Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

A püspök az igazi szeretetről beszélt

Több ezren hallgatták meg szenteste éjfélkor Kiss-Rigó László megyés püspök első, a szegedi dómban elmondott karácsonyi prédikációját. A szentmisét egyébként az egyik kereskedelmi rádió élőben is közvetítette.
Szenteste, éjfél előtt néhány perccel már alig lehetett parkolni a Dóm tér körüli utcákban – több ezren vettek részt a Kiss-Rigó László püspök által celebrált első, szegedi karácsonyi éjféli misén. A szertartás bevezetőjében a főpásztor köszöntötte a rádióhallgatókat is, hiszen az egyik kereskedelmi adó sugározta a misét azok számára, akik nem juthattak el a székesegyházba – így tízezrekhez ért el a püspök karácsonyi üzenete.

A mise olvasmányai a hagyománynak megfelelően a Megváltó születésére utaló prófétai részekből és Lukács evangéliumából hangzottak el, ez utóbbiból a Jézus betlehemi születését leíró igéket olvasta fel Kondé Lajos, a dóm plébánosa. A püspöki szentbeszédben a főpásztor kiemelte: ünnepeink közül a karácsony az, ami leginkább sajátos hangulattal rendelkezik, amihez hozzájárul, hogy éjfélkor, éjszaka ünnepelünk. A karácsonyfa, egymás megajándékozása, a család összejövetele, a barátok, rokonok meglátogatása is jellemzi ezeket a napokat. Úgy fogalmazott: ilyenkor még azok az emberek, akik egy kicsit kérgesebbek, is hagyják magukat elringatni a karácsonyi hangulatban.
– Hallottuk a mai evangéliumban a próféták szavát, az Isten ígéretét, hallottuk az apostoloktól ennek az eseménynek a valódi értelmét. Nyilván nekünk ennek az eseménynek az igazi mondanivalóját kell újra és újra átgondolnunk. A Betlehemben született gyermek történetének a lényege a fény, a szeretet és az öröm. Az emberi történelem sötétsége áll szemben a Megváltó érkezésével. Azt gondolnánk, hogy Istennél egy idő után betelik a pohár és küld majd valakit, aki rendet tesz, aki a méltó büntetést kirója és bosszút áll. Ezzel szemben egy tehetetlen kisgyermek érkezett. Isten végtelen szeretettel közelít minden ember felé. Meghökkentő számunkra, hogy bennünket így szeretnek. Isten előbb szeret mindannyiunkat, amikor még bűnösök vagyunk, gyarlók. Isten szeretete tesz minket alkalmassá, hogy jobbak legyünk, és aki befogadja Isten szeretetét, meggyógyul ebből a lelki betegségéből. Ezért ajánlom mindenkinek, hogy a kellemes, szép hangulat mellett, amiről mindannyian úgy érezzük, hogy eluralkodik bennünk ezekben a percekben és órákban, tudatosan fogadjuk be azt a fényt, amit Isten szeretete jelent, és így tudjunk lépni egymás felé – mondta karácsonyi üzenetében a püspök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárgabarackbefőtt a hosszú nyakúba

Ószereseknél is vásárolhatunk karácsonyi ajándékot a hét végén a Dóm téren, a kézművessátrak mögött.… Tovább olvasom