Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A radnótisok megint nyertek természettudományokban

Szeged - Taroltak a radnótis diákok az országos természetismereti versenyen. Az első és a második helyet is a szegedi gimnázium csapata szerezte meg. A huszonnégy évre visszatekintő vetélkedésben összesítésben is a Radnóti gimnazistái a legjobbak.
Ismét arattak a szegedi Radnóti gimnázium diákjai a legéletszerűbb tanulmányi versenyen. A Bugát Pál természetismereti vetélkedésen az első, a második és a kilencedik helyet is radnótis csapat szerezte meg.

Jancsó Miklós is felfigyelt

Remek radnótis siker született a kémiai nemzetközi diákolimpián. Sárkány Lőrinc – aki a természetismereti verseny győztes csapatának is tagja volt – a moszkvai megmérettetésen ezüstérmes lett. Négy éve rendeznek mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból országos középiskolai versenyt. Az idein a gimnázium Arany Dániel tehetséggondozó osztályának tanulója, Turi Dániel a harmadik helyet szerezte meg, míg Lucz István filmje különdíjat kapott. Békési Eszter felkészítő tanár elmondta, a két tanuló alkotásaira egy korábbi filmfesztiválon a Kossuth-díjas filmrendező, Jancsó Miklós is felfigyelt.

A huszonnégy év alatt a versenynek hagyományai alakultak ki. Az évente több ezer diákot megmozgató vetélkedő célja, hogy a természet jelenségeit komplex módon láttatva segítse elő a diákok tanulását, szolgálja a tehetségkutatást, a tehetséggondozást és nem utolsó sorban a kiemelkedő tudással rendelkező fiatalok elismerését – hallottuk Bán Sándortól, a gimnázium biológia–kémia szakos tanárától, aki összefogta a szegedi gimnázium tanulóit és azt a tizenöt tanárt, akik felkészítették a diákokat.

Mivel középiskolánként csak öt csapat indulhat az országos versenyen, ezért a Radnótiban előselejtezőt kell minden évben rendezni. Ezen dől el, hogy kik indulhatnak a legjobbak között. Huszonegy éve a szervezők éppen a radnótisok miatt limitálták a csapatok indulását. Akkor több mint húsz együttes indult ebből az iskolából.

– A legjobb tizenhatba 14 radnótis csapat került be 1986-ban. Az ideihez hasonló sikert akkor értünk el – nosztalgiázott Gál Béla igazgató. Hozzátette: a huszonnégy éves összesítésben is a Radnóti a legjobb a természetismereti vetélkedésben.

Ebben az évben a Farkas Tamás, Leprán Ádám, Sárkány Lőrinc trió bizonyult a legjobbnak, az Albert Zsófia, Kószó Bence, Papp Csaba hármas előtt.

– Napjaink fontos problémái, természettudományos feladatai sohasem külön fizikai, biológiai, kémiai vagy földrajzi problémaként jelentkeznek, hanem az előbbi folyamatok egymásra hatásaként jönnek létre – emelte ki Farkas Tamás és Leprán Ádám. Felkészítő tanáruk, Bán Sándor hangsúlyozta: – Európához való felzárkózásunk egyik lényeges eleme az, hogy a felnövekvő nemzedék modern ismeretekkel, gondolkodásmóddal rendelkezzen. Az eléjük kerülő komplex problémák megoldásával meg tudjanak birkózni.

A Radnóti tagozatos osztályaiban az erre való felkészülést a magasabb óraszámmal és a szakkörökkel biztosítják. Nem véletlen: a szegedi orvoskar évfolyamainak negyede a Radnótiban érettségizett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzér, bodza, henna

Az 1800-as évek előtt, amikor még nem léteztek szintetikus festékek, elődeink festőnövényekkel… Tovább olvasom