Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A Republic a rászorulóknak is segít

Szeged - Húszéves a Republic zenekar. Kiadtak 33 lemezt, rangos állami kitüntetést kaptak, telt ház előtt léptek fel a londoni Scalában: Bódi László, azaz Cipő, a frontember úgy véli, nem lett volna rossz, ha minden úgy működött volna az országban az elmúlt húsz évben, mint a Republic. A segítségre szorulók mellé is odaállnak, legutóbb sérült gyerekekért játszottak.
– Húszéves a zenekar: általános iskolás koromban mindenki kívülről fújta a Repül a bálnát a balatoni sátortáborban, most már nemzedékek rajonganak a Republicért. Minek köszönhető a töretlen siker?
– Biztosan az a nagy titok, hogy nem rosszak a dalaink... Ha komolyan kérdezi, valószínűleg szerencsések vagyunk abban, hogy amilyen dalokat mi szeretünk játszani, az találkozik nagyon sok ember ízlésével. Ez még nem minőségjelző, egyszerűen szerencsés dolog.

– Belejátszhat ebbe a folkos vonal is, a magyar népzenén alapuló dallamok, motívumok?
– Nem csak ez játszik bele, de biztos, hogy ez is számít. Különböző típusú dalaink vannak, öt-hat fő csapásvonal, de egyik sem tudatosan alakult ki. Ezekből az egyik a folkos vonal. A Zoli írt egy instrumentális dalt még a harmadik lemezre, közösen írtuk a Fényes utakon-t, ő a zenét, én a szöveget, és én írtam az Erdő közepében-t. Kiderült, ez nekünk tetszik, meg megy is, és így születtek ezek a dalok. Mostanában olyan lemezek készültek, amelyeken nincsenek kifejezetten népzenei dalok, de később még biztosan lesznek.

Repül a bálna Londonban is. Fotó: Bársony Péter
Repül a bálna Londonban is. Fotó: Bársony Péter


– Nemrég játszottak telt ház előtt a neves londoni Scalában, nem is mindenki jutott be a koncertre. Milyen érzés volt ott fellépni?
Sérült gyerekeket segítettek

Több jótékony ügy mellé is odaállt már a Republic: támogatták a csángókat, az Élet Menetét, az árvízkárosultakat, a közelmúltban pedig a szegedi Sólyom utcai általános iskola Segítő Kezek Alapítványa javára adtak különleges jótékonysági koncertet, ahol több mint 300 sérült gyereket oktatnak-nevelnek. – Nyáron meghívtak Családi Krisztina festőművész kiállítására – mesélte Boros Csaba énekes-basszusgitáros, aki évek óta gyűjti kortárs festők képeit. Itt vetődött fel, mi lenne, ha Republic-dalokra készülnének festmények, a képek eladásából befolyó összeg és a koncert bevétele pedig jótékony célra menne. A koncerten olyan dalokat játszott a zenekar, amelyeket a három festőművész – Családi Krisztina, Nagy Enzoe Zoltán és Palásti Renáta – képeik témájául választottak. – Tetszett az ötlet, mert a két ikerfiam közül az egyik sérülten született. Nekem nem idegen ez a közeg, de sok embernek furcsa az első találkozás sérült emberekkel: van, akit nagyon meghat, van, aki viszont nagyon eltávolodik, nem is akar róla tudni – magyarázta a Republic gitárosa. – A fiaim középiskolás korúak, egyikük speciális, másik művészeti iskolába jár. A kisebbik fiúról azonban senki meg nem mondaná, hogy már ennyi idős: olyan, mint egy hétéves kisfiú. Oxigénhiányos agyvérzéssel született, és sajnos későn, egy háziorvosváltás után derült ki számunkra, hová kellett volna rögtön fordulni. Ha öt hónapos koráig megkapta volna a szükséges masszírozásokat a Dévényi Alapítványnál, lehetett volna annyira serkenteni, hogy sok folyamat beindul. Lehet, hogy Ákos ma sokkal jobban beszélne. De természetesen akkor is támogatnánk, mint zenekar, a segítségre szorulók ügyét.

– Ez a siker azt jelenti, hogy az Angliában élő magyarok nagy százaléka szereti a zenénket. Nagyon jó hangulata volt, színvonalasan játszottunk. Nem egy kocsmában, ez London első öt koncerttermének egyike, itt világsztárok szoktak előfordulni a színpadon.

– Idén tavasszal „Köztársaság" néven adtak ki albumot, a Republic ugyanazt jelenti. Lehet ezt a húsz év "keretbe foglalásaként" értelmezni?
 
– Nem volt ennél jobb ötletünk. Mégiscsak évforduló volt, mégiscsak megható, hogy húsz évet lehúztunk. Olyan címet akartunk, ami kicsit semleges, mégis ránk is jellemző.

– Zenekarrá formálódásuk egyidős a köztársasággal. Idén a zenekar megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést, telt házas születésnapi koncertet adtak a Papp László Sportarénában, amit egy CD-n és DVD-n is megörökítettek. Milyen mérleget vonna le az elmúlt húsz évből?
– A zenekar szempontjából? Mert az könnyebb... Úgy gondolom, ha minden így működött volna az országban, az Magyarországnak nem lett volna annyira rossz. Voltak persze nehéz évek az elején, az 1992-es évet nem szeretném még egyszer átélni. Egyrészt akkor volt egy váltás, akkor jött a Patai Tamás Rece apó helyére. Akkor csökkent a lemezeladás is, ha egy hónappal később adjuk ki a harmadik lemezünket, aranylemez lett volna – akkor 100 ezer példányszám jelentett aranylemezt –, de így nem lett az. Gyerekes hülyeség volt, de úgy fogtuk fel, hogy kudarc – igazából nem volt az. Nagyon jól fogyott az első két lemezünk, ahhoz képest ez a harmadik nem. Kicsit megijedtünk, hogy ez most mit jelent, de aztán folytattuk.

– Mik a zenekar további tervei?
– Ugyanazok, mint eddig. Készülnek az új stúdiólemez dalai és folyamatosan koncertezünk. December 29-én tartottunk óévbúcsúztatót a győri egyetemi sportcsarnokban.

– Volt olyan év, amikor nem adtak ki lemezt?
– Olyan év nem volt, hogy nem jött ki stúdióalbum, olyan év viszont igen, amikor egy éven belül három lemezt adtunk ki. Huszonöt stúdióalbumot készítettünk, de ha a válogatás-és a koncertlemezeket is beleszámoljuk, akkor már a harmincharmadik lemeznél járunk.

Hőskori klasszikus: Republic - Madárjós vakáción


– Dolgozott együtt többek között Balázsovits Edittel, Halász Judittal, énekelték egymás dalait Cseh Tamással, írt zenét és dalszöveget Koncz Zsuzsának, akinek legújabb lemeze első számú dalát is szerezte. Mi alapján választja ki, hogy kivel működik együtt?
– Halász Juditnak vagy verseket írok, zenésítek meg, vagy dalt írok. Ugyanez a helyzet Koncz Zsuzsával is. Vele kicsit hamarabb, több, mint tíz éve indult az együttműködésünk. Mindkét kapcsolat Bródy Jánoson keresztül jött létre, de azelőtt is nagyon szerettem ezt a világot. Akiket még nagyon kedveltem, az az Illés-Tolcsvay vonal, Cseh Tamás és az LGT. Meg még néhány más együttest, de őket a legjobban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek a szegedi plázában lévő Karát ékszerüzletbe - fotó

Péntekre virradó éjszaka betörtek a Szeged Plázában lévő Karát ékszerüzletbe. A helyszíni szemle ezekben a percekben is tart. Tovább olvasom