Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

A sima aszfaltos utcákat apró kavicsosra változtatták

Szeged - A zúzalékköves útjavítások miatt sorra kaptuk olvasóink kritikus telefonjait. Azért háborognak a szegedi utcák lakói, mert a sima aszfaltos utakat kavicsos felületűre változtatták a csatornázás utáni garanciális javításokkal.
A zúzalékköves útjavítások miatt sorra kaptuk olvasóink kritikus telefonjait. Azért háborognak a szegedi utcák lakói, mert a sima aszfaltos utakat kavicsos felületűre változtatták a csatornázás utáni garanciális javításokkal. Az önkormányzat szakembere szerint elfogadott műszaki megoldást alkalmazott a kivitelező.

– Közlekedjen rajta az önkormányzat! Aki idehordta a sima aszfaltra a zúzalékot, az takarítsa is le az utat! – ilyen mondatokkal háborognak olvasóink. A lakosok dühét számos szegedi utcában az váltotta ki, hogy útjavítás címén az aszfaltozott utakat felszórták apró bazaltkövekkel. Először bitumennel felpermetezték az aszfaltot, majd vastagon rászórták a követ és úgy hagyták. – Nem ment ezen egyszer sem henger – hallottuk egy férfitől, aki papucsával könnyedén söpörte össze a követ az útról.

Mihály Gáborné azt mesélte, hogy kerékpárral ment az „új" úton a boltba. Megelőzte egy autó és a felcsapódó bazaltkavics éppen a szemüvegét találta el.
– Azt szeretnénk, ha a régi állapotot visszaállítanák a Wallisch Kálmán utcában. Eddig sima volt a felület, most meg nem lehet rajta közlekedni – magyarázta az asszony, akihez csatlakozott Pokor Imréné is. Ő azt tette szóvá, hogy nem lehet szellőztetni, mert akkora a port vernek fel az autók.

Garanciális javítás

Szegeden a csatornázás utáni ötéves garanciális munkát végezte a kivitelező. Több mint ötven utcában háromszáz hibahelyet fedeztek fel augusztus végéig. A zúzalékköves javítást szeptember 15-éig fejezték be. A technológia lényege: a hajszálrepedésekbe befolyik a kipermetezett bitumen és a zúzalékkő ebbe ragad bele, amit az autók lepréselnek. Azokon az utakon végzik ezt a fajta javítást, amelyeknek a teherbíró képessége ugyan megmarad és mozaikosan nem törik meg, de az aszfalton hajszálrepedések jelentkeznek. A garanciális javításért az önkormányzat természetesen nem fizetett.

Nemcsak az újszegedi, hanem más utcákban is értetlenül nézik az emberek a hasonló útburkolat-javításokat. Az alsóvárosi Tompa utcában robogó autó után szanaszét pattogtak az apró kövecskék. A Földmíves utcában is azt panaszolták, hogy jobb lett volna, ha nem nyúlnak az úthoz. A hajszálrepedések senkit sem zavartak, most viszont ugyanaz a helyzet, mint a csatornázás előtt: nehezen lehet közlekedni – mondták az emberek. Ráadásul legalább kétszer olyan zajt csapnak a zúzalékos kővel felszórt utakon közlekedő járművek, mint a sima aszfalton gurulók.

Molnár László, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője meglepődve hallgatta az általunk tolmácsolt panaszokat. Elmondta: hozzájuk eddig az útjavításokkal kapcsolatosan egyetlen panasz érkezett. Az irodavezető kijelentette, útfenntartásoknál és útjavításoknál megszokott, a műszaki előírásoknak megfelelő technológiával javította a kivitelező az utakat.
– Az önkormányzat szakembereinek semmi kifogása nem volt a munkákkal kapcsolatban – mondta az irodavezető. Hozzátette: ahogyan az autók használják az utakat, egyre simább lesz a felület. A vezető példaként említette az Alsó kikötő sort, ahol szintén ezt a műszaki megoldást alkalmazták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli ügyelet a patikában

Szeged - A legtöbben fájdalomcsillapítóért álltak sorba szombat éjjel a Kígyó gyógyszertár… Tovább olvasom