Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A régi szegedi lakótelepeken kevés a parkolóhely

A lakótelepi házak nagy része több mint húsz éve épült, akkor sokkal kevesebb autó volt. Az ott élők most mindennap parkolási gondokkal szembesülnek. Akadtak olyan utcák is, ahol elképesztő parkolási trükköket láttunk. Két hete az Erdő és a Molnár utca kereszteződésében átadtak egy tizenhat férőhelyes parkolót.
Fotó: Schmidt Andrea
Kora este, hat és hét óra között – amikor már többen hazaértek a munkából – lakótelepeken próbáltunk parkolni, Felsővároson és Tarjánban. Természetesen volt jó néhány utca, ahol mindenki könnyedén talált helyet autójának. De akadtak olyanok is, ahol elképesztő parkolási trükköket láttunk. A „felállok félig a járdára" megoldás néhány kilométer után már meg sem lepett.

A forgalmas, két irányú Ág utca estére átváltozik egyirányúvá, mert a jobb oldalon katonásan, kicentizve, egymás mögött állnak az autók, és bizony aki kimarad a sorból, vacsora előtt még sétálhat néhány háztömbnyit. A Csörlő utcában nem áll egy kocsi sem. Magyarázat: harminc-negyven centis kátyúk váltják egymást, tele vízzel és szeméttel.

Két hete az Erdő és a Molnár utca kereszteződésében átadtak egy tizenhat férőhelyes parkolót, amire azért volt szükség, mert az autósok – hely hiányában – az út szélén, nagy kuszaságban parkoltak.

– Nem vettünk el a zöldterületből, csak rendbe raktuk az útszegélyt. Nem is került sokba, és két hét alatt elkészült – mondta Pászti Ágnes felsővárosi képviselő. Szerinte a lakótelepeken meg lehet oldani az új parkolók kialakítását. – Sok utcában a parkolóhely adott, sokszor még a zöldterületből sem kell elvenni, elég lenne csak a járdát meghosszabbítani – fejtette ki a képviselő.

Ez a megoldás látszik a legkézenfekvőbbnek a Tabán és a Tápai utcában is, ahol most tervezik egy új parkoló kialakítását, oda akár harminc autó is elfér majd.

Sajnos Tarjánban nem ilyen egyszerű a helyzet. Az Erős János utcában élők már többször jelezték, hogy szükség lenne legalább néhány parkoló kialakítására. – Mi sem szeretnénk a zöldterülethez hozzányúlni, de ki lehetne vágni néhány fát, mert azok életveszélyesek – panaszolta Nagy Györgyné közös képviselő, aki még bírósági faszakértő véleményét is kikérte a fák egészségi állapotáról. Az utcában a füvön, a kuka mögött, vagy az út szélén parkolnak, ilyenkor még a szemétszállító autó sem tud bemenni. A három ház előtt összesen nyolc autó fér el, vagyis legalább tíz-tizenkét jármű kényszerül a fentebb leírt megoldások közül választani.

Megkerestük a Beck Zoltánt Tarján képviselőjét is, aki jogosnak tarja az igényt. – Ismerem azt a környéket, és valóban csak néhány autó tud a ház előtt parkolni, viszont ötven méterrel arrébb a Hüvelyk utcában van egy nagy parkoló, ahol legalább hatvan autó elfér, és csak egyharmada van kihasználva.

Kenderesi-Szabó Mihály Makkosháza képviselője három éve harcol azért, hogy garázsok és újabb parkolóhelyek épüljenek a Lomnici utcában. Ott talán már ősszel megkezdhetik a garázs sor bővítését. Ez a meglévő harminc mellé még mintegy száz garázst jelent.

Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újul a bolt, csúful a tér

Felújítják a Csillag téri ABC-t. Az boltépítők közben tönkretették a vadonatúj kispiacot, a nemrég… Tovább olvasom