Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A Szabad sajtó utca hagyományai

Szeged - Március idusa a sajtószabadság ünnepe is. De idén azért is ünnepelheti magát a „szabad sajtó", mert hatvan éve, hogy e névvel illetik Szegeden az egyik alsóvárosi utcát, ahol megfér egymás mellett régi és új, szegedi és gyüttmönt, vagyis békésen élnek egymás mellett az emberek.
„Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs" – írta Petőfi Sándor naplójába az 1848. március 15-én Pesten történtekről, utalva a tizenkét pontra is, melyek közül rögtön az első követelte a sajtószabadságot, a cenzúra eltörlését.

– Sose gondolkodtam azon, miért éppen Szabad sajtó ennek az utcának a neve, pedig már negyven éve, hogy mindennap végigmegyek rajta – mondja Papp Lászlóné. – Talán Szeged újságjához kötődik a név? Mi is azóta előfizetői vagyunk a Délmagyarnak, amióta ide költöztünk – árulja el az orvoshoz siető asszony, akinek a lánya és az unokája családja is errefelé lakik, annyira szeretik ezt a békés környéket.

Papp Lászlóné negyven éve járja a Szabad sajtó utcát.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Kétszáz éves a ház, gyerekkoromban is állt, pedig már a 81. évemet taposom – pihen a botjára támaszkodva Farkas István, aki néhány perce még a lenyesett faágakat kötötte össze. Ennyi idősen is dolgozgat. Állítja: a munka az alsóvárosiak vérében van. Ízesen mesélve villant föl képeket: az apja fiákeresként kereste kenyerét, de amikor tehette, ment a felesége után dolgozni, mert az asszonyok a „Matyon túli" földekre „paprikázni" jártak, meg a „hattyasi gyümölcsösbe" kertet művelni. Akkoriban minden háznál tartottak négy-öt tehenet: az állatokat a legelőről behajtották a Vadkerti térre, ahonnan már maguk is hazataláltak. De nem csak földművesek éltek errefelé, hanem vasutasok is. Az utca csatornázott, bazaltköves burkolatú volt, vízért a sarki kútra jártak. Viszont ünnepnapon senki sem dolgozott: március 15-én amíg lehetett, kitűzték a zászlót a házra, pünkösdre szépre-tisztára meszelték a házakat, itt vonultak a búcsúsok, az udvarok egy részét kiadták „duttyának", vagyis rögtönzött utcai kifőzdének, kocsmának. Azt mondja Farkas István: itt nőtt föl, innen választott feleséget, s aztán saját családjával ötven éve lakik ugyanabban a házban – a Szabad sajtó utcában, s amióta az eszét tudja, járatja és olvassa a Délmagyart.

– Mintha falun lennénk, de nem az itteniek életvitele, hanem embersége miatt érzem így – dicséri az alsóvárosiakat a Felsővároson is dolgozó fodrász, Szente Anikó. A Szabad sajtó és Földmíves utca sarkán nem oly rég megnyitott szépségszalon egyik vendége, Görög Sándorné nyugtázza a kedvességet, majd hozzáteszi: öt évig élt a Szabad sajtó utcában. Azóta eltelt ugyan negyven év, sok új ház is épült, de valahogy nem változott az utca lakóinak lelkülete. Itt köszönnek egymásnak a szomszédok, az időseket tisztelik a fiatalok, mint ahogy megbecsülik az ünnepeket is.

Sokat dolgoztak, de mindig is szépen ünnepeltek az alsóvárosiak – meséli Farkas István. Fotó: Miskolczi Róbert

Napsugaras motívum, a deszkaoromzat csipkéje, a kapukon is ismétlődő virágmotívum utal a múltra az egyik újonnan épült Szabad sajtó utcai házon. Mellette és szemben, az épületeken ott a díszes zászlótartó, hogy a nemzet ünnepein, így március 15. napján is ékeskedhessen a nemzeti színű lobogó.

Sutuból lett

A szegedi Alsóváros egyik ütőerének számító Szabad sajtó utca elnevezése a sutuból származik – írja Péter László Szeged utcaneveiről szóló könyvében. A kezdetben három darabból álló utca egyharmada a Sotu, Sutu elnevezést az egykori gőzmalom helyén álló olajütőtől kapta. Ám a „Sutuval már a Víz előtt sem tudtak mit kezdeni, ezért az előkelőbb Sajtóra finomították" 1879-ben, majd „ezt féreértve, a nyomdai sajtóval azonosítva, nevezték el Szabad sajtó utcának" az alsóvárosi temetőtől szinte a vasútig – 1948-tól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörgős magánrendelők Szegeden

Szeged - Aki megunta, hogy akár hónapokat várjon egy-egy szakorvosi vizsgálatra, ma már megteheti Szegeden is, hogy felkeres egy magán-rendelőintézetet. Tovább olvasom