Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A sétálóutca neve okozta a legnagyobb fejtörést

Tudja ön, hogy kiről nevezték el azt az utcát, ahol lakik vagy dolgozik? Teszteltük a szegedieket. Meglepő módon a sétálóutca neve okozta a legnagyobb fejtörést a megkérdezettek körében. A Kárász utcán nem az ott lakókat, hanem a sétálókat kérdezgettük: miről, kiről nevezhették el Szeged legnevezetesebb utcáját? A többségnek még tippje sem volt.
Karancsi Eszter ismeri Kukovecz Nana nevét. Fotó: Schmidt Andrea
Nem kezdtünk könnyű terepen, első utunk Rókusra, a Kukovecz Nana utcába vezetett. A fiatalon kivégzett festőnőről még az interneten is kevés információ áll rendelkezésre. Az utca lakói azonban meglepő tájékozottságról tettek tanúbizonyságot.

– Kisteleki tanítónő volt, akit 1919-ben a Tanácsköztársaság bukása után kivégeztek, mert szocialista érzelmű volt – meséli egy neve elhallgatását kérő férfi, aki szerint kevesen tudják ezt. Karancsi Eszter tíz éve üzemeltet boltot a Kukovecz Nana utcában. Rajta sem tudtunk kifogni. A hölgy nagyon szereti a festészetet, ha teheti, minden ilyen témájú könyvet elolvas. Nem volt meglepő, hogy találkozott már a festőnő nevével. Juhászné Angéla kicsit homályosabban fogalmazott Kukovecz Nanát illetően.
– Valami jugoszláv hősnő, akinek emléktáblája is van Szegeden. Tizenöt éve költöztem ide, és érdekelt, kiről is kapta az utcám a nevét – mesélte Juhászné.

A Kárász utcán tippje sem volt a többségnek

A Kárász utcán nem az ott lakókat, hanem a sétálókat kérdezgettük: miről, kiről nevezhették el Szeged legnevezetesebb utcáját? A többségnek még tippje sem volt, így fogódzót adtunk: a Tiszában kifogott halról vagy egy családról nevezték el a sétálóutcát? A megszólítottak közül egyedül Wiegand Gyula vágta rá egyből: egy neves szegedi család a „keresztszülő". A férfi a család műemlékké nyilvánított házára is helyesen mutatott rá. Kérdezősködésünk végeredménye 8-1 lett – a kárászok javára.

Néhány háztömbbel arrébb Hont Ferencről érdeklődtünk. A rendező, színháztörténész és esztéta színházi kötődését szinte minden megkérdezett tudta. A legfelkészültebbnek Rostás László bizonyult, aki a nyolcvanas évek közepén kutatta Hont Ferenc életét.
– Akkor nevezték el róla az utcát, addig itt mindent Makkosházi útnak hívtak. Amikor átkeresztelték, utánanéztem, kiről lehet szó. Bevallom, addig nem hallottam róla, pedig már akkor sem voltam mai gyerek – mesélte a férfi. Rostás László tudta azt is, hogy Hont Ferenc alapította a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

Az Osztróvszky utcában már meg sem lepődtünk, mennyire tájékozottak az emberek az utca névadójáról, Osztróvszky Józsefről. Igaz, ők egy kis előnnyel indultak a teszten: az utca elején Szeged első polgármesterének szobra már évek óta köszönti az arra járókat.
– Amíg nem állt a szobor, nem tudtam, kicsoda Osztróvszky – amikor ideköltöztem, utánanéztem a lexikonban. Idegenül csengett a név, és meglepődve tapasztaltam: nem egy orosz költőről, hanem Szeged jelentős alakjáról nevezték el az utcát – mondta Nagy Andrea. A többi utcalakó is helyesen nevezte meg a névadót, és az a tény sem tudta zavarba hozni őket, hogy amíg a polgármester vezetéknevének második o betűje hosszú – az utcatáblákon mindenhol rövid magánhangzóval festették fel azt.

K.G.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom