Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A régió 1500 milliárdot remél

Összehangolatlanul készítik elő fejlesztési terveiket a különböző szervezetek. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál úgy döntöttek: egységesítik ezeket az elképzeléseket. Tegnap egy asztalhoz ültették az érintetteket.
A dél-alföldi régió 1500 milliárd forintot remél a II. Nemzeti fejlesztési tervtől; a három megye terveiben a gazdaságfejlesztés kapott prioritást – mondta a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács projektmenedzsere. Kónya Mónika a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) tegnapi konferenciáján hangsúlyozta: legalább ennyire fontos a humánerőforrás, az életminőség fejlesztése, és az elérhetőség, azaz az infrastrukturális fejlesztés. A szellemi alkotások gazdasági hasznosítása, az eredmények jogi védelme, a kutatók és a gazdasági partnerek közötti kapcsolat kiépítése továbbra is a középpontban van. Konkrét tervek azonban még nem alakultak ki.

A CSMKIK tegnap minikonferenciát rendezett a területfejlesztésről. A cél az, hogy a második Nemzeti fejlesztési terv (NFT II.) keretében elérhető uniós forrásokra célzottan, hatékonyan pályázzon a régió. Szeri István, a CSMKIK elnöke szerint a különböző szervezetek fejlesztési programjai nem fedik egymást, ezért a régió fejlesztési terveiről huszonkét szervezet képviselőivel egyeztetnek.

A Csongrád megyei koncepciót összehangolják a Bács-Kiskun és Békés megyeivel. A legfőbb cél, hogy a Dél-Alföld minél nagyobb arányban részesüljön a II. Nemzeti fejlesztési terv 2007 és 2013 között elérhető forrásaiból. Jelen pillanatig azonban a régió egyetlen nagy projektje sem került be az NFT II.-be – hangzott el. Szeri István a fontos infrastrukturális fejlesztések közt említette a gyorsforgalmi utak építését, a forgalmas főutak négysávosítását, a vasúthálózat bővítését és a Tisza hajózhatóvá tételét. Emellett a kutatás-fejlesztési, logisztikai programok segíthetik a régió gazdaságának fejlődését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tej fehér és fekete

Friss tej kapható a szegedi lakótelepeken – fehéren és feketén. Szabályosan viszont csak… Tovább olvasom