Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A rajzfilmek és a gyerekek diktálnak a tanszerpiacon

Bár lapunk hasábjain még az elmúlt tanév Szín 5-ös diákjai mosolyognak olvasóinkra, iskolakezdésig már egy hónap sincs hátra. Az előrelátó szülők már elkezdték megvásárolni az új tanév nélkülözhetetlen eszközeit, a tanszereket. Egy elsős kisdiák tanszerköltsége akár 3000-3500 forintból is kijöhet.
A kisdiákok határozott elképzelésekkel érkeznek a papírboltba. Fotó: Karnok Csaba
„Készüljön szakértővel az iskolakezdésre" – olvasható a Maros utcai Printker papírbolt kirakatában. Első pillanatban akár megmosolyogható a felhívás – miért is kellene segítség egy füzet vagy egy ceruza megvásárlásához –, de már a kirakat elmélyültebb tanulmányozása után megváltoztatja véleményét az ember.

A különféle méretben, színben és lógókkal kapható füzetek, ceruzák és hátizsákok kiválasztásához valóban szükség lehet szakavatott segítségre. Eldugva egy hagyományos spirálfüzet kelleti magát 79 forintért, a prímet azonban a duplájába, triplájába kerülő pókemberes, „witches", kölyökállatos, animációs filmek sztárjaival felturbózott tanszerek viszik.

És veszik. Witchék – egy aranyos boszorkányokról szóló rajzfilm főhősei – az idei év felfedezettjei. – Népszerű az osztályunkban a sorozat – mesélte Pósta Mirtill, aki a következő tanévet igazi boszorkányként kezdi meg. Édesanyjával háromfajta hátizsákot, csomagolópapírt és egyéb tanszereket vásároltatott a boszorkánylányok képmásával.

Anyukája, Kovalik Mária elmondta, a tanszerek szakszerű kiválasztása egy-két óráig is eltarthat negyedik osztályba készülő lánya számára. – Holnap lesz a szülinapja, ezért most azt veszem neki, amit szeretne. Úgy számolom, tizenötezer forintot fizetek majd – beszélt édesanyja a költségekről.

Olcsóbban is lehet

Fábián Ildikó szerint egy elsős kisdiák tanszerköltsége akár 3000-3500 forintból is kijöhet. Az alapdolgok – ceruza, füzet, csomagolópapír és egyebek – kétezer, kétezer-ötszáz forintért is megvehetők, míg a legolcsóbb hátizsákjuk 559 forintba, tolltartójuk 390 forintba kerül. – A szülők azonban mindent megvesznek a kicsiknek, amit csak szeretnének. Így csinálnak kedvet nekik az iskolához – beszélt a tapasztalatokról az értékesítési igazgató.

– Júliustól folyamatosan jönnek a diákok szüleikkel megvásárolni az új tanszereket. Inkább az általános iskolások vásárolnak, a középiskolások általában megvárják a tanév kezdetét – tájékoztatott Vargáné Fábián Ildikó értékesítési igazgató. A vásárlói szokásokról elmondta, tanszerek esetén a minőséget, táskánál és tolltartónál a külcsínt részesítik előnyben a diákok. A retrofüzetek – zöld, piros és kék színű A/5-ös – polcánál ottjártunkkor nem is találtunk egyetlen vásárlót sem.

Annál inkább pókembernél és a már említett boszorkányoknál. Siska Richárd már egy pókemberes hátizsákkal a hátán szaladgált az üzletben, nővére, az ötödikes Cintia pedig egymás után rakosgatta a boszicsajokkal ábrázolt különböző tanszereket édesanyjuk kosarába. – Teljes mértékben ők diktálnak. Ami nekik tetszik, azt veszem meg. Már van rutinunk a tanszervásárlásban, ezért nem kell segítséget kérnünk. Tavaly táska és tolltartó nélkül 35-40 ezer forintba került a gyerekek tanévkezdése. Ennél most biztosan többet fizetünk majd – vetett számot a bevásárlókocsi tartalmával Siskáné Tóth Beáta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházfelújítás a kiskörúton

A kiskörúti bérházak felújítása a napokban a Lófara felőli oldalon folytatódik. Tovább olvasom