Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

A pólusoknak össze kell fogni a jövőért

Botka László szegedi polgármester, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Fehér Éva, a megyei iparkamara alelnöke is aláírta tegnap Budapesten azt a memorandumot, amely a fejlesztési pólusok innovációs és gazdasági erősítését tűzte ki célul.
Budapesten kívül Pécset, Szegedet, Debrecent, Miskolcot és Győrt, valamint a közép-dunántúli régióban a Székesfehérvár–Veszprém tengelyt jelölte ki a kormány fejlesztési pólusként. Tegnap a felsorolt nagyvárosok polgármesterei, rektorai és iparkamara vezetői, valamint francia szakemberek tanácskoztak Budapesten. Az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Baráth Etele a rendezvényen elmondta: az a cél, hogy a 2007–2013 közötti időszakra szóló II. Nemzeti fejlesztési terv operatív programjait Magyarország júniusban hivatalosan is beadja az Európai Uniónak, és ezekbe már beépüljenek a fejlesztési pólusok elgondolásai is. Ismeretes: a fenti időszakban megháromszorozódik a hazánkba érkező uniós támogatás összege.

– Szeged városa jól áll ebből a szempontból, hiszen a Szeged 2015 tanács már kidolgozta a legfontosabb projekteket az egyetemmel és a helyi gazdasági élet meghatározó szereplőivel – nyilatkozta lapunknak a tanácskozást követően Botka László. A szegedi polgármester hangsúlyozta: a fejlesztési pólusok kialakítása nem csupán a kijelölt régióközpontok fejlesztését jelenti. Az ország versenyképességének növelése céljából a városoknak nem egymással kell versenyezniük – magyarázta a polgármester –, hanem együtt kell működniük egymással, illetve a vonzáskörzetükbe tartozó településekkel. A jelenlévők – Szeged részéről a polgármester, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Fehér Éva, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke – a tanácskozás végén aláírták azt a memorandumot, amely a fejlesztési pólusok innovációs és gazdasági fejlesztését tűzte ki célul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszék a belvízzel küzd

Domaszék egytizede áll víz alatt. A külterületi utak járhatatlanok. A településen harmadfokú… Tovább olvasom