Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A Sínain is szolgált a szegedi Bán Péter

Szeged - Közel-Keleten, az egyiptomi–izraeli határnál is szolgált a szegedi toborzóiroda munkatársa, Bán Péter. Összesen négy alkalommal volt a békefenntartó csapatok tagja. A Sínai-félszigeten katonai rendészként dolgozott a műszaki végzettségű fiatalember.
Háromszor járt a délszláv háború után Boszniában békefenntartó katonaként, legutóbb pedig a Sínai-félszigeten szolgált a katonai rendőrök között Bán Péter, a szegedi toborzó- és érdekvédelmi iroda munkatársa. A 34 éves fiatalember összesen közel négy évet töltött külszolgálatban. Tizenegy évvel ezelőtt például Okucsániban utakat és hidakat épített társaival, valamint részt vett repeszgránátok hatástalanításánál is.

Fizetés a külszolgálatokon

Tíz év alatt nem változott a magyar békefenntartók fizetése. A Sínai-félszigeten és Boszniában is havonta ezer dollár ellátmányt kapnak a katonák. Így – itthoni fizetésükkel együtt – körülbelül háromszázezer forintot tudhatnak magukénak. Akik Afganisztánban és Irakban szolgálnak, kétezer eurót és a hazai bérüket veszik fel. Ez 650 ezer forint körüli összegnek felel meg, attól függően, hogy mi a rendfokozata a szerződéses katonának.

– Huszonévesen mindent bevállaltam a bátyámmal, akivel egy szakaszban szolgáltam. Ezer dollár akkoriban jó pénznek számított – mondta Bán Péter, akit megdöbbentett a kihalt falvak, a szétlőtt házak látványa Boszniában. Péternek egyszer sem kellett használnia fegyverét, de lövöldözéseket gyakran hallott. A toborzóiroda tiszthelyettesét nemcsak a pénz motiválta, hanem az is, hogy éles körülmények között gyakorolhatta szakmáját.

A Sínai-félszigeten más volt a helyzet. A műszaki végzettségű fiatalember katonai rendésznek jelentkezett Egyiptomba. A magyarok közül negyvenegyen utazhattak a Közel-Keletre, de a misszióba több mint kétszázan jelentkeztek. A vállalkozó szellemű katonáknak orvosi és szakmai vizsgán kellett megfelelniük, és folyékonyan kellett angolul beszélni. Péter minden kritériumnak megfelelt, és kiutazhatott az 1979-es egyiptomi–izraeli békeszerződés tiszteletben tartását ellenőrző Többnemzetiségű Erő és Megfigyelők (MFO) Sínai-félszigeti északi táborába, el-Gorába.

– A világ minden tájáról ezernégyszázan voltunk a táborban, amit a kősivatagban alakítottak ki, de szerencsére átkerültem a turistaparadicsom, Sharm el Sheik melletti tengerparti részre – emlékezett vissza Bán Péter. Gyorsan hozzátette: nem nyaraltak, hiszen éppen elég gondjuk adódott azokkal az amerikai nemzeti gárdistákkal és Fidzsi-szigeteki kétméteres, csupa izom katonákkal, akik egy hónapos határmegfigyelésekről tértek vissza a táborba.

– Szerencsére az amerikaiaknak az utolsó pillanatban mindig eszükbe jutott, ha balhéznak, akkor otthoni családtagjaiknak megszűnik az ingyenes társadalombiztosítása és oktatása. Ezek az emberek kivétel nélkül ezekért a juttatásokért vállalták a külszolgálatot – mesélt a hazatért férfi, aki ezenkívül civil szállítmánynak álcázott lőszerrakomány célba juttatását biztosította, és a kijelölt szórakozóhelyeken ellenőrizte az eltávot kapott katonákat.

– Nem éreztünk semmiféle veszélyt, pedig utólag belegondolva bármi megtörténhetett volna. Például rengeteget jártunk azon az úton Sharm el Sheikben, ahol később robbantásos merényletet követtek el. De lezuhant később az a repülőgép is, ami bennünket szállított az el-Gora-i és a Sharm el Sheik-i tábor között – emlékezett vissza Bán Péter, aki feleségével úgy döntött, hogy két évig biztosan itthon marad: együtt nevelik két és fél hónapos kisfiukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges irodaház épül Szegeden a híd lábánál

Szeged - Olyan irodaház épül Újszegeden, a Bertalan híd lábánál, amilyen még nincs a városban. A… Tovább olvasom