Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A prózai tagozat új vezetője: Telihay Péter rendező

Szeged - Gyüdi Sándor főigazgató és Juronics Tamás művészeti vezető Telihay Pétert kérte fel: legyen a színház prózai tagozatának vezetője. A neves rendező – akit nem kell bemutatni Szegeden – magaskultúrát szeretne adni, és a közönség igényességére apellál.
– Mi történt önnel azóta, hogy az 1999-es igazgatóváltás után elhagyta a Szegedet?
– Szabadúszóként rendeztem Nyíregyházán, Békéscsabán, a budapesti Thália Színházban, majd a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője lettem. Ott egy politikai cselszövés vetett véget az egyébként rendkívül sikeres működésemnek – különböző előadásokkal fesztiváldíjakat nyertünk, ott ismertem meg a feleségemet, Gubík Ágit, és ott született meg a gyermekünk is. Utána a Szikora János vezette szolnoki színházhoz szerződtem. Az a négy év nyugalmas időszak volt, közben Budapesten is rendeztem. Amikor tavaly ennek is vége szakadt, újra szabadúszóként kezdtem dolgozni.

– Váratlanul érte Juronics Tamás megkeresése, hogy legyen a prózai tagozat vezetője?
– Tamás 1989-ben, amikor a Független Színpadot megalapítottuk Szegeden, megállapodást kötött velem: egyszer majd csinálunk együtt színházat. Erre emlékeztetett most, tizenkilenc év múltán. Tényleg beszéltünk ilyesmiről, de én már teljesen elfelejtettem.

Telihay Péter: Egymás nélkül nem döntünk semmiben, de a próza arcképét én fogom megrajzolni. Fotó: Frank Yvette
Telihay Péter: Egymás nélkül nem döntünk semmiben, de a próza arcképét én fogom megrajzolni. Fotó: Frank Yvette

– Harmadszorra jön Szegedre, milyen színházat szeretne csinálni?
– Radikálisan megváltozott a világ azóta, hogy majd egy évtizede eljöttem Szegedről. Korábban muszáj volt a nézőket könnyed szórakoztatással is ellátni – ezt a feladatot mára átvették a kereskedelmi televíziók és azok a színházak, amelyek azzal a céllal szerveződtek, hogy üzletet csináljanak a szórakoztatásból. Egy olyan nemzeti színháznak, mint amilyen a szegedi, az a dolga, hogy a nézők igényességére apellálva, az adófizetők pénzén magaskultúrát közvetítsen. Szeretném, ha minőségi társulattal vizuálisan és esztétikailag igényes, izgalmas, gondolatokban gazdag, fölkavaró – és akár vitát gerjesztő – előadások születnének. Egy olyan kulturális háttérrel, rendelkező városban, mint amilyen Szeged, hűnek kell lennünk ahhoz a magaskultúrához, ami a város kultúrtörténetének sajátja. Már a jövő évi műsortervünk is ezt az igényességet jelzi. Sok kortárs magyar és külföldi színdarabot szeretnénk bemutatni, mert hiszek abban, hogy azok a történetek a fontosak, azokat jó nézni, amelyek itt és most, velünk történnek, rólunk szólnak.

Nem lenne elegáns minősíteni

Telihay Péter szerint nem lenne elegáns, ha ő minősítené a prózai tagozat jelenlegi teljesítményét. A szerződtetésekről nem úgy döntött, hogy végignézte a produkciókat, hanem volt egy koncepciója a szükséges strukturális átalakításról: több középgenerációs színészre van szükség a műsorterv megvalósításához.

Sok rendezővel dolgoznak a következő szezonban, nem akarja rendezéseivel is meghatározni a próza arculatát?
– Rendezőként nem szeretnék túlzottan előtérbe tolakodni. Inkább egy-egy évadot tekintek majd saját alkotásomnak – annak a szervezettsé-
gét, tematikáját, mélységét, színészi és formai teljesítményeit. Persze hűtlen lennék Borisz Godunovhoz, ha nem akarnék emblematikus előadást csinálni belőle.

– A költségvetés lehetővé teszi majd, hogy egy ilyen magasröptű programot, ennyi bemutatót megvalósítsanak?
– Gyüdi Sándor mindvégig részt vett a műsorterv kialakításában, azt gondolom, a dolog financiális része nem rám tartozik. Ha ő azt mondja, lehet, akkor bízom benne, hogy így van. Ahogy ismerem az önkormányzat döntésének hátterét: a város vezetői igényes kulturális gondolkodásra sarkallják a színház új vezetését. Bízom benne, hogy ehhez a szükséges anyagiakat is biztosítják, hiszen ők is tudják: a minőség pénzbe kerül.

Munkamegosztás

Gyüdi Sándor deklarálta: a prózai tagozat szakmai munkájába nem kíván beleszólni, viszont Juronics Tamás a színház egész arculatát meghatározó művészeti vezető lesz. Telihay Péter szerint ez nem jelent majd problémát, mert megegyeztek a munkamegosztásról. – Tamás bízik bennem, nem véletlenül kért föl erre a feladatra. Miután nemcsak rendező, hanem dramaturg szakot is végeztem, van egy olyan tanult hátterem, ami neki nincs. Tamás nagyon igényes színházcsináló, aki fantasztikusan ért a teatralitáshoz, otthon van a marketingben is, de a próza – ami a színház legbonyolultabb tagozata – speciális tudást is igényel, amit bennem vélt megtalálni. A hatásköröket alaposan tisztáztuk, egymás nélkül nem döntünk semmiben, de a próza arcképét én fogom megrajzolni – jelentette ki Telihay Péter.

Olvasóink írták

 • 3. Márkez 2008. április 13. 14:35
  „Lehet, hogy színvonalas lesz ez a műsorterv, de kicsit kockázatos a közönséget egyből a mély vízbe dobni. Fokozatos és tudatos közönségnevelés célravezetőbb lenne, mert nem szül ellenérzést. Aki jövőre hazamegy az előadásokról, az nem vesz 4 évig itt bérletet, hiába a kultúrmissziós cél...”
 • 2. Mese 2008. április 09. 21:44
  „Nem értem mért írod FossiL,hogy nem kell a csárdáskirálynő...amikor a szabadtérin láttam(szerencsém volt,mindkét évben láthattam) nekem belopta magát a szívembe :)
  Ha gúnyosan írtad,akkor bocsi. Késő van és az agyam már alszik :D”
 • 1. FossiL 2008. április 07. 10:07
  „Hajrá, hajrá, legyen kultúrálisan magas igényszintnek megfelelni akaró színház! Legyenek igazán jó prózai darabok, nem kell a csárdáskirálynő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnóti Tavaszi Kulturális Fesztivál

Szeged - A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium április 7-e és 10-e között első alkalommal… Tovább olvasom