Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A Somogyi-könyvtár rendezvényei a Kulturális Örökség Napjain

Város- és könyvtárnéző túrákat szervez a Somogyi-könyvtár szeptember 15-16-án, a Kulturális Örökség Napjain.
A Somogyi-könyvtár központi épülete 1984-ben épült, a nemes anyagokból épített, hatalmas épülettömb azóta városképi jelentőségűvé vált. Az 1881-ben alapított könyvtár a nemzeti kulturális örökség jelentős értékét őrzi és szolgáltatja. Az olvasók által ismert és használt helyiségek mellett az örökségnapokon bemutatjuk az épület zárt tereit (könyvraktárak, külön-gyűjtemények; gépészeti helyiségek, lapostető) és a reformkorban jelentős szerepet betöltött könyvtáralapító, Somogyi Károly (1811-1888) gyűjteményéből az erre az alkalomra válogatott (Haza és haladás) könyvkiállítást.

A könyvtár/épületbemutató túra mindkét napon 10 és 18 óra között óránként a könyvtár földszinti aulájából indul. (Az utolsó csoport 17 órától indul.)

Haza és haladás - városnéző séták a könyvtár munkatársainak vezetésével:

Klasszicista épületek Szegeden

Indulás: a Somogyi-könyvtártól (Dóm tér 1 - 4.) mindkét napon 10 és 16 órakor

Útvonal: Szegedi Akadémia Bizottság székháza – Móra Ferenc Múzeum – Rieger-ház (Horváth Mihály utca) – Zsótér-ház (Korzó Zeneház) – Grünn Orbán-ház (Széchenyi-tér ) – Kárász-ház (Klauzál tér) – Régi zsinagóga – Somogyi-könyvtár : a Haza és haladás -reformkori kéziratokból, könyvekből és Grünn kiadványokból- rendezett kiállítás bemutatása.

Reformkori emlékek Szegeden

Indulás: a Somogyi-könyvtártól (Dóm tér 1- 4.) mindkét napon 10 és 16 órakor

Útvonal: Dóm tér (Nemzeti Pantheon reformkori személyiségek szobrai) – Oskola utca – Palánk – Széchenyi tér - Klauzál tér – Somogyi-könyvtár.

A Dóm térről induló séta során visszaidézzük a reformkor ma már nem látható szegedi emlékhelyeit. Bemutatjuk a korszak neves személyiségeinek életéhez, tevékenységéhez kötődő épületeket, fölkeressük a reformkor kiemelkedő alakjainak szobrait, emléktábláit.

A séta a Somogyi-könyvtár : a Haza és haladás -reformkori kéziratokból, könyvekből és Grünn kiadványokból- rendezett kiállítás megtekintésével zárul.

Érdeklődni és a bemutatókra előzetesen jelentkezni a 425-525/201-es telefonszámon vagy személyesen a földszinti adminisztrációban lehet. Minden bemutató, vezetés ingyenes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi rekordkaralábé

Szeged - Óriásdinnye és égbe meredő kukorica után egy újszegedi gazdasszony lepett meg bennünket a… Tovább olvasom