Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

A sós víz nem finom - az olajos madár pedig meghal

Szeged - A víz világnapja kapcsán a szegedi füvészkertben jártunk, ahol óvodások ismerkedtek a vízzel és a víztakarékosság fontosságával. Megtudtuk, már az oviban is elzárják a csapot fogmosás közben.
Németh Anikótól, a szegedi füvészkert igazgató-helyettesétől megtudtuk, A kaktusz sem élhet víz nélkül című kiállítás mindenkinek tanulságos az óvodásoktól kezdve a középiskolásokig. Az interaktív bemutatón a gyerekek megtudhatják, miért kell takarékoskodni a vízzel, milyen károkat okoz az olaj az élővilágban, és hogy a víz nemcsak épít, és biztosítja számunkra az életet, hanem rombol is. A kisebbeknek a túra egyórás, a nagyobbaknak másfél – nekik már fizikai kísérleteket is bemutatnak.

A Karolina óvodásai elsőként a sós víz, édes víz problémájával ismerkedtek. Számukra is kiderült, hogy hiába borítja a Föld felszínének több mint kétharmadát víz, ennek alig pár százaléka iható. A bizonyosság kedvéért az ovisok sós vizet is kortyoltak – az arcukról le lehetett olvasni: nem finom.

A kiállításon továbbhaladva az olajos madártollat szemléltették – a gyerekek számára is világossá vált, az olajszennyezéstől elpusztulnak a madarak. Az ovisok már azt is tudták, nemcsak a környezet szépségét csúfítja az olajos szemét, hanem az élővilágra is veszélyes. Felfedezhették, hogy a vízbe csöppentett körömlakk a víz felszínén lebeg – azt egy papírral ki lehet emelni, és száradás után színes köröket hagy a lapon.

A sós víz nem finom. Ovisok is ellátogattak a Füvészkertbe Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Nem lenne jó, ha csak ilyen víz lenne – mondta Jáger Rita, az egyik sósvíz-tesztelő. A vörös hajú kislány szerint a madár meghal, ha olajos lesz a tolla. Ábrahám Szonja elmesélte, hogy csúszós az olajos madártoll, és azért lett olajos, „mert rákente a bácsi". Persze a csöppség is tisztában van vele, hogy a valóságban a legritkább esetben szennyezik direkt módon a madarakat, többségében balesetek során kerül a szennyezőanyag a vizekbe.

Egy maketten azt is láthatták a kicsik, hogy a víz néha rombol is. Egy fákkal díszített terepasztalra locsolókancsóból vizet öntöttünk. A homokos területen, ahol már „kivágták" a fákat, rengeteg hordalékot cipelve hömpölygött alá a folyam – ezzel bemutatva, milyen károkat is okozhat a víz.

Az ovisok már tudják: fogmosás közben el kell zárni a csapot, mert a túlzott vízfogyasztás felesleges. Arra is fény derült, hogy vannak országok, ahol nem természetes, hogy a csapból iható víz folyik.

Olvasóink írták

 • 5. antikos 2010. március 25. 16:03
  „Azt hittem a Geszti:)”
 • 4. segesvarics 2010. március 25. 15:45
  „ez meg egész héten van a füvészkertben.”
 • 3. flexsnake 2010. március 25. 13:46
  „a víz világnapja hétfőn volt a vadasparkban meg vasárnap, ma csütörtök van....”
 • 2. favágó 2010. március 25. 09:17
  „Az is jó! És akezdeményezés is!! További sok sikert!!”
 • 1. Neszemetelj! 2010. március 25. 09:09
  „:)
  Jól sikerült a kép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elveszettnek hitt barokk szobor a szegedi kőtárban

Egy elveszettnek hitt, Vasas Szent Pétert ábrázoló barokk szobor került a Móra Ferenc Múzeum… Tovább olvasom