Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A strandszezonban havonta ellenőrzik a vízminőséget - a Partfürdőn vettek mintát a Tiszából

Szeged - Jó volt a vízminőség Újszegeden a szabadstrandon a június elsejei szezonkezdés előtt, így megkapták az üzemeltetési engedélyt. Kedden másodízben vettek mintát, kétféle baktérium koncentrációját nézik a vízben. Amennyiben rossz eredményeket kapnak, ideiglenesen be is zárathatják a kijelölt természetes fürdőhelyet.
Egy tucat természetes fürdőhelyünk van

Csongrád megyében idén 12 természetes fürdőhelyet jelöltek ki. Az alábbi álló-, illetve folyóvizekben csobbanhatunk: Sziksósfürdő Strand és Kemping, Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping, Partfürdő Szabad-
strand, Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark, Tiszasziget Turisztikai Központ Szabadstrand, Mártély Holt-Tiszai szabadstrand, Mindszent tiszai szabadstrand, Sun City Szabadidőközpont, Maros Kalandpark Strandfürdő, Körös-toroki Partfürdő, Szentes Tiszai Partfürdő. Ebben az idényben egy új természetes fürdőhelyet nyitottak meg, Algyőn a Tisza jobb partján.
– A természetes vizekben csak a kijelölt fürdőhelyeken lehet fürödni, mert ott megfelelők a körülmények. Minden szezonnyitó előtt az üzemeltetőknek végig kell kotorniuk az aljzatot, hogy éles tárgyak ne vágják el a fürdőzők lábát. Ezenfelül gondoskodniuk kell a napi szintű takarításról, ingyenes ivóvízvételi helyet, öltözőt, tusolót és illemhelyet is biztosítaniuk szükséges – sorolta Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos a Partfürdőn, ahol másodízben vettek mintát a Tiszából. Megtudtuk, május végén már egyszer ellenőrizték a víz minőségét, és meg is kapta az engedélyt a nyitásra a szabadstrand.

Ilyenkor a szennyezést okozó baktériumok közül kettőnek a szintjét határozzák meg, szennyvízben és emberi székletben található baktériumokról van szó, amelyeknek ha magas a koncentrációjuk, akkor megbetegedéseket okoznak, például húgyúti fertőzést vagy gyomorhurutot. – Egy ilyen mintavételnél két eredmény születhet: megfelelő vagy nem megfelelő – tájékoztatott Bosnyákovits Tünde. Utóbbi esetben ideiglenesen bezárják a fürdőhelyet, amely csak akkor fogadhat újra vendégeket, ha két egymást követő vizsgálatnál is megfelelő eredmény születik.

Az Európai Unió és az Országos Közegészségügyi Intézet más szempontok alapján, négy év mintavételi eredményeit összevetve minősíti a természetes fürdőhelyeket. Ebben a rendszerben az újszegedi Partfürdő jó kategóriába esik.
 
A Partfürdőn vettek mintát a Tiszából. Fotó: Török János - GALÉRIA

Jávorszky Iván, a Partfürdőt üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. vezetője lapunknak elmondta, június elsején nyitott a szabadstrand, az árvíz után a partot felrotátorozták, majd homokot is hordtak a területre. Ellenőrizték a fák állapotát is, és a veszélyeseket kivágatták.
 

– Két medencét nyitunk meg a vendégek előtt, az ülőmedencét még a héten, míg a jövő héten a családi medencét is feltöltjük

– mondta Jávorszky, akitől megtudtuk, szeptember végéig tart a strandszezon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta: Nincs időm...

" Nem értem, miért nem lehet vállalni, ha valamit nehezünkre esik megtenni, valahova elmenni,… Tovább olvasom