Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

A sakk világnyelv lehetne

Szeged – A csapat-világbajnokságra készül Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója. Vallja, a sakk a tanulás terén is fejleszti a gyerekek agyát – mindemellett közös nyelvként is fel lehet fogni. Bár hisz apja nevelési elveiben, saját gyermekei nem lesznek magántanulók.
– Kicsit megkésve, de gratulálunk az Európa-bajnokságon elért harmadik helyezéshez. Mi a következő lépés?

– A nagyobb esemény július második felében lesz Kínában, a csapat-világbajnokságra megy a magyar válogatott. Lékó Péter lesz az első táblás, utána jön Almási Zoltán, majd én, negyedik Balogh Csaba, ötödik a makói Erdős Viktor.

– Amikor világversenyre készül, mennyit edz naponta?

– Általában egy edzőtáborban – most éppen ott vagyok – hét-nyolc óra naponta a felkészülési idő. Pesten a hétvégét legtöbbször a gyerekekkel töltöm, pihenek, de napi szinten többórás felkészülés mindenképpen kell. Egész évben szükséges lenne, ám annyira fanatikusan már nem edzek, mint a család előtti időszakomban.

Fotó: Jaksa Tímea
„Győzelem után az ember mindig nagyon jól érzi magát, az én esetem különleges, mert nagyon sokáig mellettem volt a családom, a nővéreim, akikkel játszma után át tudtam beszélni az érzelmeimet." Fotó: Jaksa Tímea


A gyerekvállalással az első helyre a család kerül

– Egy 2002-es interjúban nyilatkozta: nem a gyerekszülés akasztja meg egy női sakkozó karrierjét, mert utána újra szép eredményeket lehet elérni. Most, kétgyermekes anyaként hogyan látja ezt?

A sakktörténet legjobb női sakkozója

Polgár Judit a női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. Budapesten született 1976. július 23-án. A férfi nemzetközi nagymester címet 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg, ami akkor világcsúcs volt. Judit és két nővére (Zsuzsa férfi nemzetközi nagymester, Zsófia férfi nemzetközi mester) egy pedagógiai kísérlet résztvevői voltak: az apa, Polgár László bizonyította, hogy a gyermekek csúcsteljesítményekre képesek, ha korai életkortól képezik őket egy speciális területen, életkoruknak megfelelő módon. Mindegyikük több diplomával rendelkezik, több idegen nyelven beszél. Zsófia Izraelbe, Zsuzsa az USA-ba költözött, Judit és szülei Magyarországon maradtak. Juditnak 2004-ben született meg fia, Olivér, 2006-ban lánya, Hanna. A XX. század legjobb női sakkozójának választották, a 2011-es Európa-bajnokságon 3. helyezést ért el.

 
– A gyerekekkel az embernek komplexebb, teljesebb lesz az élete, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy rendesen megváltozik a fontossági sorrend. Egy élsportoló életében a sport foglalja el az első, második és harmadik helyet. A gyerekvállalással az első helyre a család kerül. Az élsportoló egyértelműen hátrébb csúszik, amikor ennyire magas szinten játszik az ember. Természetesen megfelelő felkészüléssel és nagyon jó szervezőkészséggel lehet ugyanúgy folytatni, kisebb visszacsúszással. Ám az én életembe más dolgok is bekerültek már a sakk területén kívül, foglalkozom gyereksakkozással, könyvírással is. Az, hogy a gyerekek után kevesebbet edzettem és játszottam, nem csak nekik köszönhető.

– Friss hír: az Európai Sakkszövetségben ön is „kampányol", hogy kötelezővé tegyék a sakkoktatást az iskolákban. Jól tudjuk, hogy egyik nővérével gyereksakktankönyvet írt, a másik nővérének pedig sakkiskolája van az Egyesült Államokban?

