Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A püspök húsvétkor a közösséggel ünnepel

Szeged - Kiss-Rigó László megyés püspök számára a következő három nap munkával telik. A családját nem tudja meglátogatni, mert Ausztráliában élnek. Szerinte a húsvét sokkal kevéssé érthető ünnep a nem hívők számára, mint a karácsony, mégis van üzenete hívőknek és nem keresztényeknek egyaránt.
A húsvét a katolikus egyházi év legnagyobb és legmozgalmasabb ünnepköre – hogy mást ne említsünk: hivatalosan nyolc napig tart. A tartalmas és látványos szertartások sorozata már tegnap reggel elkezdődött – a szegedi dómban pedig mindegyiket Kiss-Rigó László püspök mutatja be. Megkérdeztük: marad-e ideje a hét végén a személyes ünneplésre?

– Egy pap számára az év mindegyik szakasza hasonló elfoglaltságot jelent, mint a húsvéti ünnepkörben, ám most különleges szertartások gazdagítják a liturgiát. Nem panaszkodok, hiszen nagyon szeretem a következő napok minden liturgikus elemét, de nem sok idő marad az ismerősök meglátogatására. Sajnos a családommal, édesanyámmal sem ünnepelhetek együtt, hiszen ők mind Ausztráliában élnek, és a következő napokban biztos, hogy nem ugorhatok ki hozzájuk – foglalta össze a megyés püspök.

Megyés püspök az ünnepek előtt – Kiss-Rigó László. Fotó: Karnok Csaba
Megyés püspök az ünnepek előtt – Kiss-Rigó László. Fotó: Karnok Csaba

Böjt – mindenki a maga módján

Kiss-Rigó László szerint a húsvétot megelőző felkészülési időszak jellemző fogalma világszerte a böjt. Ám ezt csak kevesen használják a szó keresztény értelmében – sokan csupán tavaszi tisztító- vagy fogyókúrát értenek rajta, pedig ennek a cselekedetnek sokkal mélyebb a spirituális mondanivalója.

– Az egyház korábbi évszázadait jellemző böjti fegyelemhez képest egészen leegyszerűsödött a hivatalosnak nevezhető katolikus elvárás, szerintem ez azt kell, hogy jelentse számunkra, hogy mindenki a maga módján böjtöljön. Mindez nekem sem csupán az étkezési szokások egyszerűsítését jelenti, bár az előírásnak megfelelően nagypénteken én sem eszek húst. Böjt lehet a megbocsátás és a szolidaritás vállalása is – foglalta össze a püspök, aki a nagyböjt negyvennapos idei felkészülési időszakából kiemelte a számára fontos szegedi elemeket: a katolikus iskolák lelki napjait és a hétfői városi ifjúsági keresztutat.

A feltámadást ünneplik

Sok katolikus templomban péntek délutántól szombat estig virrasztást tartanak, ezt az ünnep előestéjének szertartása, a liturgikus elemekben leggazdagabb mise követi. A feltámadási szentmisén az áldozat liturgiáját a fény és a víz szertartása előzi meg. Az előbbi a gyász sötétjéből a feltámadás örömének világosságába vezeti át a híveket, a résztvevők a templomon kívül megszentelt tűzről meggyújtják a húsvéti gyertyát, ezt követően megszólalnak a harangok, csengők és a hangszerek. A vigíliamisét gyakran követi gyertyás körmenet a templomokat körülvevő utcákban. Húsvét napja vasárnap, sok helyen emellett hétfőn is szentmisével, istentisztelettel ünneplik Jézus feltámadását.

Mást-mást ünnepelnek

– Bár túl sok ismerősöm meglátogatására nem lesz lehetőségem a következő napokban, tegnap számos jó barátommal és kedves munkatársammal közösen készülhettünk az ünnepre. Az egyházmegyei hagyományoknak megfelelően délelőtt megszenteltük az egész következő év során felhasználható olajat, és erre az eseményre az összes kollégámat meghívtam. Csaknem hetvenen el is fogadták az invitációt, persze volt, akit elszólított a kötelessége. A szertartást követően a hittudományi főiskolán összejöttünk, beszélgettünk és közösen el is fogyasztottunk egy könnyű ebédet – mondta a püspök, aki ezzel kapcsolatban kiemelte: a húsvét igazából a közösség ünnepe, szemben például a karácsonnyal, ami sokkal közelebb áll a családi szellemiséghez.
Az ősi ünnep így teljesen mást jelent a hívőknek és mást a nem keresztényeknek. Az ajándékozásban kifejezhető szeretetről szóló karácsonnyal szemben sokkal nehezebb ennek az ünnepkörnek az értelmezése a kereszténységen kívül állók számára, hiszen a hívők ma és holnap Jézus, egy számukra konkrét személy halálára és feltámadására emlékeznek. A püspök mégis úgy véli: Isten fia feláldozásának és feltámadásának konkrét üzenete van mindenki felé: áldozat nélkül nincs igazi eredmény, kemény munka nélkül sehol sem lehet értékes győzelmet szerezni.

