Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

A régi zsinagóga engedékeny épület – izgalmas színház

Szeged - Nincs fűtés, sem víz, mégis sok, Szegeden fellépő társulat kifejezetten a régi zsinagógát kéri rendezvényhelyszínül. 1843-ban épült, szakrális hangulata ma is érezhető.
A szegedi régi zsinagóga hangulata már a Hajnóczy utcán, a kapun kívül rabul ejt – nem csoda, hogy az Andaxínház a tavalyi Thealter fesztiválon körbetáncolta a kovácsoltvas kerítést. A téglával kirakott udvaron feketerigó álldogál, macskák sétálnak, majd feltárul az épület fakapuja, és a hangulat még erősebb.

A zsinagóga 1843-ban épült, a zsidó hitközségtől 1977-ben vette át a városi tanács azzal, hogy kulturális célra használja – cserébe az új zsinagóga rendben tartásának, felújításának folyamatos támogatását ígérték. Azonban évekig csak raktárként funkcionált, iskolai konyhai berendezéseket, padokat tároltak benne. 1992-ben „talált rá" a MASZK Egyesület – akkor az épület már a Szegedi Szabadtéri Játékokhoz tartozott, azóta pedig a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-hez. 1992 óta a MASZK használja rendezvényhelyszínül, a város ezzel is támogatja az egyesület programjait, azok között is a Thealtert (idén július 20–26. között rendezik a fesztivált).

Fűtés, világítás és víz nincs benne, az előadásokhoz szükséges fény- és hangtechnikát az egyesület vásárolta pályázati támogatásból. Rendezvényekkor a telekszomszéd Vasvári- szakközépiskola mosdóját használják, ha kell, az iskola bérbe adja más helyiségeit is. A fűtés hiánya miatt télen nincsenek programok.

Az épület hangulatát meghatározza tiszta neoklasszicista stílusa, és hogy szakrális célra épült. Fotó: Frank Yvette
Az épület hangulatát meghatározza tiszta neoklasszicista stílusa, és hogy szakrális célra épült.
Fotó: Frank Yvette

– Ami bent van, ellensúlyozza azt, ami bentről és kintről hiányzik. Tízből kilenc előadás alkotói azt mondják: a hely fölfelé húzza őket – fogalmazott Balog József, az egyesület elnöke, művészeti vezető.

Az épület hangulatát meghatározza tiszta neoklasszicista stílusa, és hogy szakrális célra épült. Balog szerint képlékeny, engedékeny épület. A fekete függönnyel keretezett színpad hagyományos előadásokra alkalmas, ha helyet cserél a néző és a játszó tér, akkor izgalmas helyszínt kapnak a darabok, és lehet középen, U alakú nézőtér előtt is játszani. Egyes társulatok adaptálják darabjukat a helyszínre, mások direkt ide készülnek.

Az emeleten – mintha nagyszüleink padlásán kutatnánk – korábbi előadások kellékeit találjuk: bábot, CD-ket. Ez a „műszak" terepe, ide nézők nem járnak. Még feljebb megyünk – ide már a műszak sem jár, de szerencsére a madár se: elektromos galambriasztó védi az épületet. Látunk kalodát, talicskát – ezek is kellékek lehettek – a gerendákon a tető alatt Balog József kijelenti: A pernek lehetne remek helyszín. Kafka műve ugyan nincs műsoron, de a beszélgetés közben megérkezik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgató-rendezőjének, Urbán Andrásnak a társulata. Szerdán és csütörtökön adják elő az Idegen – reflexiókat. Hetedik alkalommal lépnek föl a „zsinában".

Az udvar alatt alakítanának ki öltözőket, irodákat

Az épületet először 1857-ben újították fel, az 1879-es nagy árvíz azonban olyan mértékben megrongálta, hogy szinte használhatatlanná vált. A Hajnóczy utcai külső oldalon található egy magyar és egy héber nyelvű emléktábla, amely az akkori vízszintet mutatja, figyelembe kell azonban vennünk, hogy az akkori utcaszint 1,8 méterrel alacsonyabb volt a mostaninál! 1906-ban újra felújították, a környező terepszintet és az épületet is mintegy 1,6 méterrel feltöltötték, a homlokzati részeket pedig kismértékben átalakították – olvasható a MASZK honlapján. Az épület rendezvénybarátabbá tételére már születtek tervek: ezek szerint az udvar alatt alakítanának ki öltözőket, irodákat, raktárakat – egyelőre nem tudni, mikor valósulhat meg. Pályázat és szándék ugyan volt, de támogatást eddig nem sikerült szerezni. Pedig mint befogadó színházhoz, folyamatosan jönnének a fellépő ársulatok – télen azonban nem tudja őket fogadni a zsinagóga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírták az SZTE 7,7 milliárd forintos szerződését

Szeged - Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében írták alá kedden azt a szerződést, amely csaknem… Tovább olvasom