Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

A reménybeli privát kopók és a becsületesség

A magánnyomozó már nem burkolózik pipafüstbe, de a becsületesség még mindig a szakma egyik alapja. Sok pénz kell az induláshoz, de egy szegedi tanfolyam hallgatói mégis biztos megélhetést várnak a magánnyomozói állástól.
Talán a magyar Sherlock Holmes, Poirot és Miss Marple is helyet foglalt abban a teremben, ahol szombaton délelőtt Beslin László magánnyomozó vezetésével tanfolyam indult el.

– A nagy kalapos, sötét szemüveges, pipafüstbe burkolózott nyomozókat el kell felejteni. Csak az amerikai filmek ábrázolják így őket. A magánnyomozó technikákat alkalmaz, intelligencia nélkül ebben a szakmában megélni nem lehet – kezdte mondandóját a bevezető órán Beslin László. Megtudtuk: ahhoz, hogy valaki magánnyomozó lehessen, nem elég a tanfolyam és a szakmai gyakorlat – rengeteg pénz is kell, hogy egyáltalán elindulhasson ezen a pályán az ember. – A kocsi, az éjjellátó kamera és a profi fényképezőgép elengedhetetlen – mondta Beslin László. Gyors fejszámolást végeztünk: az elhivatottság mellett legalább egymillió forintra is szükségünk van, ha egy minden igényt kielégítő magánnyomozónak szeretnénk tudni magunkat.

– Idén vettek fel a rendészeti szakközépiskolába, a középiskolában is közlekedésrendészet szakon végeztem. Már egy személy-, és vagyonőr tanfolyamon is túl vagyok és bűnügyi helyszínelő vagy magánnyomozó szeretnék lenni – jelentette ki céltudatosan a tanfolyam egyetlen női hallgatója, a 19 éves Bezdán Henrietta. A csinos nőt bizonyosan alkalmazni fogják: egy megfigyelni kívánt személy még örülhet is annak, ha mindennap „találkozhat" vele, miközben fel sem merül benne, hogy mindez nem a véletlen műve. Hogy mit szólnak ehhez a lány szülei? – Mindenben támogatnak és örülnek, hogy határozott elképzeléseim vannak a jövőmmel kapcsolatban.

– Legalább harminc különböző tanfolyam indul havonta, amelyeken a legkülönfélébb szakmákra képeznek, a műkörömépítéstől a virágkötészetig. De munkát ki kap? A vagyonőr – mondta a negyvenes éveinek végén járó Vass Imre, aki vagyonőrnek is tanul. Mi vitte rá, hogy ennyi idősen csapjon fel nyomozónak? – A kényszer – mondta szomorúan Vass Imre, aki öt éven át hivatásos pártfogóként tevékenykedett, majd egy vállalkozást nyitott, de belebukott. – Talán nem voltam elégé rámenős – merengett. Most biztos abban, hogy e tanfolyam elvégzése után több állásajánlat közül is válogathat. – Nemcsak az ügyvédi és végrehajtó irodáknak, de a multi cégeknek is szükségük lehet olyan nyomozókra, akik mindenféle lopási trükkel tisztában vannak – mondta.

A leendő magánnyomozók, miután végighallgatták a szakma előnyeit és hátrányait, egy általános műveltséget felmérő tesztet töltöttek ki. A „Ha találna egy pénztárcát az utcán, benne egymillió forinttal és iratokkal, mit tenne?" kérdésre ugyan csábítónak tűnt a „megtartanám a pénzt, de az iratokat visszaküldeném a tulajdonosnak" válasz. De a rögtönzött értékelésen kiderült, az iratokkal együtt a pénzt is visszaadnák, mindannyian. A szakma egyik alapjával, a becsületességgel így már a tanfolyam megkezdése előtt tisztában voltak a reménybeli privát kopók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom