Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A stoppolás szegedi mestere: Turóczy Zoltán

Szeged - Aki azt gondolja, hogy a világot körbeutazni csak több millió forintból lehet, téved. Legjobb bizonyíték erre Turóczy Zoltán, aki három év alatt több tucat országban fordult meg – stoppal.
– Három éve Indiában jártam egy szakmai továbbképzésen, ahol sok barátot szereztem, akik a világ legmesszibb tájairól származnak. Lenyűgözött a kulturális sokszínűség. Ekkor döntöttem el, hogy ha lesz pénzem, lehetőségem és időm, utazásba fogok befektetni – emlékszik vissza Turóczy Zoltán.

A fiatalember növénygenetikusként dolgozik az újszegedi biológiai központban. Kolozsváron végezte az egyetemet. A tanulóévek alatt sokat járt stoppal. Fapados repülőjegyet, majd az általa már többször is kipróbált olcsó utazási formát, a stoppolást választotta a távolabbi célpontok eléréséhez.

A stoppolás feltétele a nyelvtudás, amely Zoltánnál nem hiányzik: angolul, németül és románul folyékonyan beszél. Ha spanyolul, portugálul vagy franciául szólnak hozzá, azt is megérti, s nemrégiben hindi nyelven is elkezdett tanulni.

Turóczy Zoltán a Királyok völgyében... Fotó: DM/DV
Turóczy Zoltán a Királyok völgyében... Fotó: DM/DV

Hogy a szállásért se kelljen eget verő összeget fizetni, az út tervezési fázisában órákig keresgél az interneten.
– Coach surfing, vagyis kanapészörfölés. Így hívják azt a lehetőséget, amelyet én is kihasználok utazásaimon. Aki regisztrálja magát ezen az internetes oldalon – lakjon a világ bármely pontján –, vállalja, hogy biztosít az őt felkeresőnek egy ágyat a lakásában – magyarázza Zoltán.
Első útján a Balkánt utazta körbe, egy olcsó vonatjeggyel. Így jutott el Bulgáriába és Görögországba is. A Balkán-túrát Pozsony, majd Németország követte, ahol Zoltán részt vett a müncheni Oktoberfesten. Itt mindössze egy hosszú hétvégét töltött el. Takarékoskodnia kell az idejével, hiszen ő is, mint bárki más, szabadsága alatt teszi meg ezeket az utakat.

Stoppolás közben
Stoppolás közben

Előfordul, hogy a stoppoláson kívül helyi tömegközlekedési eszközzel vagy biciklivel utazik. Kéthetes egyiptomi útján például drótszamárra pattant, így kerekezett el a Királyok völgyébe.

Spanyolországból – ahol tavaly nyáron járt – komppal utazott át Marokkóba. Itt többször is buszra szállt. Meglepetésére – a Szegeden megszokott Tisza Volán-járatokkal szemben – az ottani buszok nem álltak meg, csak lassítottak. Így kellett felugrania rájuk. Barátnőjén kívül – akit tevéért akartak megvenni a helyiek szőke haja és kék szeme miatt – egy kecske volt az útitársa az egyik lepukkant, túlzsúfolt járgányon – amellyel tíz óra alatt gurultak el a sivatagon keresztül egy eldugott kis oázisig, Algéria határába.

Munkahelyén, a biológiai központban. Fotó: Segesvári Csaba
Munkahelyén, a biológiai központban. Fotó: Segesvári Csaba


Zoltán tavaly decemberben Koszovóban járt. Előtte Szerbiában kirándult, és Bécsbe utazott – stoppal. Mostanában sem tétlenkedik a világutazó fiatalember, már a következő utazását szervezi: szeptemberben szakmai útra repül Japánba.

Légy a rizsben

Utazásain Zoltán megkóstolja az adott ország ételeit. Szerinte így lehet legjobban megismerni a kultúrát. Marokkóban egy berber család kínálta meg az észak-afrikai specialitással, a kuszkusszal, amit a földön ülve ettek, egy közös tányérból csemegézett a család összes tagjával. Egyiptomban messze elkerülte a helyeket, ahol a turisták ettek. Viszont kereste azokat a kifőzdéket, ahova a helyiek járnak. Az egyikben rizst rendelt, de úgy hozták ki, hogy egy hatalmas döglött légy éktelenkedett rajta. Zoltán számon kérte a vendéglátóst, aki csak legyintett, és azt mondta, biztosan akkor szállt bele, amikor a konyhából kihozták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kossuth-díjasként tért vissza Lukács Gyöngyi a Dóm térre

Lukács Gyöngyi az elmúlt évadban Szöultól San Franciscóig sorra elbűvölte a nagy operaházak… Tovább olvasom