Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

A rabbi is piarista diák volt Szegeden

Szeged - Hiánypótló kötetet jelentetett meg a 90 esztendős Péter László szegedi irodalomtörténész, helytörténész tiszteletére a szegedi egyetem néprajz tanszéke.
A Löw Immánuel – Tanulmányok című összeállításban Szeged egykori főrabbijáról, a botanikusról olvashatunk. Alig hozzáférhetők már a főrabbi művei. Egyik legjelentősebb munkája, az 1924 és 1934 között Bécsben és Lipcsében kiadott négykötetes Die Flora der Juden (magyarul A zsidók növényvilága) csak az Országos Széchényi Könyvtárban, a szegedi és a debreceni egyetemi könyvtárban, az akadémiai könyvtárban és a kertészeti egyetem könyvtárában érhető el.

Péter László, Szeged díszpolgára ír a főrabbi folklorista tevékenységéről, Kálmány Lajos néprajzkutató, katolikus pappal és Móra Ferenc íróval kötött barátságáról. Bemutatja életének házi őrizetben töltött időszakát, és arról is szót ejt, miért kellene Szegeden Löw Immánuel Intézetet létrehozni az 1944-ben elhunyt tudós hagyatékának ápolása céljából.

 Az emlékezés világai címmel jelent meg Miklós Péter történésznek, a vásárhelyi Emlékpont igazgatójának tanulmánykötete az utóbbi tizenöt év művelődéstörténeti írásaiból. A fejezetek többsége a magyar kereszténység modern kori történetéhez kötődik. Megismerteti többek között a Bánság benépesítéséért fáradozó Stanislavich Miklóst és a színvonalas hazai tanítóképzésért tevékenykedő Becker Vendelt. Munkásságuk éppen olyan megőrzendő érték, mint a szegedi piarista iskola 1991-es újraindulásának bemutatása.

Az intézmény 43 évnyi kényszerszünet után fogadott ismét diákokat. Először a felsővárosi templom mellett, a minorita rendházban, a Festő és a Munkácsy utca sarkán lévő házban, valamint egy Maros utcában felállított konténerépületben működött. A piarista iskola mai impozáns épülete 1999-re készült el Golda János és felesége tervei alapján. És hogy ki mindenki járt a szegedi piaristákhoz? A nemzetiségi és felekezeti tolerancia jegyében Löw Immánuel későbbi főrabbi, Josif Rajacic később szerb ortodox pátriárka. De olyan személyiségek is, mint Katona József, Petőfi Zoltán, Herczeg Ferenc, Juhász Gyula, Móra Ferenc, Straub F. Brunó és Zsigmond Vilmos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerti bútor raklapokból

Kerti bútor raklapokból
Raklapokból készültek kerti bútorok Kübekháza főterére. Tovább olvasom