Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A reumatológiai betegségek kezeléséről

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal ismét a reumatikus betegségekről olvashatnak összeállítást.
Múlt héten megismerkedtünk a reumatológiai betegségekkel, most nézzük ezek kezelését. Talán meglepő, de elsőként nem a gyógyszeres vagy másféle terápiáról lesz szó, mert a legfontosabb kezelés nem az orvostól, hanem magától a betegtől függ. Ez pedig az életmód megváltoztatása. Ezen a diétát, a testsúlycsökkentést (a kettő nem ugyanaz!) és a testmozgást értem. A húsételek és az alkohol kerülése megelőzheti az ízületi gyulladást. Az optimális testsúly elérése minden reumatológiai betegségben rendkívül fontos, legyen az gyulladásos vagy kopásos eredetű. Kimutatták, hogy a testsúly 5-10 százalékos csökkentése felére (!) csökkenti a kopásos ízületi fájdalmakat.

Gondoljunk bele! A normális testsúlyhoz képest például húsz kiló túlsúly (ami Magyarországon általánosnak mondható) azt jelenti, mintha a beteg egész életében, napi 24 órán át egy húszkilós zsákot cipelne. Nagyon fontos a testmozgás is. Egyrészt már heti háromszor félóra séta is kiváló hatású a kondícióra és az ízületekre, másrészt a szakember által betanított gyógytorna napi végzése nagyszerű módszer a fájdalom csökkentésére, a mozgásterjedelem beszűkülésének megelőzésére.

Ha a fentieket betartja a beteg, és ennek ellenére vannak panaszai, orvosi terápia következik. Ez lehet gyógyszeres kezelés és fizioterápia. A gyulladásos eredetű betegségek legtöbbször gyógyszeres terápiára is szorulnak. Első lépcsőben egyszerű fájdalomcsillapítókat kell alkalmazni, ezek sokszor önmagukban is hatásosak. Csak második lépcsőben és csak időszakonként (lenne) szabad alkalmazni az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentőket.

Kifejezett gyulladás esetén alkalmazható szteroid kezelés, ízületi injekció, tabletta, esetleg infúzió formájában. Itt is fontos, hogy a szert – mellékhatásai miatt – a lehető legrövidebb ideig, a lehető legkisebb hatásos dózisban kapja a beteg.

A sokízületi, egyéb szervrendszereket is károsító gyulladásos betegségek kezelésére szolgálnak a magyarul talán „immunrendszert befolyásoló szernek" nevezhető gyógyszerek. Ezek az utóbbi tíz évben óriási fejlődésen mentek keresztül, teljesen megváltoztatva a gyulladásos betegségek kezelésének stratégiáját. Míg régen az utolsó pillanatig, a súlyos tünetek megjelenéséig kellett várni (mellékhatásaik miatt) az ilyen gyógyszerek adásával, ma a modern szerekkel a cél a lehető legkorábbi diagnosztizálás után az azonnali, teljes dózisú kezelés. Ezen gyógyszerek új, kitűnő hatású csoportja a helytelenül „biológiai terápia" névvel illetett szerek, melyeket infúziós vagy öninjekciós formában kaphat a beteg.

A kopásos betegségeknél a fájdalom csillapítása a fontos, melyeknek széles skáláját alkalmazzuk az egyszerű paracetamoltól a kábító fájdalomcsillapítókig. Kísérő gyulladás nélkül non-szteroid alkalmazása felesleges és helytelen. Rendkívül káros, csak Magyarországon elterjedt gyakorlat, hogy ezeket a szereket „megelőzés" céljából gyakran évtizedekig rendszeresen szedi a beteg. A világon nálunk fogy a legtöbb ilyen gyógyszer a lakosság számához képest. Ide tartoznak a diclofenac, ibuprofen, naproxen tartalmú szerek mint legelterjedtebbek, de ma már nagyon sokféle hatóanyag van forgalomban.

Végezetül a fizioterápiáról néhány szót. A gyógyvízben történő fürdés sokszor önmagában is jó hatású, az ehhez kapcsolódó egyéb kezelések, mint a vízi gyógytorna, súlyfürdő, masszázs, iszappakolás, vízsugármasszázs (tangentor) megfelelő alkalmazása hosszú távon is elősegíti a mozgásképesség javulását és a fájdalom csökkenését.

Az elektroterápiák ma már nagy választékban állnak rendelkezésre, egyre újabb gépek jelennek meg, bár sokat közülük a költségek miatt csak a wellness-szállodák kínálatában találhatunk meg. A hagyományos kezelések, mint a galván, rövidhullám, ultrahang, diadinamic, interferencia, TENS stb. az elektromos áram különböző formáit és hatásait (melegítő, lazító, vibrációs stb.) állítja a gyógyítás, elsősorban a fájdalomcsillapítás szolgálatába. Ezek a kezelések egyaránt hasznosak a gyulladásos és kopásos megbetegedésekben.

dr. Baláspiri Csaba reumatológus szakorvos,
Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged legrondább pontja - küldjön fotót a kluboldalra!

Szeged - Fotózza le környezete legelhanyagoltabb pontjait és töltse fel a delmagyar.hu szegedi… Tovább olvasom