Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A repülő drága, ha nem fapados járat

Kíváncsiak voltunk, vajon melyik tömegközlekedési eszközzel olcsóbb eljutni Velencébe, Prágába és Párizsba. A repülő a legdrágább, ha nem fogunk ki egy fapados járatot, a busz pedig a legköltségkímélőbb. A romantikus Velencébe vonattal a legolcsóbb.
Párizs, Prága, Velence – mindhárom gyönyörű város, de nem mindegy, hogyan jutunk el oda: néhány óra alatt repülővel, vagy hosszú órák alatt vonaton vagy buszon zötykölődve.

Kíváncsiak voltunk, vajon melyik tömegközlekedési eszköz olcsóbb, ha hirtelen eldöntjük, elutazunk a hétvégére. A busznál nem kell többet fizetnünk, ha az utolsó pillanatban határozzuk el magunkat, „legfeljebb" nincs már hely. A vonatnál viszont eleshetünk néhány vonzó kedvezménytől. A repülős utazásnál érdemes jóval előre tervezni, hiszen akkor több tízezer forintot megspórolhatunk.

A Malév Párizsba szóló retúr repülőjegye a hét végére 94 ezer 500 forint, de ha például már most lefoglaljuk októberre, 39 ezerért is utazhatunk másodosztályon. Napszaktól és járattól is függ az ár, de mindig olcsóbb, ha retúrt váltunk. Párizsba 120-150 ezerbe kerül egy csak oda szóló jegy. A francia fővárosba 2 óra 20 percet, Velencébe és Prágába csak másfél órát kell a levegőben töltenünk. Egy napon több járat is indul mindhárom városba. Ha repülni szeretnénk, de nem ragaszkodunk a kényelemhez és az ételhez, több fapados légitársaság közül is válogathatunk. Ha az egyik ilyen társaság gépével utaznánk szombaton, odafelé 44 ezer 409 forintot fizetnénk a lagúnák városába. A visszaút már kicsit macerásabb, vasárnap ugyanis nincs járatuk Budapestre, így hétfőig várnunk kell.

De legalább olcsóbban, 27 ezer 849 forintért jöhetünk haza. Így a velencei útiköltség összesen 84 ezer 286 forintba kerülne. A fapados társaságoknál akár tízezer alatt is hozzájuthatunk egy-egy retúrjegyhez, ha több hónappal korábban döntünk az utazásról.

Verseny a fapadosokkal

Információink szerint ősztől Lipcse, Berlin, Hannover, Hamburg, Köln, Düsseldorf, Koblenz, Frankfurt, Karlsruhe, Strasbourg is már 39 eurótól elérhetővé válik vonattal. Téltől Innsbruckba és Varsóba 29-től, Salzburgba 19 eurótól utazhatunk majd – a MÁV tervei szerint. A vasúttársaság ezekkel az árakkal a fapados légitársaságokkal szeretné felvenni a versenyt. 
Vonattal kicsit hosszadalmasabb az utazás, de ha a pénztárcánk is korlátokat szab, még mindig kényelmesebb, hangulatosabb, mint a sokkal olcsóbb busz, amelyben szerencsére ma már van klíma. Prágába, Párizsba és Velencébe is indulnak vonatok Budapestről egész nap. Talán kényelmesebb, ha délutáni vagy esti járatokat választunk, mert azokban 2-3-4-6 ágyas fekvő, illetve hálókocsik is vannak – persze pótdíj ellenében. Prágába és Velencébe van közvetlen járat is Budapestről, de Párizsba menet – attól függően, melyik vonattal megyünk – át kell szállnunk Münchenben vagy Zürichben. Ráadásul az árak is változóak: müncheni átszállással 103 ezer 456, zürichi „vonatcserével" pedig csak 78 ezer 938 forintba kerül egy sima ülőhelyes jegy oda-vissza. Velencébe vonattal a legolcsóbb, egy oda-vissza út mindössze 14 ezer 152 forinttal rövidíti meg pénztárcánkat.

Szinte minden esetben a busz éri meg legjobban, igaz, ez a legmacerásabb is. Mindhárom városba indul járat a hét négy napján, de csak Pestről, a Népligetből. Ha nincs dombornyomatú hitelkártyánk, nem tudunk az interneten jegyet rendelni, csak személyesen vásárolhatunk. Ezért érdemes indulás előtt négy-öt nappal dönteni az utazásról, mert az utolsó pillanatban már nem biztos, hogy kapunk helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény – rohamtempóban

Bejáráson egyeztetett a szegedi Tömörkény gimnázium feszes tempójú felújításáról a város, az építő… Tovább olvasom