Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

A Picket is várja az orosz piac

Gyurcsány Ferenc tegnapi látogatásával egy időben a Fekete-tenger partján lévő üdülőhelyen a két ország mezőgazdasági minisztere, Gráf József és Alekszej Gorgyejev keretmegállapodást írt alá – szegedi Pick Rt.-nek is komoly szerep juthat a jövőben az orosz piacon.
Bő kétórás repülőút után érkezett meg a Gyurcsány Ferencet, Gráf Józsefet és a minidelegációt, valamint hat újságírót szállító, tizennégy személyes kisgép Szocsiba, ahol 30 fok meleg fogadott bennünket. A konvoj végigsöpört a tenger partján, majd fél óra múlva már Vlagyimir Putyin elnökkel közösen köszöntötte a magyar miniszterelnök a kamerák előtt a sajtó képviselőit.

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Putyin elnök méltatta a két ország együttműködését: tavaly a kereskedelmi forgalom elérte a 6 milliárd dollárt, az idén 40 százalékos a növekedés, a magyar export pedig 74 százalékkal nőtt. Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy az EU nem nézi-e rossz szemmel a két ország közeledését, azt válaszolta, azzal az EU is csak nyer.

Mit kamatoztathat ebből Csongrád megye, Szeged? – kérdeztük Szocsiban Gráf Józseftől

A Pick-csoport részt vesz majd a húsfeldolgozó oroszországi telepítésében, létrehozásában. Természetesen nem a híres Pick-szalámit készítik majd az oroszok, hanem egyéb termékeket, a betanítás, a program kivitelezésében vesznek részt a hazai szakemberek. De nemcsak a húsiparnak van keresnivalója az orosz piacon, hanem a borászoknak, a zöldség- és gyümölcstermelőknek is. A tészek szerepe felértékelődik a jövőben – magyarázta a miniszter.

Gráf József a kollégájával, Alekszej Gyorgyejevvel folytatott megbeszélés után elmondta, az új együttműködési dokumentum tükrözi, hogy a két kormány azonos módon gondolkodik a gazdaságról, teret akar biztosítani a bankoknak, az agrárvállalkozásoknak. A hagyományos piacokat – amilyen az orosz is – újra fel kell építeni – vélte a miniszter. Az elmúlt esztendőben az orosz piacon nőtt legintenzívebben a mezőgazdasági export, az árucsere. Elsősorban tőkebefektetést, technikát és technológiát kell odavinnünk.

Ami már elindult: 300 millió dollárért épül egy cukorgyár magyar szakemberek közreműködésével, technológiájával, a magyar baromfi terméktanács 60 ezer tonna brojlercsirke-kapacitás oroszországi létrehozására kötött előszerződést, a harmadik a sertéskooperáció, amely első körben 300-500 ezres kibocsátással indul, vagyis komplett telepeket, takarmányozási rendszert, vágóhidat, feldolgozó rendszereket hoznak létre magyarok a partnerországban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP-tüntetésen a népharagról

Kormányellenes tüntetést tartott szombaton Szegeden a MIÉP. Kovács László megyei elnök beszédében a… Tovább olvasom