Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

A Pfizer Szegedre telepítheti európai k+f központját

Szeged - Kutatás-fejlesztési központot telepíthet Magyarországra a világ legnagyobb gyógyszergyártója, a Pfizer. Végső döntés csak ősszel születik az ügyben, de a magyar leánycég ügyvezetője szerint Szeged jó eséllyel nyertes lehet.
Akár hazánkban is létrehozhatja a Pfizer azt a K+F központot, amelynek elnyeréséért jelenleg több régiós ország is versenyez - jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Mario Gattino, az amerikai cég magyar leányának ügyvezető igazgatója.

Magyarország jó eséllyel indul a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő jelenléte miatt és bár a végső döntés csak ősszel születhet meg az ügyben, annyi bizonyos hogy a beruházási célpont Szeged lesz, ha Magyarország nyer. A Világgazdaság írása szerint a Pfizer 25-30 millió dollárt (3,5-4,5 milliárd forintot) fordít majd a beruházásra és mintegy 75-120 új munkahelyet teremtene.

A magyar kormány levélben már támogatásáról biztosította a Pfizert, de a döntést Gattino szerint még jobban elősegíthetné, ha az adótörvények lehetővé tennék a k+f kiadások levonását az adóalapból.

Mint ismeretes, a Pfizer tavaly már hajtott végre nagy fejlesztéseket Budaörsön egymillió dollárból: olyan disztribúciós központ állt fel, mel a régió 12 országát szolgálja ki. Gattino szerint hamarosan mégegyszer ekkora összegű beruházással bővíthetik ezt a központot, erről azonban csak jövőre döntenek majd anyavállalati szinten.

A Pfizer a magyar gyógyszerpiac hatodik legnagyobb szereplője 4,5%-os piaci részesedéssel.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. jozo 2008. augusztus 02. 09:54
  „5 cég?

  lángossütő a Szin ideje alatt a partfürdőnél
  pálinkaház / forraltboros bódé az x. fesztivál idején
  pályázatirő cég uniós pályázatok elnyeréséhez
  útbontó eszközök kereskedése a Annakút felbontásához
  használtfém kereskedés (ez mindig bejön)

  nagyjából annyira komoly cégek, mint Botka álma a termelő szegedi cégekről”
 • 40. szkíta 2008. augusztus 01. 23:18
  „Nem igen jönnek a válaszok.CSAK 5 CÉGET KELLENE MEGNEVEZNI!”
 • 39. Role 2008. augusztus 01. 22:51
  „Lehet, hogy közelebb van az osztrák és a szlovén határ, de csak azok járnak át dolgozni, akiknek már katasztrófális az anyagi helyzete hidd el. Nyíregyházát egyébként eléri az M3-as autópálya. Egerszeget két szaros II.rendű út éri el és szar vasútvonalak, amiken 25ször kell átszállni pestig. De már épül a villamosított Zalaegerszeg-Ljubljana vasútvonal és ezis a város sikere...”
 • 38. magyarok 2008. augusztus 01. 22:37
  „Role ekkor hülyeséget beszélsz... legfélreesőbb megyeszékhelye??? mihez képest??? Tudod, hog ott van az osztrák határ és a város fele át jár dolgozni? és tudod, hogy ott egy rossz keresett 1600-1800 euró? Ne beszélj butaságot! Félreeső Nyíregyháza de nem Zalaegerszeg...”
 • 37. Role 2008. augusztus 01. 22:27
  „A Mercedes versenyben a végső döntés Zalaegerszeg és Kecskemét között dőlt el. De vajon, hogy kerül Zalaegerszeg ezek közé a jóval nagyobb városok közé? Hát úgy hogy Zalaegerszegen 14 éve ugyanaz a polgármester (fideszes). El kell menni Zalaegerszegre, körülnézni és bólintani, mert így is lehet! Zalaegerszeg az ország egyik legfélreesőbb megyeszékhelye és mégis dinamikusan fejlődik a turizmus és az infrastruktúra. A régi gyárak sorban szűnnek meg de épülnek újak, több munkahellyel. A város turizmusa szépen lassan legyűri az összes vidéki város kínálatát, pedig a város igazán nem egy Szeged, szinte semmi látnivalója nincs, mert Egerszeg saját magának építette az aquaparkját, a termálfürdőjét stb-t. Beengedte a Flextronics gyárat, aminek azt hiszem 3 gyára is van a városban, épülnek az ipari parkok stb...és a Mercedes versenyben sem véletlenül jutott a döntőbe, ahol sokkal megfelelőbbnek találták, mint Kecskemétet, az autópálya döntött.