– Zsuzsa már sok éve azzal foglalkozik, hogy a sakkot népszerűsítse Amerikában, tanszéket vezet egy texasi egyetemen. A másik nővéremmel, Zsófival írtunk egy munkafüzetet óvodás gyerekeknek, az angol nyelvű magánóvodába, ahová a gyerekeim járnak, be is került tankönyvként. Az Európai Sakkszövetségen belül működik egy bizottság, amelynek tagja vagyok, az az elképzelésünk, hogy kötelezővé tegyük a sakkot az Európai Unión belüli országok iskoláiban. Eleinte valószínűleg ajánlottan kerülne be a tantervbe, de ez is nagy dolog lenne. Hiszem, hogy a sakk rengeteg jó dolgot tesz a gyerekek agyával a tanulás kapcsán is. Sok kimutatás készült külföldön, amelyek szerint a tanulmányi eredmény növekszik a sakkozó gyerekeknél. Hozzá kell tenni, hogy világszerte már harminc ország oktatásában benne van a sakk. Egy kis 1200 fős német falucskában, Ströbeckben például a sakk kötelező tantárgy 1823 óta.

Egy másik idegen nyelv

– Milyen képességeket fejleszthet a sakk?

– Az én életemben a sakk meghatározó, ötéves koromban kezdtem játszani, a mai napig sakkozom és versenyzem is. Nagyon sok mindent annak segítségével élek meg. A gyerekeknél rengeteg dologra jó, alapvető például a logikai gondolkodás. Ismerek olyan helyet, ahol a matekórán belül van tizenöt perc vagy fél óra sakk. Fejleszt a kreativitás, előre gondolkodás, a tervezés terén, másrészt a spontaneitás is fejleszti a döntéshozás képességét. A versenyeimre és a játszmákra rengeteget készülök, és tervezem, mivel lepjem meg ellenfelem, viszont készen kell állni az állandó meglepetésfaktorra is. Feldolgozni egy gyereknek a győzelmet és a vereséget szintén nagyon fontos dolog. A sakk remek szocializáló játék lehet, és a családokban is fontos szerepet kaphat, mert nemtől, kortól, sok fogyatékosságtól független. Szoktam mondani, hogy olyan, mint egy másik idegen nyelv.

Veiszer Alinda eszélgetése Polgár Judittal a Magyar Televízióban


A sakk megtanít elviselni a győzelmet és feldolgozni a vereséget

– Gyerekkorától kezdve győzött le neves sakkozókat, és nem mindig viselkedtek önnel szépen: degradáló volt olykor egy kislánnyal leülni játszani. Mit érzett ilyenkor a matt után?

– Győzelem után az ember mindig nagyon jól érzi magát, az én esetem különleges, mert nagyon sokáig mellettem volt a családom, a nővéreim, akikkel játszma után át tudtam beszélni az érzelmeimet. Volt, aki nagyon rosszul viselte a vereséget, volt, aki gratulált, volt, aki először viselte rosszul, aztán elismerte: ezek részei a versenyzésnek. Mindenfélével találkozik az ember.

– Az, hogy ön mellett volt a családja, és a testvérei is sakkozással foglalkoztak, biztosan abban is segített, hogy ne „szálljon el" a sorozatos sikerektől...

Rekordok és győzelmek

Polgár Judit Bobby Fischer korrekordját megdöntve lett férfi nagymester. Ő volt az első lány, aki korosztályos fiú világbajnokságot nyertkét2 alkalommal és az első nő, aki a 10-be került a világ ranglistán. Hétszeres sakk Oscar-díjas, 22 éve vezeti a női világranglistát. Legyőzött világbajnokok: Anand, Halifman, Karpov, Kaszimdzsanov, Kaszparov, Ponomarjov, Szmiszlov, Szpaszkij, Topalov.

– Ezért szeretem kihangsúlyozni, hogy a sakk megtanít elviselni a győzelmet és feldolgozni a vereséget. Általános probléma az életben, hogy ha valakinek nagyon jól megy a versenyzés, vagy éppen nagyon jó munkája, fizetése van, olykor hajlamos lenézni a másik embert, akinek nem megy ennyire jól. Ezért nagyon fontos a komoly családi szeretet és összetartás. Legyenek olyan emberek, akik nem azért kritizálnak, mondják azt, kicsit szállj le a földre, mert rosszat akarnak. Hanem pont azért, mert jót. Vagyunk annyira érzékenyek, hogy ha egy „külsős" – vagy olykor akár családon belüli – valami negatívot észlel nálunk, hajlamosak vagyunk megsértődni. Pedig aki igazán szeret, az vállalja be a hálátlan feladatot, hogy megmondja.

