Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A Pick és a Sole már a spájzban

Egyelőre még nem járna a kapacitások bővülésével, ha Oroszországba is szállathatna a Pick Szeged és a Sole-MiZo Zrt., viszont a piacot stabilizálnák a kiszállítások. A belföldre most ugyanis a visszaesés, Európára a telítettség a jellemző.
Már a spájzban vagyunk – írja a HVG friss száma azzal kapcsolatban, hogy az orosz hatóságok a Gyurcsány-látogatás kapcsán megígérték: 42 magyar cég, elsősorban húsexporttal foglalkozó vállalatok rövid időn belül megkapják az oroszországi szállításokhoz szükséges akkreditációt. Az OTP bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor tervei szerint oroszországi élelmiszer-kereskedelmi hálózat jönne létre, amely a Csányi érdekeltségi körébe tartozó Pick-, illetve Sole-MiZo-csoport hús- és tejipari termékeit teríteni a nagy keleti piacon.

Összeolvadtak

A Pick Szeged Zrt.-be 2006. november 30-ával olvadt be a pécsi központú Délhús Zrt. Ezt megelőzően, 2006 elején zajlott le a szintén pécsi székhelyű MiZo és a szegedi központú Sole Zrt. fúziója. A két nagyvállalat, Szeged legnagyobb foglalkoztatói – közel 3 ezren dolgoznak együttvéve a két részvénytársaságnál – Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozik, 2006-os árbevételük is szinte hajszálra egyforma: 60-65 milliárd forint.

Megkérdeztük Kovács Lászlót, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatóját, milyen lehetőségeket teremt a szegedi központú cég számára az orosz export küszöbön álló felfutása. A Pick első embere elmondta, a piac stabilizálásával járhat a lehetőség. Itthon ugyanis visszaesett az értékesítés, az európai piac pedig telített húsáruval. Az orosz piac megnyitása ezeket a negatív tendenciákat ellensúlyozná. Egyelőre tehát nem jelentené Szegeden a kapacitások bővülését az új keleti irányú export, de ha helyreállnak belföldön és az EU-ban is a piaci viszonyok, akkor már többlettermelés is elképzelhető, ami további fejlesztéseket generálna a Tisza-parti városban.

Tímár Imrét, a Sole-MiZo elnök-vezérigazgatóját is kerestük tegnap, hogy kommentálja információinkat, de a cég első embere külföldön tartózkodott, nem értük utol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Oláh javaslata szerepel a kiírásban

Oláh János szerint a polgármester, Botka László szerint a Fidesz frakcióvezetője vezeti félre a… Tovább olvasom