Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A sokoldalú kémia

Mi a kapcsolata a kémiának az irodalommal, a zenével, a filmmel? Léteztek olyan személyek, akik kémikusként doktoráltak mielőtt művészek lettek volna? E kérdésekre is választ kaphatunk a Mindentudás Egyeteme – Szeged következő előadásán, melyet Hannus István, a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének egyetemi tanára tart.
– Előadásommal a kémiát szeretném népszerűsíteni, megmutatni, hogy mennyire érdekes és sokoldalú tudomány – mondja Hannus István. Többféle megfogalmazás is létezik a művészet meghatározására, ezek közül az egyik: „A művészet valamilyen hivatás magas szintű művelése." E kijelentésből kiindulva szerinte a kémia is művészetnek tekinthető.

Hannus István előadásában olyan irodalmi művet is bemutat, amelyeknek témája kémiai: olyan kémikus, aki később író lett – mint például Örkény István. A kémia és a képzőművészetek kapcsolatával is példázódik a festékeket, restaurálást emlegetve. Kimutathatók érdekességek a filmipar területéről is olyan kémiai témájú filmeket, rendezőket emlegetve, akik azelőtt kémikusként dolgoztak. Az előadás csattanóval zárul: Hannus István bebizonyítja, hogy humor is van a kémiában.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést

Elfogadta tegnap a szegedi közgyűlés a város 2007-es költségvetését. A kormánypárti képviselők… Tovább olvasom