Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A Sheket Novák Péterrel készíti első albumát

Szeged - A szegedi Sheket zenekar idén kezdte meg nyilvános szereplését, így különösen nagy teljesítmény, hogy számos nagy hazai fesztiválon felléptek, és egy év alatt hat tehetségkutató versenyen ítélték nekik az első helyet. Hamarosan Novák Péter művészeti vezetésével készítik el albumukat.
Két évvel ezelőtt egy iskolai ünnepségre hozta össze a zenét tanuló főiskolásokból és szakközépiskolásokból álló csapatot Kovács Zsolt, a szegedi Zeneművészeti Konzervatórium elsőéves hallgatója. Nagy sikert arattak. Eldöntötték: együtt maradnak, és megalapítják a Sheket zenekart.

Vasárnaponként Hódmezővásárhelyen próbálnak a szintetizátorosuk nagymamájánál. Mivel a csapat tagjai szertelen fiatalok – az átlagéletkor 18 év –, a próbákon mindenki duruzsol, nehéz rendet tenni. – Gyakran csitítgatjuk egymást. Innen ered a zenekar neve: Sheket, ami héberül azt jelenti: „Maradj csendben!" – magyarázta Zsolt. Legemlékezetesebb fellépésként a Szigetet említette: délután öt órakor kezdtek el zenélni, ami a fesztiválozóknál kora reggeli időpontnak számít. A Sheket zenéje hallatán mégis egyre többen szállingóztak be a sátorba. De játszottak többek között a SZIN-en, a kapolcsi Bűvészetek Völgyében és több pesti klubban. Az utóbbi egy évben hat tehetségkutató versenyen ítélték őket a legjobb zenekarnak.

Fotó: Molnár Bence
A zenekar tagjai balról jobbra: Mrs. Edwards (18), Velcsev Dejanov Kosta (22), Kovács Zsolt (18), Boleman Kata (18), Szegény István (18), Hohl Zsuzsanna (20), Szabó János (17), Gulyás-Szabó Gergely (17). Fotó: Molnár Bence

– Klezmer népzenén alapuló világzenét játszunk. Több stílust összevegyítünk – magyarázta Boleman Kata, a zenekar énekese. Elárulta: az utóbbi időben „belehúztak a próbákba". A legutóbbi tehetségkutató versenyen egy ötnapos CD-felvételt nyertek. Az album elkészítésében a zsűri elnöke, Novák Péter is közreműködik művészeti vezetőként.

Jelenleg Velcsev Dejanov Kosta (22), az apai ágon bolgár fiatalember intézi a zenekar fellépéseit. De a közelmúltban egy neves magyar zenekar azzal kereste fel a csapatot, hogy szívesen menedzselnék őket. A fiatalember nem szeretné elkiabálni a dolgot, így erről nem árult el többet.

Zsidó ünnepek zenéje

A klezmer szó egy régi, héber, hangszeres zenészt jelentő kifejezésből ered, és főként a kelet-európai zsidó kultúra népzenei együtteseire vonatkozik. Zsidó ünnepekre, a lengyel, orosz és moldvai urak többnapos lakodalmaira hívták szívesen ezeket az együtteseket.

Olvasóink írták

  • 1. ankusz 2008. október 15. 10:53
    „Gratula nektek!Megérdemlitek mert jók vagytok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adam Diegel énekli Cavaradossit a Toscában

Szeged - Fekete Attila, az Operaház tenoristája énekelte volna Cavaradossit a Tosca pénteki és szombati előadásán a Szegedi Nemzeti Színházban. Tovább olvasom