Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A Szabadság-hegy napi aktualitása

A budapesti József Attila Színházban ma este tarják a Szabadság-hegy bemutatóját, amit kollégánk, Darvasi László Gáli József azonos című drámája alapján írt. Az eredeti darabot felolvasószínházi változatban jövő szombaton az SZTE Dugonics téri aulájában hallhatja a szegedi közönség.
A tragikus sorsú író, dramaturg Gáli József 1930-ban tehetős gyulai zsidó családban született, édesapja a tüdőszanatórium főorvosa volt. Bár a család katolizált, 1944-ben mindannyiukat elhurcolták Auschwitzba. Egyedül Gáli József élte túl a megsemmisítő tábort. Felvették a színművészeti főiskola dramaturg szakára, ahonnan mint „osztályidegent" 1949-ben eltávolították. 1951-ben József Attila-díjat kapott, és a főiskolára is visszavették. 1956. október 6-án – Rajk László újratemetésének napján – Gobbi Hilda főszereplésével mutatta be a pár hónappal azelőtt megalakult József Attila Színház diplomamunkáját, a Szabadság-hegy című drámát.

A premieren Nagy Imre is jelen volt, ez is közrejátszott abban, hogy Gálit december 5-én ellenforradalmi felforgató tevékenység címén letartóztatták, majd írótársával, Obersovszky Gyulával együtt 1957 júliusában halálra ítélték. A nemzetközi tiltakozás hatására büntetését 15 évi börtönre mérsékelték. 1961-ben amnesztiával szabadult, más vélemények szerint valójában azért „rúgták ki" a börtönből, mert olyan beteg volt, hogy már nem sok időt jósoltak neki.

Felolvasóest az aulában

Gáli József jó barátja volt Galkó Bence, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, aki felolvasószínházi formában tavaly már bemutatta az SZTE aulában Gáli hetvenes években betiltott Válás Veronában című tragikomédiáját. Galkó rendezésében a szegedi egyetemi kulturális fesztivál programjában jövő szombaton este 8 órától a Dugonics téri aulában az eredeti Szabadság-hegyet is felolvassa Fekete Gizi, Janik László, Borovics Tamás, Márkus Judit, Pataki Ferenc és Szívós László.

Sokáig munkanélküli volt, német fordításaiból tartotta fenn magát. Végül az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának munkatársa lett. 1981-ben élettársa, Balla Margit képzőművész kiállításának rendezése közben szívinfarktust kapott és meghalt.

Napra pontosan 50 évvel az ősbemutató után, Darvasi László átiratában, Léner Péter rendezésében ma este ismét bemutatja a Szabadság-hegyet a József Attila Színház. A főbb szerepeket Galambos Erzsi, Mihályi Győző, Besenczi Árpád, Timkó Eszter, Schnell Ádám, Sztankay István, Józsa Imre, Varga Klári alakítják.

Egy kommunista család történetéről szól az 1954-ben, egy budai régi polgári villában játszódó darab, amely a szabadság, az igazság és a hazugság problematikáját vizsgálja. Elavultnak tartott nyelve és halvány cselekménye miatt úgy gondolták, nem lehet eredetiben bemutatni, ezért kérték fel Darvasit, hogy írja át. – Nagyon érdekesen rájátszik a mai helyzetre ez a darab: beszél korunkhoz, diskurzusba keveredik a mai közállapotokkal. Izgalmas lesz a premier azért is, mert épp a parlamenti szavazás és a Kossuth téri nagygyűlés után kerül rá sor – mondja Darvasi, aki csak néhány napja érkezett haza Amerikából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom