Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A Reök volt a fiatalságuk

A felújított Reök-palota régi lakói pontosan tudták, hogy Szeged egyik legértékesebb épületében laknak. Különös élményeik fűződnek a régi falakhoz. A Reök-palotában élt hosszú ideig Vámossy Éva operaénekes, Kerek Attila, a városháza protokollfőnöke és Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgatóhelyettese is.
Utoljára még felállványozva látta a Reök-palotát Vámossy Éva énekművész, aki hatéves korától, 1955-től lakott a második emeleti hatalmas lakásban szüleivel. Csak a sarokszoba – az építtető Reök Iván vízépítő mérnök szalonja feletti helyiség – 49 négyzetméteres volt, idézte fel a múltat a ma Budapesten élő, a színművészeti egyetemen tanító művésznő. Orvos édesapja lokálpatriótaként sokat mesélt az épületről lányának. Vámossy Éva operaénekes lett, 25 évig a Szegedi Nemzeti Színházban énekelt, s még friss házasként is a Reök-palotába járt haza, csak 1977-ben költözött el. Egyedül maradt édesanyját 2000-ben vette magához. Az utolsó pillanatban közölték vele, hogy mindent megszerveztek a költözéssel kapcsolatban, annyira fájdalmasan érintette a búcsú. Vámossy Éva azt mondta még el, noha időről időre rendbe hozatta a város a homlokzatot, a lakások nagyon rossz állapotban voltak: ezen azok a külföldiek csodálkoztak leginkább, akik bekéredzkedtek a palotába, mert belülről is látni akarták.

Bäck Manci műterme

Bäck Manci (1891–1989) híres szegedi fotográfus a Reök-palota első emeleti műtermében alkotott. Az 1910 és 1913 között Bécsben tanult művész a huszadik század első felében többek között megörökítette Juhász Gyulát, Erdei Ferencet és Mezei Máriát, több felvételen Szent-Györgyi Albert társaságában látható. A három évtizednyi fényképészi életút 1950-ben, a szövetkezetbe kényszerítéssel véget ért. Ekkor a fővárosba költözött, és felhagyott minden művészi tevékenységgel.

Szükséglakásként utaltak ki 1967-ben az akkor 23 éves Kerek Attila – ma a polgármester rendezvény- és protokoll-tanácsadója – számára egy szobát a Lenin krt. 56.-ban, a Reök-palotában, a szuterénben, amelyet a cselédlépcsőről lehetett megközelíteni. Se konyha, se fürdőszoba – a vécé az udvar túloldalán. Az akkor már az orvosegyetemi művelődési ház igazgatói székében ülő fiatalember, aki szabadidejében a Szeged Táncegyüttes zongorakísérőjeként is működött, egyszer hazakísérte az egyik táncost, Lajos Máriát. A „haza" a Reök-palota volt. Kiderült, Marikáék is ott, a földszinten laknak...

A fiatalok 1971-ben házasodtak össze, Attila a Lajos családhoz költözött, majd 1972-ben vehették birtokukba első házgyári másfél szobás lakásukat. Anyósáék 1992-ig éltek a palotában, akkor a bank „igénybe vette" a lakásukat. Kerek Attilát a fiatalsága köti a házhoz, és nagyon örül annak, hogy a művészetek házát alakítják ki benne.

Ma koszorúzzák Magyar Ede szobrát

A Reök-palota tervezője, a szecesszió kiváló magyar építésze Magyar Ede 95 évvel ezelőtt hunyt el. A Csongrád Megyei Építész kamara az évforduló alkalmából ma 16 órakor koszorúzza meg a művész Szent István téri szobrát.

1975-től, csaknem húsz éven át lakott a palotában, éppen Reök Iván első emeleti rezidenciájában Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgatóhelyettese. Szülei 1999- ben költöztek el. Őt is szerettük volna megszólaltatni, de nem kívánt nyilatkozni. Azért, mert a közte és az épület között fennálló kapcsolatnak nemcsak múltja van, hanem jövője is – fogalmazott –, hiszen a palotát a jövőben a szabadtéri kht.-ja üzemelteti. Új funkciójában az épület lesz a munkahelye; a különleges helyzetről hamarosan filmet mutat be a kht.

A szocializmusban az eredeti hat lakás helyett tizenhármat alakítottak ki. A palota kiürítését az IKV kezdeményezte 1992-ben – mondta el Soós Ferenc kezelési igazgató. Azóta szövögetett a házzal kapcsolatban különböző terveket a város. Ha valaki kiköltözött, nem került a helyére új bérlő. Ennek következtében a felújítás kezdete, 2006 előtt már csak három család lakott a palotában. Nekik cserelakásokat ajánlottak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néha a kutyánk is kikapcsolódásra vágyik

Egy szegedi kutyapanzióban akár wellnesshetet kérhetünk kedvenceinknek, hogy ne legyen… Tovább olvasom