Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A románoknál bezzeg út is vezet a hármashatárhoz

Futóversennyel, határnyitással ünnepelték a 18 éve tartó együttműködést Kübekháza határában szombaton. A hely érdekessége, hogy a magyar-szerb-román triplexhez csak Romániából vezet aszfaltozott út, a többiek a szántóföldön bóklászhattak.

- Ha az idő engedi, minden évben átbiciklizünk a romániai Óbébára, ugyanis ott kitűnő faszénen sült micset adnak. Érdekes, hogy a hármashatárhoz vezető 3,2 kilométeres magyar szakasz búzamezőkön, napraforgó földek mellett vezet, míg a románok normális utat építettek a faluig – mondta Hegedűsné Dobai Csilla a 18. hármashatár-nyitás helyszínén. A magyar-szerb-román határt két napra nyitották, akár autóval is le lehet rövidíteni a szerbiai Rábé, a romániai Óbéba és a magyar Kübekháza közötti távolságot. A triplexhez magyar és szerb oldalon a szántóföldeken, míg keleti szomszédunknál ennél jóval kulturáltabb körülmények között lehet eljutni.

Futóversennyel, határnyitással ünnepelték a 18 éve tartó együttműködést


A futóversennyel, politikusok beszédével tarkított szombati ünnepségen az is kiderült, ki, mit tervez az elkövetkező időszakban. Branislav Burgarski, a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) vajdasági vezetője hangsúlyozta, a három település a korábbi perifériáról két napra az országok középpontjává válik. Azt mondta, ipari parkot terveznek a hármashatárhoz. Elhangzott, hamarosan határátkelő nyílhat Óbéba és Kübekháza között, így a két település közötti 80 kilométeres távolság megszűnhet. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, az együttműködés azért élhette túl a délvidéki háborút is, mert a közreműködők megszállott hivatástudattal dolgoztak a sikerekért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyuris László üzemeltetheti a Virág cukrászdát

Értesülésünk szerint csak egy pályázat érkezett a Virág cukrászda üzemeltetésére. Tovább olvasom