  Szóval ezzel azt akarom mondani, hogy Egerszeg harmad akkora, mint Szeged, de jó polgármestere van, aki mégcsak nem is ott született, mégis szereti a várost és megtesz érte mindent 14 éve. Botka viszont egy pénzhajhász csaló, aki az anyjával együtt tönkreteszi Szegedet és Szolnokot is.

  Igazi SZEGEDSZERETŐ polgármester kéne!”
 • 36. Humgor 2008. augusztus 01. 22:19
  „És még annyi:

  Nem értem, hogy miért kell rögtön támadni, ha valaki egy kicsit szkeptikus ezekkel az írásokkal kapcsolatban. Minden igazi szegedi drukkol ennek az ügynek, és szeretné, de egy részünknek már elege van az ígérgetésekből.

  Vannak eredmények, mert szép a város (Unio Pénzből) megy a panelprogram, (Állami segítséggel is), de egyszerűen aki azt mondja, hogy Szegeden jól áll a munkaerőpiac, és jól keresnek az emberek, akár az ország többi részéhez képest, az minimum hazudik.

  Tényleg írjon ide már valaki legalább 5 olyan céget, amely az elmúlt 6 évben települt a városba, és legalább 200 embernek ad munkát. Csak 5 új céget!

  Szóval én drukkolok ennek a dolognak, bár szerintem ez még nagyon csak álom. Ennek adtam hangot...”
 • 35. Humgor 2008. augusztus 01. 22:03
  „Reagálás a 27-re.

  ,,Egy félrevezetés"

  Téved!
  Bizony. Szeged is benne volt a Mercedes körben ezekkel a városokkal együtt: Miskolc, Zalaegerszeg, Kecskemét.

  A Mercedes ügyet Kilián Csaba az ITD Hungary (ITDH) vezetője vitte a vállán, és ajánlotta Szegedet is! Ő tárgyalt a baden-wüttenbergi tartományi miniszterelnökkel, majd a Mercedes szakembereivel, és nevezte meg és mutatta be a magyar városokat.
  Ezt egyébként Florian Martens a Daimler-Benz sajtófőnőke is megerősítette.

  Kérem kedves ,,egy félrevezetés" ha nem elég tájékozott, akkor olvasson gazdasági lapokat, de ne írjon ide olyat, amiben téved, vagy nézzen szakmai prtálokat.

  ,,strangerrr"

  1, egy izraeli cégnél dolgozom- tehát ez a vonal nem jött be.....
  Épp az a bajom, hogy Szegedre egy multi sem jött be. Én is BP-en kell, hogy dolgozzam.
  2, ha ön nem tud különbséget tenni, hogy mi fontosabb harmadszor is újraépíteni az Anna kutat Unios pénzből, vagy mondjuk teremteni 500 új munkahelyet Szegeden, akkor nemhiába jár villamossal.....”
 • 34. FFFF 2008. augusztus 01. 21:24
  „szkita:És milyen römokban van a város?”
 • 33. Vega 2008. augusztus 01. 19:25
  „szkíta: és ki lenne az?”
 • 32. strangerrr 2008. augusztus 01. 19:00
  „Elnézést az OFF-ért:

  "Az igazán elszomorító réteg a mintában nem a hülyéké. Hanem a többre képes, de önmagát szándékosan elhülyítő, beszűkítő drukkeré. Aki soha egyetlen kérdésben sem érdekel semmi más, mint hogy milyen válasz kedvez az ő pártjának, illetve vezérének. Minden egyes részkérdés alárendelődik a nagy, eposzi célnak, mindenre szabad hamis választ adni, vagy végső esetben, ha rutinból, agyi tohonyaságból megy a harc, akkor személyeskedéssel próbálkozni, hátha az majd elfedi a kérdőjeleket és a mögöttük tátongó, ásító, buta űrt.

  Jobboldalon a nagy nemzeti sorskérdés: Gyurcsány Ferenc eltávolítása. Balról: Orbán Viktor távoltartása. E célokért mindazt helyes vagy bocsánatos megcselekedni, amiért őket gyűlöljük: hazudni, hülyeségeket ígérni, lopni, csalni, elkúrni."

  ...

  "A drukker - ha önként, társadalmi munkából agitál - nem is elsősorban pártját óvja, hanem saját törékeny identitását. Egyes területeknek akár szakértője vagy résztvevője is lehet, magánemberként beláthatja, hogy a világ nem piros és narancs, ám végül odakurjantja magamagának: de a Gyurcsány hazudott és lövetett! de az Orbán-Torgyán-Csurka! Dedededede! Mindig eggyel több de! Akkor is ők a kisebbik rossz, tehát az adott partikuláris témában kifejtett szédítő ostobaságukat vagy önellentmondásukat megbocsátjuk. Aki fennakad rajta, az pedig ellenség."”
 • 31. strangerrr 2008. augusztus 01. 18:56
  „http://w.blog.hu/2008/07/18/judgement_day

  Érdemes elolvasni. Igaz az itteni hozzászólások nagy részére is.”
 • 30. laewien 2008. augusztus 01. 18:23
  „A Pfizer sikerterméke a Viagra, - sajnos a szellemi impotencián nem segít!”
 • 29. szkíta 2008. augusztus 01. 18:17
  „Hihetetlen,hogy az elmúlt 6 év semmittevése után még valaki védi ezt a tehetségtelen bagázst.Esetleg nem-e lehetne esélyt adni egy hiteles SZEGEDI embernek,aki jobban vezetné városunkat.Tudom, tudom, vöröséktől jön a válasz,hogy az előző vezetés.....Ezen már ideje volna túllépni és a romokból újjáépíteni városunkat és az országot!”
 • 28. Kate12 2008. augusztus 01. 18:14
  „Úgy legyen,valóban van szakképzett szakember.”
 • 27. Egy félrevezetés: 2008. augusztus 01. 17:57
  „(Szeged is benne volt a lehetséges Mercedes helyszínek között....)

  Szeged soha nem szerepelt a Mercedes tervei között mert itt soha nem volt gépgyártás, nincs szakember sem. Kár butaságokkal direkt elszomorítani az embereket.”
 • 26. dodó 2008. augusztus 01. 17:36
  „Hátha sikerül,szellemi tőke van elég most már dolgozni akaró emberek is kellenek.”
 • 25. strangerrr 2008. augusztus 01. 17:32
  „Hat kedves lemondo... hogy is fogalmazzak... ez is egy vélemény:)

  "nincs elég pad... állandó buli... és elkeserdett szegediek" :)) hihetetlen...:)”
 • 24. csanyiv 2008. augusztus 01. 17:24
  „"Botkánál bárki szegedi jobb lesz."
  Ezt a kijelentést sajnos nem igazolta a múlt eddig. Senki nem volt még elég jó a szegedieknek, egyedül Botkát szavazták meg újra - ami a konkurencia ismeretében nem is olyan nagy csoda...”
 • 23. Vega 2008. augusztus 01. 17:03
  „mint például egy olyasvalaki, aki ugy mér össze településeket, hogy szék vagy pléd van a strandon.”
 • 22. lemondo 2008. augusztus 01. 16:55
  „Jó lenne ha,... de a szegediek már annyira el vannak keseredve, hogy a város le van amortizálódva, hogy már ez a hír nem csigáz fel senkit A BIOPOLISZ jó példa erre.Tele kutatókkal a város, és egy hülyét ültettek az igazgatói székbe a maga hozzá nem értésével., politikai ember.Aki olvasta Molnár István válaszát,az láthatta, hogy fogalma sincs, hogyan kell a Biopoliszt tartalommal megtölteni. Botka nem ért hozzá, Nagy Sanyinak fingja nincs, Solymost meg sem érinti, hát akkor ki tud szakmai alapon dönteni.Az egyetem szarik rá, mert elegük van Botkából, lásd Szabó Gábor nyilt levélt Botkának Botknak csak annyi esze volt, hogy megszabaduljon az egészségügyi intézményektől, most meg a kulturális épületektől.Előre megmondta, hogy a bíróságiak kiöltöznek majd az egyikbe.Botka tönkretette ezt a várost, mert idegen test itt, és minden városi vezető az. A város mocskos,rendezetlen, gödrök, kátyuk, szeméttel teli. Érdemes átmenni Mórahalomra, ahogy az ember halad eláll a lélegzete.A fürdő, minimum 2000 székkel, itt meg, semmi, plédek, takarók a földön, Mit várunk mi ezektől. Terünkön nincs elég pad, a Széchenyi tér állandó buli, élhetetlen város lett. Sajnos.Az itt vgzett kutatók külfödre mennek,ne reménykedjük, ,csak várjuk 2010-et.Botkánál bárki szegedi jobb lesz.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángosteszt a kánikulában

Szeged - Szabolcsban kaporral is felturbózzák, Szegeden félbehajtják, sajttal, sonkával töltik, vagy… Tovább olvasom