a fizikai behatolásnak ellenálló nyílászárók mind rendben vannak. Azt nem árulhatta el, hol van a raktár, de annyit elmondott, hogy a közelében nincs lakóépület. Az alezredes lapzártánkig nem kapott olyan minisztériumi utasítást, amely szerint meg kellene ismételniük a napokban elvégzett vizsgálatot.

A Szeged környéki raktár névtelenséget kérő bérlője szerint jelenleg összesen kilencszázhetven kilogramm pirotechnikai anyagot tárolnak az épületben, a raktár hét éve működik ugyanott, a szigorú előírásokat gondosan betartva. A férfi nem járult hozzá a raktár fotózásához sem, mint mondta, az épület felismerése közbiztonsági kockázatot jelentene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom