Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A Reök-palota és a legendák

Szeged - Betiltott lemezborítók, ellopott festmények, misztikus szegedi látogatás – számos mendemonda keringhet egy-egy képzőművész körül. Némelyikükről lehull a lepel, sokukat viszont örök homály fed. Szegeden a napokban több „pletyka" is felmerült: egy madárlátta ef Zámbó-kép valamint Warhol ’56-os szegedi látogatása.
Warhol Szegeden járt 1956-ban – legalábbis a filmfelvétel szerint, melyet a kiállítás szervezőihez juttatott el egy szegedi gyűjtő néhány hete. A videó állítólag akkor készült, amikor a „pop hercege" világkörüli útja során városunkba is ellátogatott barátaival. Warholt számos legenda övezi. A felvidéki szülőktől származó művész magyarországi látogatásáról eddig még nem került elő anyag, ám nem kizárt, hogy a film eredeti. Ha így van, az nagy szenzáció.

– Rengeteg legenda létezik a képzőművészetben: körüllengenek egy-egy alkotót, esetleg alkotást – mondja Herczeg Tamás igazgató. – Warhol a szóbeszéd szerint néha dublőrt alkalmazott, ha például nem volt kedve elmenni egy kiállításának megnyitójára.

A mítoszok néha valósnak bizonyulnak, máskor nem, némelyikükről pedig sosem derül ki az igazság. – Egyes legendákat viszont nagyon is érdekesnek tartok. Ha valamiről kiderül, hogy dokumentum értékű lehet, azt kötelességünk megvizsgálni és kutatni a hitelességét.

Andy Warhol önarcképe.
Andy Warhol önarcképe.

A Warhol-kiállításhoz kapcsolódóan már több ilyen dokumentum is befutott a REÖK- be. A videó után Nátyi Róbert kurátornak egy szegedi képzőművész büszkélkedett arról a fényképről, melyen Warhol napszemüvegében látható. A huszadik század legkeresettebb irányzatának kultuszfigurája által tervezett The Rolling Stones-lemezborítót, valamint annak orosz kalózmásolatát pedig Szekeres Ferenc képzőművész adta kölcsön a kurátornak. Tavaly augusztusban egy Stockholm melletti múzeumból loptak el kettőt Andy Warhol műveiből. – Arról biztosíthatjuk a közönséget, hogy a teljes Warhol- és a hiánytalan ef Zámbó-kollekció várja a látogatókat.

Nyílik a Warhol-kiállítás

Az év képzőművészeti szenzációja, az Andy Warhol-kiállítás február 7-étől látogatható a REÖK-ben. A pop hercegének tárlata több mint hetven szitanyomattal – köztük tizenöt Marilyn Monroe-portréval, Mao Ce-tung- és Diana Ross-képekkel – várja a látogatókat.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Müller Péter: Mindig degenerált világ volt

Szeged - A népszerű író úgy véli: egy beteg kor beteg gyermekei vagyunk. Müller Pétert Szegeden, teltházas IH-beli estje előtt faggattuk. Tovább olvasom