Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A rovarok szemét fotózta – díjat nyert

Forster Tamás, a II-es belgyógyászati klinika igazgatója meghökkentő képeivel második díjat nyert egy fotópályázaton. A kardiológus professzor házi légy, szöcske és szitakötő szemét fotózta.
Lám, a szöcske szeme milyen szép Fotó: Forster Tamás
Magyarországon először rendezték meg a Látványos tudomány című fotópályázatot. A képeket három témában lehetett beküldeni: a Tudomány képei, az Emberközelben és a Tudomány és művészet kategóriában. A Tudomány képei kategóriában Forster Tamás, az SZTE, ÁOK II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ igazgatója második díjat nyert. A jeligés pályázaton a bírálóbizottság munkájában többek között részt vett Szebeni András fotóművész is. A díjazott fotókat a Művészetek Palotájában állították ki.

Forster Tamás elmondta: tizennégy éves korában kezdett fényképezni. Az összes lépcsőt végigjárva először fekete-fehér fotókat készített, amit az otthoni kis laborjában hívott elő és dolgozott ki. Kezdetben mindent fotózott, ami megtetszett neki. Mostanában a természetfotózás érdekli, ami rettentő időigényes elfoglaltság.

– Főként nyáron tudok időt szánni a hobbimnak, amikor hosszabbak a nappalok – mondta a professzor, aki félprofi géppel készíti meghökkentő képeit. Hozzátette: a madárfotózást különösen kedveli, de a növények világát is szereti. Azt azért sajnálja, hogy nincs annyi ideje, hogy napokat töltsön el lesben. A rovarokat viszont rövidebb idő alatt lehet lefotózni. Ezért gondolt arra, hogy a pályázaton olyat mutat meg a zsűrinek és a közönségnek, ami szabad szemmel nem észlelhető. A házi légy, a szöcske és a szitakötő szemét kapta lencsevégre.

– Azért is adtam a képek címének: Ahogyan nem látjuk – jegyezte meg a kardiológus professzor.
Forster professzor a jövőben több pályázaton is részt vesz: az egyik ilyen a szőlészettel és a borászattal foglalkozik, a másik pályázat témája a lovak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érte el célját a patikák plakátháborúja

Plakátokkal tiltakoztak a patikusok az elmúlt hetekben a gyógyszerellátásról szóló új törvény… Tovább olvasom