Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

A rettegett hír: közlekedési baleset

Sokak rémálma: szerettük közlekedési baleset áldozata lesz. A hírt elviselni, de a hozzátartozókkal közölni sem könnyű. Másképpen jár el a rendőrség, ha az áldozat külföldi, ha helybeli, ha vidéki. Esetenként orvos vagy mentő is elkíséri a rendőröket.
Sok szülő, feleség, férj retteg attól, hogy egy napon becsönget két rendőr azzal, hogy gyermekük, házastársuk halálos közúti balesetet szenvedett. A veszteség mindig tragikus, de ilyenkor, ünnepek idején még elviselhetetlenebb. A rossz hír hozójának is.

Kötelező az értesítés

– Kötelességünk, hogy halálos közlekedési baleset esetén értesítsük a hozzátartozókat. Az esetek negyven százalékában, kisebb településeken a rokonok már a helyszínelés idején megérkeznek – mondta Kónya Zsolt, a Szegedi Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője.

Ha az áldozat külföldi, a rendőrség írásban értesíti a bevándorlási hivatalt és a konzulátust, ha más településen él, akkor az ottani rendőrkapitánysággal veszik fel a kapcsolatot. Ha helybeli, de a rokonok nincsenek a helyszínen, akkor a lakóhelyét járőr, baleseti helyszínelő, vagy az ügy vizsgálója keresi fel – de sohasem egyedül. Ha szükség van rá, a rendőrök nem hagyják egyedül az áldozat rokonát addig, amíg nem érkezik valaki – barát, más hozzátartozó – , aki vigyáz rá.

Mindhárman meghaltak

Ha a körülmények úgy kívánják, például várandós feleséggel, idős szülőkkel kell közölni a rossz hírt, mentő vagy orvos is elkíséri a rendőröket.

– Még a kilencvenes évek elején történt, hogy karácsony napján egy apa és két fia Ausztriában vásárolt. Köd volt, csúszott az út, és egy műszaki hiba miatt álló teherautónak ütköztek. Mindhárman meghaltak. A hírt az édesanyával és a fiúk menyasszonyaival kellett közölnünk. Szükség volt orvosi segítségre.

A közlekedési osztály vezetője elmondta, előfordul az is, hogy a család nem fogadja el a tragédia tényét, és azt kérdezik, melyik kórházba szállították a rokonukat. Nagyon ritkán, de megesik, hogy közömbösen reagálnak a hírre.

A közlekedési balesetek áldozatait gyakorlatilag szinte sohasem kell hozzátartozónak azonosítani. Csak akkor kérik erre a rokonokat, ha a rendőrség nem tudja megnyugtató módon azonosítani az illetőt, tehát ha felismerhetetlen, vagy nincsenek nála iratok.

Civilben is figyelnek

Kónya Zsolt szerint a balesetek látványánál is nehezebb elviselni, hogy értesíteni kell a rokonokat. Főleg akkor, ha gyermek halálhírét viszik. A rendőröknek – ha szükségük van rá – szakpszichológus áll rendelkezésükre.

Szegeden és vonzáskörzetében évente 1600-1700 közlekedési baleset történik. Kónya Zsoltban és munkatársaiban, az utakat járva felidéződnek a történtek, emlékeznek, mi vagy ki okozta a balesetet. Ilyenkor civilben is jobban figyelnek a vezetésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom