Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

A Quimbyt a kreatív szabadság élteti

Szeged - Az állami kitüntetések legitimálják a könnyűzenét. Ez főleg a családtagoknak fontos, akik eleget mondták: keress rendes munkát. Erről is beszélt Kiss Tibor, aki március 15-én a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét kapta. Pénteken Szegeden a Quimby Teátrummal lép fel a zenekar a Belvárosi Moziban este 7-től, ősszel új lemez lehet.
– A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét kaptad március 15-én. Tudtad, hogy van ilyen díj?
– Nem nagyon voltam képben, rá is kerestem az interneten, hogy mi ez, és először borász kitüntetések jöttek ki.

– Azért fontosnak tartod?
–Elismerés, amire büszke vagyok. A közönségtől kapunk díjakat, merthogy figyelemmel kísérik a koncerteket. Szakmai díjakat is kaptunk már – zenei és szövegírói díjakat. Ez pedig a sorban az utolsó: az állami kitüntetés.

– Hogy a leginkább „lovagos" számotokból, a Don Quijote ébredéséből idézzek: „jól áll-e ez neked"?
– Feltétlenül. A Beatleseket a királynő nagyon korán, huszonéves korukban kitüntette. Az Illés együttest viszont évekkel a feloszlásuk után tüntették ki (a zenekar 2000-ben kapott Kossuth-díjat - a szerk.), úgyhogy örülök, hogy mi aktív korunkban kaptuk az elismerést, ami nem csak nekem szól, hanem a zenekarnak, azon belül produkcióknak, azon kívül pedig az az egész kultúrkörnek amit képviselünk. Állami kitüntetést kapott Lovasi András, Farkas Harcsa Róbert, Tariska Szabolcs, Csík János. Olyan művészekről van szó, akik mögött legalább 15-20 éves pályafutás áll. Erejük teljében lévő, és nagyon komoly múlttal rendelkező emberek. A díj persze elsősorban a családtagoknak számít, ők mondogatták, hogy keress normális munkát. A kitüntetés legitimálja az egész könnyűzenét.

Kiss Tibor szerint az állami kitüntetések legitimálják a könnyűzenét.
Kiss Tibor szerint az állami kitüntetések legitimálják a könnyűzenét.

– Pénteken Szegeden a Quimby Teátrummal léptek föl. Ez a produkció szinte mindenhol teltházzal megy.
– Kivéve például Debrecenben, ahol nyugodtan jöhettek volna még emberek. Ott nagyot buktunk, de legalább nem bízzuk el magunkat. Van olyan is, hogy a zenekar fizet azért, hogy játsszunk...

– Ilyen még megtörténik veletek?
– Ez egy nagyon költséges produkció, és sokkal kevesebb a bevétel, mint egy rock koncerten. Kevesebben férnek be, és nagyon nagy a technikai igénye. De ez nálunk olyan kis szívügy, amit annak ellenére, hogy a körülmények nem mindig ezt diktálják, csináljuk. Hála istennek, az esetek nagy százalékában elfogynak a jegyek előre.

– Várhatóan Szegeden is.
– Nagyon szeretünk Szegeden játszani, azt hiszem, általában jók is a koncertek. Minden koncertre igyekszünk odafigyelni, de sok, rajtunk kívüli összetevő is van. A teátrum turné a néző szempontjából kényelmes, nem kell annyira feszélyeznie magát, mint egy színházi előadáson, annál azért lazább. Amennyire tudjuk, oldjuk a hangulatot, de nem könnyű terep. Itt minden hiba ötször annyira kijön, mint egy rock koncerten. Ugyanakkor a finomságok is gyönyörűen tudnak működni, nagyon koncentrálós produkció.


– Vannak olyan dalok, amiket hagyományos koncerteket nem játszotok, de itt elővesztek?
– Igen, mert van, ami jobban működik ilyen érzékenyebb közegben. Egy 1 óra 20 perces fesztiválprogramba nem fér be annyi finomabb hangulatú szám. De színházban nagyon jól megélnek a lassú számok, gyönyörűen kinyílnak, kedvezőbb a környezet. Vannak olyan produkciók is, amiket kimondottan erre a turnéra hozunk létre, vannak olyan áthangszerelések, átgondolások, amiket ehhez igazítunk. A turné közben is változtatunk. Ez kísérletszíntér: nem arról van szó, hogy pontosan tudjuk, hogy mit csinálunk, hanem hogy sejtjük, és tudatosan alakítjuk.

– Mikor lesz új lemez?
– Az előző évben két kislemezt adtunk ki, amit ha összeadunk, akkor az nagyjából egy nagylemez.

– Szerintem nem, mert sok áthangszerelt, de ismert szám hallható rajtuk.
– Nagy nyomás volt a zenekaron, mert a közönség szerette volna, ha ezeket nem csak koncertfelvételként lehet letölteni a YouTube-ról, és mi is gondoltunk rá, hogy kiadjuk, mert ilyet sem szoktak mások. Ha az ember nem megszokott dolgot csinál, az mindig osztja a tábort. A világ az ilyen. A tudósokkal is ezt csinálták, lefejezték, aztán meg kitüntették őket. Úgyhogy ezt vállaljuk, de ettől függetlenül idén szeretnénk egy hagyományos értelemben vett nagylemezt csinálni, azon dolgozunk, most is stúdióban vagyunk. Talán őszre kész leszünk vele.

– Élvezitek, ha megoszthatjátok a tábort?
– A szabadságot élvezzük. Rengeteg elvárás, igény, kérés jön a zenekar felé. Mi azt élvezzük, hogy ennek nem teszünk eleget, illetve részben eleget teszünk, részben pedig meghagyjuk azt a kreatív szabadságot, ami a zenekart élteti, a mozgatórugója, ami nélkül kiszolgálószemélyzetté válnánk. A kreativitást és a kísérletezést élvezzük.

Olvasóink írták

 • 8. droid3000 2010. március 24. 09:45
  „Jó tudni,hogy még van minőségi zene:)”
 • 7. KissEmília 2010. március 23. 21:53
  „a korainak ráadásul lemezbemutatója lesz..majd meglátjuk milyen”
 • 6. ketkerek 2010. március 23. 16:54
  „2--3. tájékozatlanok.Holnap este JATE klub KORAI ÖRÖM koncert: nálam nagyon bejön.”
 • 5. franzvon 2010. március 23. 16:08
  „3.
  Te sem lehetsz nagy Quimby rajongó:
  "Én már nem muzsikálok, csak egy jelet adok a gépnek..."
  Ez egy Quimby szöveg.
  Hallgasd is őket mielőtt védenéd.
  Persze, hogy jó zene.Tom Waits meg Vlagyimir Viszockij alapjain....”
 • 4. bélás 2010. március 23. 15:43
  „szertem jó zene és a szöveg is”
 • 3. 3évesférfi 2010. március 23. 14:18
  „1: Ostobaság.”
 • 2. greg 2010. március 23. 13:28
  „Ez mi ez? :D”
 • 1. franzvon 2010. március 23. 12:39
  „Pedig ők már nem muzsikálnak csak egy jelet adnak a gépnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét feltöltőkártyával csaltak

Szeged - Ismét mobilszolgáltató nevével éltek vissza és károsítottak meg egy férfit Szegeden. Tovább olvasom