Nem cél a propaganda

A püspök számára a húsvét a közösségi dimenzió mellett elsősorban a bensőségességet jelenti, úgy fogalmazott: paptársaival együtt nem propagálni, hanem szolgálni akar, szerinte az már Isten munkája, hogy hány embert vonz az ünnep a templomokba, liturgiákra. Mégis rámutatott: szeged–csanádi püspökként úgy tapasztalja, hogy sok Csongrád megyei számára van igény a belső, lelki értékek iránt – ők a következő napokban minden bizonnyal meglelik majd az ünnep spiritualitását.

Emlékmise, csonkamise

A húsvéti, úgynevezett „szent három nap" csütörtökön kezdődött az utolsó vacsora emlékmiséjével, ezen az oltáriszentség megalapítására emlékezett az egyház, és a szegedi dómban a püspök megmosta tizenkét szeminarista lábát – felidézve Jézus cselekedetét. Ma van az egyházi év egyetlen napja, amikor a katolikus templomokban nincs szentmise. A nyugati keresztények most Jézus halálára emlékeznek, így ma nincs ideje az ünneplésnek. Az oltárok díszítés nélkül, üresen állnak, a délutáni-esti szertartáson nem szól orgona, csengő, sem harang, és a liturgia vezetője az előző nap átváltoztatott ostyát adja az áldozóknak – a népnyelv ezt évszázadok óta „csonkamisének" nevezi.

Olvasóink írták

 • 16. teista 2008. március 27. 11:30
  „- Egy Igazság van!
  - Bárcsak úgy lenne, ahogy Te mondod, hogy olyan bátrak és bevállalósak lennének a papjaink, hogy felvállalnának egy ilyen prédikációt és a következményeit!
  - A templomba egyrészt -igazad van- lelki nyugalmunkat igyekszünk megvalósítani. De más dolgok miatt is mehetünk, nem csak leadni, hanem felvenni dolgokat, megtapasztalni, tanulni, közösségben lenni a társainkkal és az Eukarisztiában az Istennel is. Már a katolikusok!”
 • 15. bumeráng 2008. március 26. 22:06
  „teista!
  Mégegyszer ismétlem :KRISZTUS IGAZSÁGA, igéje való a templomba, nem a politika kreálta ,hívőket megbotránkoztató beszédek !
  Nem tudom, Te kinek az igazságát akarod "kúfár " módra bevinni a templomokba ? ! Erre még nem adtál választ !
  Én hívő ember vagyok, és nem elfogult !
  Jézus nemcsak " tüzet " / szerinted /hozott a földre !Elég baj ha csak ennyit tanultál ,és ennyit " szűrsz " le az életéből és tanításaiból !
  Ha politikáról prédikálnak ,és olvasnak fel, azt nem lehet másként
  érteni !
  Még egyszer : imádkozni, lelkinyugalmat találni megyünk a templom
  ba”
 • 14. teista 2008. március 26. 21:14
  „Az igazság nem a templomba való?
  Jézus tüzet hozott a földre, s ez nem azt jelenti, hogyha egy pap prédikál, abból azonnal a politikai vonatkozást kell kiszűrni!
  Te Bumeráng, elfogult vagy!”
 • 13. bumeráng 2008. március 26. 20:36
  „A templomokban Krisztus igazságának kell hangot adni, a szeretetnek ,megbocsájtásnak ! Nem az egyik v. másik párt szólamának , mert az megbotránkozást szül.”
 • 12. bumeráng 2008. március 26. 19:59
  „teista !
  Kinek az igazságát hírdetik a templomokban ?Ki dönti ezt el ?
  Oda balos, és jobbos ,érzelmű emberek is járnak ?Így, vagy úgy valakit megsértenek,megbotránkoztatnak !Az ilyen " igazság prédikáció " ne az igehírdetés része legyen .Az ilyen megnyilatkozás nem a lelki békét segíti. Hogyan is mondjuk :Legyen békesség köztünk mindenkor !
  De hogyan ? Ha előtte " az úgymond békétlenségről " szóló beszédet hallottunk.
  Mégegyszer :ez az úgymond igazság prédikáció nem templomba való.”
 • 11. teista 2008. március 26. 17:45
  „Azt hiszem, nagy vonalakban egyet értünk, de nem feltétlenül gondolok egy tüzes prédikációt politikainak csak azért, mert ott kimondják az igazságot!”
 • 10. bumeráng 2008. március 26. 16:33
  „Igazad van, senkinek nem tilthatjuk meg, hogy politizáljon.Azonban ne vigyük be Isten házába, ahova imádkozni megyünk.Bűn, ha ezzel a hívek között ima, áhítat helyett ,botrányt kelt !A lelkek vigaszt akarnak és nem politikát !Arra ott van a média .
  Különben is az emberek nem olyan buták, amilyennek nézik őket !
  Krisztus Urunk is kiűzte a kúfárokat a templomból. A politikát hírdetők is " kúfárok " ! Ez is politikai kofaság, árúcikk ,amit el akarnak adni a híveknek.”
 • 9. teista 2008. március 26. 11:09
  „Szerintem nincs igazad!
  Azt gondolom, hogy én sem sétálnék olyan kormányfővel, aki sportot űz abból, hogy a keresztény értékeket és szimbólumokat gúny tárgyává teszi. Ugyanakkor azt gondolom, hogy sétálgat Ő sok-sok emberrel, aki odamegy hozzá. Nem hiszem, hogy a sétái előtt megkérdezi az embereket, hogy kire szavazot, s bárkit elzavarna, mert baloldali. Megjegyzem, nem a média dönti el ki a baloldali, s jelenleg az Orbán baloldalibb politikát folytat, mint a kormánypártok.
  Püspökkari körlevelek pedig mindig is voltak és lesznek, csak a kampányon kívül nem foglalkozik velük a média.
  Azt, sajnálom szintén, hogy minden politikai kérdésnek számít. Az egyháznak egyébként sem tilthatja meg senki, hogy politizáljon. II. János Pál azt mondta, ha az, hogy a szegényeken segítek, vagy iskolát alapítok, az elnyomottak hangját hallatom politikának számít, akkor a pápa politizál!”
 • 8. bumeráng 2008. március 25. 21:59
  „Az egyház kimondottan jobboldali .Mindég is az volt.A rendszerváltás előtt is nyitva állt mindenki előtt a templom ajtaja, sokan is jártak templomba. Ma viszont ,mikor úgymond senki nem figyel arra ki jár templomba,egyre kevesebb a misére járó ember !Hol a jobboldali ,és a magukat kereszténydemokratáknak nevezett ember ?
  A prédikációkban egyre több jobboldali állásfoglaló kinyilatkoztatás van.Lásd a Püspök Úr is Orbánnal sétál! Ez is egyfajta állásfoglalás.
  A választások körül meg apüspöki körlevelek ,prédikációk mennek !
  Érdekes ! Hiszen most semmiféle egyházüldözés nincs. Szabad vallásgyakorlás van. Nem azért járunk misére ,hogy politikai agitációt hallgassunk.Ez sok hívő embert megbánt ,megbotránkoztat !”
 • 7. teista 2008. március 25. 17:56
  „de elmondanád mit nyilatkozott?
  Egyesek szerint túl jobboldali, másokszerint túl baloldali az egyház.
  Mondjuk szerintem ez azt jelenti, hogy nagyjából független.”
 • 6. csonakos 2008. március 25. 14:19
  „Olvasd néha az újságot is! A csörögben nyilatkozta a püspökatya egy idős betelefonálónak válaszolván. Én pontosan tudom mi az a csonka mise! Nekem nem foglalnak a dómban helyet mások!”
 • 5. teista 2008. március 25. 12:17
  „Nekem nem jött le az, hogy csak a jobbosokkal foglalkozik a püspök. Ezt hol olvastad? Vagy csak zavar a vallásszabadság?
  Javaslom elolvasni a "csonkamise" részt még egyszer!”
 • 4. csonakos 2008. március 23. 20:34
  „Már tudom! Láttam a Hír Tv-ben vasárnap este!
  Csak azt tudnám a balos hívőknek ki a püpökük a csanádi egyházmegyében?
  Mert, hogy főtisztelendő László püspök nem, az biztos!”
 • 3. zorbon 2008. március 21. 14:16
  „ááá nyilván csak a jobbosokkal...azért csonkamise a neve...:)”
 • 2. zorbon 2008. március 21. 14:09
  „csak a jobbosokkal?”
 • 1. csonakos 2008. március 21. 13:08
  „Melyikkel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Péter-premier a szegedi kisszínházban

Eisemann Mihály legnépszerűbb operettjét, a Fekete Pétert Horváth Péter rendezésében, Járai Máté… Tovább olvasom