Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

A rekord alatt két méterrel tetőzhet a Tisza Szegednél

Szeged - A Tisza várhatóan 800 centiméter körüli vízállással, két méterrel a 2006-os, 1009 centiméteres rekordszint alatt tetőzik majd Szegednél - közölte Botka László polgármester hétfőn.
A lakosságot érintő korlátozásra a védekezés miatt előreláthatólag nem lesz szükség - mondta a politikus a helyi védelmi bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: a védművek és az árterületen található ingatlanok védelme érdekében a szegedi vízi rendészeti őrs a megnövekedett járőrözési feladatok ellátására 500 ezer forint többlettámogatást kap.

A térségben komoly gondot okoz a szúnyoginvázió, ezért Szeged és a környező települések a szúnyogirtási munkák elvégzéséhez saját forrásaik kiegészítését kérik a központi költségvetésétől – tudatta a politikus.

Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a Tisza szegedi tetőzése a hét második felében – plusz-mínusz 15 centiméteres eltéréssel - 795 centiméteres szint körül várható. Az előrejelzés bizonytalanságát a többi között az okozza, hogy most első alkalommal nyitották meg a tiszaroffi tározót, ez a lépés a Közép-Tiszán hatékonynak bizonyult, az Alsó-Tiszán azonban a hatása várhatóan csekélyebb lesz.

Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az algyői híd között harmadfokú, lejjebb másodfokú készültség mellett folyik a védekezés, melyre az igazgatóság eddig 180 millió forintot fordított. A napi védekezési költség pedig 15-20 millió forint körül alakul – tudatta a szakember. Hozzátette: napi 24 órás figyelőszolgálat van a gátakon, de árvízi jelenség miatt komolyabb beavatkozásra még nem volt szükség.

A kedvezőbbre forduló időjárásnak, a megtett intézkedéseknek és a naponta mintegy 3,5 millió köbméter víz főgyűjtőkbe való átemelésének köszönhetően a belvízi helyzet némileg javult. Az igazgatóság illetékességi területén 40 ezer hektár – a korábbinál mintegy 20 ezer hektárral kevesebb - lehet víz alatt – mondta Dobi László.

Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, hogy a kedvezőtlen időjárás és a vízzel borított területek jelentős nagysága miatt a csongrádi megyeszékhelyen és annak körzetében az elszaporodott szúnyogok katasztrófa közeli helyzetet idéztek elő. Míg a korábbi években kéthetente volt szükség a városban teljes szúnyogirtásra, jelenleg hetente kétszer kell fölszállniuk a permetezőgépeknek.

A cég a védekezésre éves szinten rendelkezésre álló 80 millió forintos keret felét már elköltötte, ennek azonban csekély hatása lesz, ha nem sikerült a környező településekkel a 2006-oshoz hasonló együttműködést kialakítani – fogalmazott az ügyvezető.

Akkor nyolc település összefogva mintegy 150 millió forintból – részben állami forrásból – az egész térségben elvégeztette a szúnyoggyérítést – mondta Szabó Ferenc.

Olvasóink írták

 • 7. ifj. Nagy Gábor 2010. június 18. 09:06
  „6. .suhym. 2010.06.15. 08:06
  "Amikor a Stefánián folydogált a víz, milyen magas vízállás volt?"

  1009 volt a legmagasabb, de a folydogálások már ennél hamarabb, 950 körül elkezdődtek.”
 • 6. ifj. Nagy Gábor 2010. június 18. 09:05
  „5. apuka 2010.06.14. 18:51
  "Az Alsó-Tiszára vonatkozóan a Hydroinfo-t felejtsétek el."

  Két kérdés:

  1. Ennek mi az oka?

  2. Van-e másik honlap, ami az Alsó-Tiszára is jó? :-)”
 • 5. .suhym. 2010. június 15. 08:06
  „Amikor a Stefánián folydogált a víz, milyen magas vízállás volt?”
 • 4. apuka 2010. június 14. 18:51
  „Az Alsó-Tiszára vonatkozóan a Hydroinfo-t felejtsétek el.”
 • 3. cickányzat 2010. június 14. 18:04
  „1. és 2.
  Gratulálok, cseréljetek hangszórót!”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2010. június 14. 16:09
  „Én meg 7-8 közöttit tippeltem. Ha nem jön a második esőadag, akkor simán bejön (a múlt heti 730 környéki első árhullámcsúcs lett volna az), de még a végén így is benne lesz, a hydroinfo naponta változó előrejelzése most éppen 786-ot jósol.”
 • 1. antikos 2010. június 14. 14:20
  „850-t jósoltam. Mindenki lehurrogott... Lehet, hogy igazam lesz, bár a lottó jöjjön be:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Tandi Lajos újságíró

Ezúttal Tandi Lajost, a Szeged folyóirat főszerkesztőjét faggattuk a nemrég alakult Összefogás Szegedért Egyesületről. Tovább olvasom