Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

A sürgősségi betegellátó osztályon percnyi megállás sincs

Állandó stábbal, a szükséges létszámmal működik immár három éve a szegedi kórház sürgősségi betegellátó osztálya. Bár az itt megforduló napi száz beteg ellátása nagy terhet ró a dolgozókra, a kiemelt bérezésnek és a műszakosított munkarendnek köszönhetően még a kezdő orvosi álláshelyek betöltése sem jelent gondot.
Fotó: Schmidt Andrea
Több mint három éve indult be a Szegedi Városi Oktató Kórházban a sürgősségi betegellátás. A működésében leginkább a népszerű tévésorozatra, a Vészhelyzetre emlékeztető részleg 2002 decembere és 2004 júniusa között betegellátó helyként, azóta önálló osztályként üzemel. Bár jellegéből adódóan veszteséget termel – hiszen az ellátásért nem ez, hanem a beteget később átvevő részleg kapja a pénzt az egészségbiztosítótól –, beváltotta a hozzá fűzött elképzeléseket, ráadásul a betegek is elégedettek. Naponta átlagosan 50-100 esetet látnak el az SBO-n.

– Sok pozitív visszajelzést kapunk, hiszen ide akárki jön, rövid időn belül szakemberhez kerül – mondta Gion Gábor osztályvezető főorvos. – Néhányan sajnos vissza is élnek ezzel a lehetőséggel, és egyfajta ambulanciaként tekintenek bennünket. Talán úgy vélik, a sürgősségi osztály azt jelenti, hogy mindenkit sürgősen ellátunk, ezért képesek akár egy köhögéssel is hozzánk fordulni, hogy ne kelljen a háziorvosnál kivárni a sort. Persze őket sem küldjük el, de mindig hangsúlyozzuk: ez az osztály a sürgősségi ellátásra szorulókért van, és mindenki más tőlük veszi el az időt, orvost, esetenként még a helyet is.

A kórház földszintjén működő osztályon tíz ágy van. Könnyen belátható: már egyetlen, több sérülttel járó baleset is pillanatok alatt telt házat csinál, de átlagos napokon is többször előfordult, hogy néhány beteget fekvőkocsin, vagy valamelyik vizsgálóban kellett elhelyezni, amíg felvették valamelyik osztályra.

Az SBO-n 34-en dolgoznak, többségük már a kezdetek óta. Minden műszakra több szakorvosjelölt is jut, március végére pedig a most még üresen álló két orvosi státust is betöltik. Ez ma, amikor mindenhol orvoshiánnyal küzdenek, kivételesen szerencsés helyzetnek számít.

– A műszakosítás, tehát hogy nem kell 24, vagy esetleg 36 órákat dolgozni, valamint a kiemelt bérezés mindenképpen nagy vonzerőt jelent – adott magyarázatot a stabil szakmai háttérre az osztályvezető. – Bár a szakdolgozók még csak ígéreteket kapnak a magasabb fizetésre és a különféle pótlékokra, az orvosok jelenleg is kiemelt fizetést vihetnek haza más osztályokon dolgozó kollegáikhoz képest.

Igaz, a sürgősségi ellátásban fokozott a pszichés megterhelés, és sok a fertőző beteg, vagyis az őket ápoló személyzet számára nagyobb a kockázat. – Viszont jó a hangulat, a kötött munkaidőnek köszönhetően pedig mindenki pihent – mondta mosolyogva az egyik nővér, majd tovább is sietett, hiszen itt percnyi megállás sincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsiság és empátia

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a… Tovább olvasom