Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A pillanat kegyelme: a költő ihlető világa

Hafner Zoltán irodalomtörténész nyitja meg ma 18 órakor az SZTE Rektori Hivatalának aulájában A pillanat kegyelme című fotókiállítást, amely Pilinszky János fényképeit mutatja be.
Egy jellegzetes Pilinszky-fotó: Lovas kocsis Londonban (1967)
A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása Pilinszky János születésének 85., halálának 25. évfordulója alkalmából készült a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Pilinszky-hagyatékának és Hafner Zoltán irodalomtörténész gyűjteményének felhasználásával. A tárlat a költő fotográfiáiból és azokból a fényképekből válogat, amelyek fontosak voltak számára, verseinek, prózai műveinek ihletőivé váltak. Pilinszky ugyan nem volt hivatásos fotós, mégis költői elhallgatása idején, az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején külföldi látogatásai során több száz felvételt készített. Fényképei ugyanarról az intenzív figyelemről, érdeklődésről, tárgyuk iránti részvétről árulkodnak, amely költészetét is jellemzi.

„Pilinszky János fotói a maguk idejében azt hiszem teljes egészében kimerítették a műkedvelő, vasárnapi fotós kategóriáját, s úgy tűnik csak újabban nyílik rá a szemünk, hogy az ő első ránézésre nagyon nem professzionális fotóiban valami borzasztóan hasonló nyelvezetet véljünk felismerni, mint amelyet költészetében találunk. Azt eddig is tudtuk, hogy Pilinszkyre milyen inspirálóan hatottak a fotók, s bizony az amatőr felvételek is. A Pilinszky Fényképei című kötet azt mutatja, hogy a költő maga is rendkívül tudatosan, s bizonyos értelemben kora fotográfusait, és fotográfiai experimentalistáit megelőzve alakít ki egy olyan fényképészeti nyelvezetet, amelyet utóbb még Minyó is úttörőként használ" – írta Várnagy Tibor képzőművész Szert Károly, alias Minyó kiállítása kapcsán Pilinszky-fotóiról. A szegedi tárlat – amelynek ma esti megnyitóján Galkó Bence színművész is közreműködik – vasárnap kivételével naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg október 31-éig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom