Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A radiátor csak dísznek van

Szeged - Az általunk megkérdezett lakók elégedettek a panelrekonstrukcióval. Vannak, akik meg sem nyitják a radiátort, lakásukban úgy is meleg van. A hőfokszabályozónak, az új nyílászáróknak, s a „becsomagolásnak" köszönhetően havonta több ezer forintot spórolnak.
Hogyan szuperál a becsomagolt panel – lehet-e spórolni a fűtési költségeken? – kérdeztük néhány lakótól egy ötemeletes, Építő utcai házban. A panelprogramban elsőként új „ruhába" öltöztetett épület lakói elégedetten nyilatkoztak.

– Az, hogy kicserélték az ablakokat, legalább annyit ér, mint hogy becsomagolták a házat. Mi azóta nem is fűtünk, és így is mindig kellemes a hőmérséklet a lakásban – mondta az első emeleten lakó Molnár Imréné, aki elárulta, 7-8 ezer forintot fizetnek a hőszolgáltatónak havonta. Igaz, ez se több, se kevesebb, mint annak előtte, hiszen a házaspár korábban spórolt a fűtéssel – szeretik, ha hűvös van.

Enyhe az idő, Pelyva Krisztiánék még az ablakot is kinyitják, ha Boglárkának és Bencének melege van. Fotó: Frank Yvette
Enyhe az idő, Pelyva Krisztiánék még az ablakot is kinyitják, ha Boglárkának
és Bencének melege van. Fotó: Frank Yvette

Ahol gyerekek is laknak, ott fontos, hogy meleg legyen. A másodikon élő kétgyermekes Pelyva házaspár mégis már két éve nem csavarta el a fűtőtest hőfokszabályozóját. A radiátorok náluk is csak dísznek vannak. – A csövek annyira melegek, hogy azok fűtik fel a lakást. Nálunk mindig 25 fok van. Ha enyhébb az idő, még az ablakot is ki kell nyitni – magyarázta a családfő, Pelyva Krisztián. A férfi elmondta, hogy a panelház felújítása óta havonta 2000 forinttal csökkent a fizetnivalójuk.

A szomszédos tízemeletesben is bevált a panelprogram. A legfelső szinten lakó Ocskó József és neje – hasonlóan az általunk megkérdezett többi lakóhoz – idén még nem használta a fűtőtesteket. Örömükre mégis kellemes a klíma a lakásban, s még a számlán szereplő összeg is csökkent: havonta körülbelül 1500 forinttal.

Mindenki jól jár

– A panelrekonstrukcióban felújított házak közül vannak olyanok, ahol akár ötven százalékot is spórolnak a lakók a fűtésköltségen, máshol semmit. Hogy miért, azt nem tudjuk – mondta Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató ügyvezető igazgatója. Költségmegosztókat és radiátorszelepeket szereltek a lakásokba, eddig összesen 9500 berendezést. A lakók ezeknek köszönhetően is takarékoskodhatnak. Básthy azt mondta, a panelrekonstrukció eredményeként a szolgáltató is spórol. Hogy pontosan mennyit, az majd csak évek múlva derül ki.

Olvasóink írták

 • 5. Ajozsi 2009. január 04. 19:41
  „Én sem hittem volna el ! De:
  -nálunk is szigeteltek ,és ablakcsere is történt,minden radiátor zárva ,a hőmérséklet 27,4
  - a fürdőkád oldala csak lehűtés után érinthető (alatta is van radiátor )
  -a konyhai ablak mindig nyitva
  -valakinek valszeg érdeke ez az állapot ,mert jelenleg is -5,5 külső hőmérséklet mellet az előremenő víz 68,8 fokos
  Ha tényleg a hőközpontban külső hőm.szerinti szabályozás van ,kiváncsi vagyok mennyivel fognak fűteni ha -20 fok lesz. (90 fok?)
  A gyereket ne engedjétek a radiátor közelébe !
  A megajoule nagyon eladó !”
 • 4. zsebi 2008. december 25. 09:31
  „Vannak Szegeden túlfűtött lakások! De valahol meg lehet fagyni...Szerintem a szetváv automatukusan csökkentette a panelprogramos lakásokban a számlákon a fizetendő összget, éves leolvasáskor majd megnézhetik a lakók..., hacsak nem digitális a hőmennyiségmérőjük. Az ablakcsere rengeteget számít, de a külső burkolás kb 100 év alatt fog megtérülni a lakónak.”
 • 3. spiler 2008. december 25. 08:57
  „ÁG UTCAI LAKÁST IS BECSOMAGOLTÁK 2-3 FOKOT SZÁMIT,DE NEM TÖBBET.AKI ABLAKOT IS CSERÉLT ANNÁL4-6 FOK HA NEM SZELLŐZTET,DE AKKOR BÜDŐS VAN SZERINTEM.JOBBAN ÖRÜLNÉK ,HA A SZELLŐZŐ IS MÜKÖDNE. A SZELEPEKET NEM TUDTUK KICSERÉLNI MERT A TÁVF. AKKOR NEM JÁRULTAK HOZZÁ,VALOSZINÜ AZÉRT MERT NEM ŐK CSINÁLTÁK VOLNA/ARRA HIVATKOZTAK,HOGY A VIZET LE KELL ENGEDNI EZ IGY IGAZ ,DE AZT NEM TUDTÁK MEGMONDANI MIKOR VANA KARBANTARTÁS AMIKOR ÚGY IS LEENGEDIK A VIZET-HA NEKIK FIZETÜNK AKKOR PERSZE MINDEN MEGY!/ELÉG FURA A SZÁMLA IS.AKIK RENDBE RAKTÁK A LAKÁST-HÁZAT ODA TALÁN KEVESEBB HŐ MENNYISÉG KELLENE.IGY MI IS TUDNÁNK SPÓROLNI.BÁR ÉN NEM HISZEK BENNE-A SZOLGÁLTATÓNAK NEM JÓ HA ÉN SPÓROLOK!”
 • 2. nyugdíjas 2008. december 25. 08:30
  „Ez a nagy üzlet a hőszolgáltatónak. A lakásokban nem fűtenek, a radiátorokat elzárják, így is meleg van. A költségmegosztó azonban ezt a ´meleget´ is érzékeli és majd egyszer ´fizetni kell´ az igénybe nem vett szolgáltatásért. A nagy ´spórolásnak´ az lesz az eredménye, hogy a bevétel csökkenés matt jól megemelik a fűtési díjat. Így volt a vízfogyasztással is.”
 • 1. Sziti 2008. december 24. 22:58
  „Túl szép, hogy igaz legyen amit itt olvasok. Egy panellakásban elképzelhető, hogy valaki nem fűt de akkor a szomszédja fűti fel a falakat. Én is kicseréltem az ablakokat és hőszigeteltem is de ne képzelje senki, hogy fűtés nélkül 25 fok lessz a lakásban ha a külső átlag hőmérséklet mondjuk 5 fok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aranyember: Kemény Dénes

Szeged - Kemény Dénes ma az ország egyik legnépszerűbb és leghitelesebb embere. Megcsinálta a… Tovább olvasom