Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

A régi sajtóház pincéjében keresik a Csillag erődöt

A Stefánián álló régi sajtóház pincéjében a napokban elkezdődött az átépítés előtti kötelező régészeti feltárás. A régészek a pince bejárattól balra lévő alját kutatják, majd az épület másik vége alatt folytatják.
Fogas Ottó, a Móra-múzeum régésze a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korabeli ábrázolások alapján a Csillag erőd árka kerülhet elő. Ebből a 18. században épített erődítményből eddig soha egyetlen részletet sem találtak még, ezért csak a leírásokra támaszkodhatnak. Nem tudják még azt sem, milyen mélyen, milyen szélesen ásták ki akkoriban az árkokat. Ezért fontos leletnek számítana, ha meghatározó talajelváltozást, cölöpdarabot, esetleg más tartószerkezet maradványát találnák meg. Ezzel pontosíthatnák a régészeti térképeket.

A Csillag erőd egy földsánc volt a város körül, tehát nem kőfallal kerítették körbe. Földből, fából erősítették meg. Ugyanaz volt a funkciója, mint korábban a palánknak – magyarázta a szakember. A 19. században temették be, amikor a város kinőtte a védművet. Hatágú csillag alakjáról kapta a nevét, hat bástyája közül az egyik húzódhatott a Stefánia alatt. Onnan a sánc vonala nagyjából a kiskörút helyén haladt, érintette a mostani Mars tér helyét, és onnan a Dóm tér felé kanyarodott vissza a Tiszáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madonna a gólyabálon

Zakó alól kivillanó tarsolylemez, öltönyhöz választott dobozos sör, vászon mögött vonagló hallgatók.… Tovább olvasom