– Ön nőként férfiak között játszik. Érezte előnyét vagy hátrányát annak, hogy nő?

– Én ebben nőttem fel. Amikor elkezdtem sakkozni, a nővéreim már ezt az utat taposták, méghozzá elég alaposan. Főleg Zsuzsa nővérem, aki hét évvel idősebb nálam. Egy gyereknek minden természetes, ami van, mindegy, hogy kívülről nem normális vagy szokatlan. Nekem a fordítottja volt a furcsa, amikor az olimpián 1988-ban és 1990-ben nők ellen játszottam.

Amit a szüleim vállaltak, az fanatizmus

– Magántanulóként tanították mindhármukat a szüleik, ebből voltak is konfliktusaik az akkori hatalommal bőséggel. A saját gyerekei kapcsán, hogy döntöttek: iskola vagy magántanulás?

– Abszolút szülőfüggő, ő mennyit hajlandó feláldozni a saját hétköznapjaiból, életéből, és mik a motiváló erők a gyereknevelésben. A szüleim mindketten pedagógusok. Nekik az volt a motiváló erő, hogy bebizonyítsák: az iskolában rengeteg idő elvész, ha egy speciális területen rengeteg időt fektetünk a gyerek képzésébe, az alaposan és sikeresen tudja végrehajtani a feladatait. Mások voltak a körülmények, az elképzelések, az anyagi feltételek, a rendszer. És ami az alapja az egésznek, édesapám borzasztóan fanatikus volt, édesanyám pedig mindenben támogatta. Amit a szüleim vállaltak, az fanatizmus, elhatározás, sokéves kitartó munka, ami nagyon sok áldozattal jár, de ők nem érezték áldozatnak. Nálunk ez másképp van, egyikünk sem akarja feladni a munkáját: a férjem az állatorvosi praxisát, én pedig még – vagy ismét – versenyzem és más dolgokkal is foglalkozom. A gyerekek óvodába járnak, szeptembertől a kisfiam iskolába megy. Mi nem akartuk az egész életünket feláldozni és nincs is határozott elképzelés, hogy a gyerekből például zenész legyen.

Így verte meg az indiai Anandot. Világossal Polgár Judit


– A szülei azt vallják: ha egy gyereket nagyon alaposan „ráállítanak" egy témára, bármit képes elsajátítani. Ön is egyetért ezzel?

– Igen. Ha tényleg megteremtik a körülményeket, hogy azzal az egy dologgal jó oktatókkal foglalkozzon, és mindenkinek az az életcélja a gyerek körül, hogy az sikeres legyen, nagy esélyekkel világraszóló eredményeket érhet el.

– A gyerekeken lehet látni a jelét, hogy követnék önt a sakkozás útján?

– Nem, mert elég sok dologgal ismertetjük meg őket. Az alapelv, hogy minél hamarabb beszéljenek minél több idegen nyelven. Kisgyerekkorban lehet a nyelveket a legjobban elsajátítani játékos formában és észrevétlenül, ha jól szervezi az ember a dolgokat. Angolul és spanyolul már beszélnek. Sakkoznak valamennyit az óvodában, otthon is játszunk néha-néha, profi sakkozásról persze még nincs szó. A lányomat kicsit jobban érdekli, mint a fiamat, aki sok dologra nyitott. Természetesen egész más lenne a helyzet, ha lenne olyan dolog a következő pár évben, amire valamelyikük rákattan, beleszerelmesedik. Akkor mindenben támogatnánk és jóval komolyabban vennénk, amit választott.

Olvasóink írták

 • 3. mazsolaszolo 2011. július 01. 20:29
  „A sakk lehetne világnyelv, de ezzel az erővel inkább a latin.”
 • 2. meri 2011. július 01. 13:49
  „De.”
 • 1. kvikszot 2011. július 01. 12:29
  „A világnyelv nem egy szó?

  (Lejjebb a világverseny egybe van írva. Csak az analógia miatt kérdem.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Media Markt is az ÁRKÁD-ot választotta

Az áruház októberben átköltözik a Makkosházi körútról. S hogy miért született ez a döntés? Erről beszélgetünk Sánta Károly ügyvezető igazgatóval. Tovább olvasom