Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A sürgősségi orvosi ellátásról szavaznak Sándorfalván

Ilyen még nem volt a megyében a demokrácia tizenöt éves történetében. Választott képviselőik döntésképtelensége miatt a sándorfalviak határozhatnak a helyi orvosi ügyeletről szombaton.
– A sándorfalviak szombaton népszavazáson döntenek a kérdésről: „Egyetért-e azzal, hogy az önkormányzat helyi orvosi ügyeletet működtessen?" A 8 ezer 200 lakosú városnak közel 6 ezer 500 választópolgára élhet a választójogával reggel 6 órától este 7-ig. Mindenki szavazhat, aki a településen állandó lakóhellyel rendelkezik és betöltötte a 18. életévét – tájékoztatott Sándorfalva jegyzője, Muhiné Boruzs Ilona.

A szavazópolgárokat az országos választásoknál már megszokott kilenc szavazókörben fogadják. Az új utcákban lakóknak érdemes előre tájékozódni, melyik szavazóhelyiségben voksolhatnak. Az első eredmények szombaton este 9 óra körül várhatók.

– A választópolgárok 50 százalékának plusz egy embernek el kell mennie, vagyis több mint felének kell voksolni – a szavazás akkor mondható érvényesnek. Eredményes pedig akkor lesz, ha a szavazóknak több mint a fele egyféleképpen voksol. Az érvényes döntés kötelező érvényű a képviselő-testület számára. Eredménytelensége esetén egy éven belül nem írható ki újra népszavazás ugyanerről a kérdésről – egészítette ki Dubeczné Károlyi Éva, a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője.

Általában az önkormányzat működési zavara váltja ki a népszavazási kezdeményezést, hiszen a lakosság ebben az esetben a választott képviselőinek szerepét veszi át, helyettük dönt. A választás is sok embert és pénzt mozgat meg, hiszen minden szavazókör működik, és a procedúra az előkészítéssel együtt megközelítőleg másfél millió forintba kerül.

Döntésükkel a sándorfalviak pontot tehetnének egy legalább fél éve húzódó vita végére, ám ehhez minden eddiginél több embernek kell aktívan közreműködnie. Információink szerint ugyanis eddig egy választáson sem jelent meg a településen a szavazásra jogosultak fele.

Ezúttal a szavazók fontos, az életüket közvetlenül érintő kérdésben nyilváníthatnak véleményt. Sándorfalva vezetősége idén már kétszer vitázott az orvosi ügyeletről, két tanulmánytervet is íratott, mégsem tudott véglegesen határozni. A képviselők egy része ugyanis túlzottan költségesnek ítélte a saját ügyelet kialakítását, ezért továbbra is Szegedről hívna orvost munkaidő után és hét végén. Ezzel szemben a legutóbbi tervezet megfizethetőnek és megvalósíthatónak írja le az ügyelet létrehozását. Ez alapján a sürgősségi orvosi ellátás egyszeri 10 milliós beruházást igényelne, és évente legfeljebb 30 millió forinttal terhelné az önkormányzat közel 1 milliárdos költségvetését.

Összevont ügyeletet, azaz gyermek- és felnőtt ellátást együtt vállalna fel az új helyi sürgősségi állomás az egészségház emeleti helyiségeiben. Az előírásoknak megfelelő személyzetet foglalkoztatnának hét végén és munkaidő után: orvost, szakápolót és gépkocsivezetőt. A városlakók szavazatai nyomán akár néhány hónap alatt felállítható a sürgősségi ellátás. Amennyiben a sándorfalviak nem döntenek egyértelmű igennel vagy nemmel, az ügy ismét a képviselők asztalára kerül vissza.


Egyedülálló esély

Az utóbbi tizenöt esztendőben önkormányzat még egyszer sem adta át jogkörét a választóinak Csongrád megyében. Természetesen adódnak felvetések, amelyekről kötelezően ki kell írni a népszavazást. Ilyen a településrészek elszakadása, így döntöttek például az algyőiek a Szegedtől való elválásról 1997-ben. Idén tavasszal ugyancsak kötelezően írt ki a jegyző voksolást Szikáncson, amikor a tét a Vásárhelytől való függetlenedés volt. A szavazás érvényesen, de eredménytelenül zárult – a településrész nem szakadt el. Szintén tavasszal huszonhét szavazó döntötte el egyhangú akaratával, hogy Mártélytól elcsatolják Barattyost. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi jogi bírósághoz fordult Bartosné

Az emberi jogi bírósághoz fordult a szegedi önkormányzat városgondnokságának volt dolgozója, aki az… Tovább olvasom