Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A szabad bölcsészet

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határidejéhez, február 15-éhez közeledve lapunkban bemutatjuk: a Magyarországon kínált 14 képzési területből mi mindent kínál a Szegedi Tudományegyetem. (Az intézmény egészét és a jogi kart lapunk január 28-i számában mutattuk be.) Most a bölcsészettudományi kar kínálatát tesszük nagyító alá.
A Magyar Akkreditációs Bizottság az elmúlt évben újra engedélyezte a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folyó képzéseket, s a legtöbb szak a legkitűnőbb minősítést kapta.

Az egyszakos képzési rendszer és a korábban megszokottnál kevesebb számú alapszak jelenti az újdonságot a bölcsészettudományi karon. A kar önálló www.arts.u-szeged.hu című honlapján az újdonságok között iránytűt adnak a továbbtanulni vágyóknak, vázolják a bolognai folyamat Szegedre érvényes tudnivalóit. A honlapon is fölsorolják az összes meghirdetett szakot, s fölhívják a figyelmét valamennyi felvételizőnek, hogy (a szerzett pont megállapításához) egy érettségi tárgyat kell választaniuk az adott szaknál felsorolt tantárgyak közül.

A szakok száma és elnevezése is új: anglisztika, germanisztika, informatikus könyvtáros, keleti nyelvek és kultúrák, kommunikáció és médiatudomány, magyar alapszak, néprajz, ókori nyelvek és kultúrák, pedagógia, pszichológia, romanisztika, szabad bölcsészet, szlavisztika, szociológia, történelem. Az említett honlapon kalandozó a felvételi tájékoztatóban, az úgynevezett kék könyvben megadotthoz képest is talál új információt.

Megtudják, mely alapszakhoz milyen szakirányok tartoznak. Például az anglisztikához angol és amerikanisztika; a szabad bölcsészethez pedig filozófia, etika, esztétika, filmelmélet és filmtörténet, vallástudomány; a történelem alapszakhoz tartozik a történelem, de a régészet szakirány is. Ez azt jelenti, hogy közös alapozó képzés elvégzése után választhat szakirányt a diák, de jelentkezni csak az alapszakokra lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Domusból nem lesz Tesco

Információink szerint nem tervezi kibérelni sem a szegedi, sem a szentesi Domus Áruházat a… Tovább olvasom