Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

A Rókusi körúton majd a 2-es csilingel

Új, 2-es számot viselő villamos jár majd a Rókusi körúton, meghosszabbítják a 8-as trolibusz útvonalát, lesz 10-es troli, és jut pénz kilenc új villamosra és tíz új trolibuszra is. Egyéb körítésekkel minderre 21 milliárd forintot kap Szeged uniós forrásokból, a teljes beruházás 25 milliárdba kerül.
Szeged legjobban előkészített projektjeként emlegette mindeddig a városvezetés az elektromos tömegközlekedés fejlesztését. Tegnap a kormány megszavazta rá a súlyos eurómilliókat, forintban 21 milliárdot – közölte Nagy Sándor alpolgármester sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy az utolsó simításokra és az őszi közgyűlési döntésre váró, szinte az íróasztalfiókból előhúzható pályázatot az év utolsó hónapjaiban elküldheti a kormány Brüsszelbe. Ebben az esetben ugyanis Szeged nem közvetlenül pályázik az összegre. Az elnyerhető összeg a beruházás költségvetésének 85 százalékára elég, a fennmaradó négymilliárdot kell állnia a városnak.

A tervek szerint az uniós pénzből 2008 és 2010 között új villamosvonal épül a Rókusi körúton a Kossuth Lajos sugárúti csomópont és a Vértói út között 2-es villamos néven, felújítják az 1-es, a 3-as és a 4-es régi pályáit, meghosszabbítják a 8-as troli útvonalát, elindítják a 10-es trolit, valamint vásárolnak kilenc új villamost és tíz új trolibuszt is. A kiegészítő beruházások közé tartozik a Kossuth Lajos sugárúti csomópont átépítése lámpás körforgalommá, valamint az Anna-kúti kereszteződés felújítása is.
Az új 2-es villamos az 1-es „szárnyvonala" lesz: a Kossuth Lajos sugárútról a Rókusi körútra fordulva először középen halad majd, majd a Tesco és a Vértói út között a körút külső szélén siklik tovább. Hogy könnyebben elképzelhessük: a jelenlegi 2-es, a 83-as és a 83A buszok, vagyis a legtöbb embert szállító járművek vonalán közlekedik. A 8-as troli a fejlesztés után a klinikákig szállítja az utasokat, akárcsak a 10-es troli: mindkettő a Szent István téren halad keresztül és a kiskörútról közelíti meg a végállomást. A 10-es troli a jelenlegi 10-es buszt váltja ki.

A beruházás előreláthatóan jövőre kezdődik el, s mivel előírás, hogy két év alatt befejeződjön, 2010-ben át is adják. A legnagyobb, közlekedési fennakadásokkal járó munkálatokra a csomópontoknál kell számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Józsefre emlékeznek

Gregor József 67. születésnapján, ma 17 órakor avatják fel a Belvárosi temetőben a tavaly októberben… Tovább olvasom