Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A szabadtéri művészei is megkóstolják a halászlét

Szeged - Szinte egész Szeged megérzi, amikor elkezdődik a szabadtéri játékok évada: a vendéglátó- és a szálláshelyek legalábbis biztosan. Maguk a fellépők kevésbé aktívak: amikor nincsenek színpadon, inkább alszanak.
 Éjszakai járatok

A szabadtéri előadások napjain – az esőnapokat is beleértve – a műsor befejezése után a Szegedi Közlekedési Kft. éjszakai járatokat közlekedtet. A 2-es villamos az Aradi vértanúk teréről indul az Európa liget irányába, a 3-4-es a Dugonics térről Tarjánba, az 1-3-4-es villamospótló az Aradi vértanúk teréről a nagyállomás, Kecskés és a vadaspark irányába, az 5-ös, 19-es trolibusz a Széchenyi térről az újszegedi gyermekkórház, valamint Tarján, Víztorony tér, Makkosház és a Körtöltés utca irányába. A céljáratok megvárják az előadások nézőit, akik díjmentesen vehetik igénybe a járatokat.

Az első öt legvonzóbb nyári program között szerepel a szegedi szabadtéri a turisták számára – tudtuk meg Ács Szilviától, a szegedi Tourinform vezetőjétől. A Páholy című lap szerint a tavalyi szezonban a jegyvásárlás által generált helyi fogyasztás 449 millió forint volt. A nézők háromnegyede visszatérő vendég, és egyharmadukat Szeged fesztiválváros jellege csalogatja.

Megnövekszik a szálláshelyek kihasználtsága is a szabadtéri előadások idején. – Gyakorlatilag ezek telt házas hétvégék. Hamar le is foglalják a szobákat, amikor a jegyet megvásárolják – számolt be Gál István, a Dóm tértől karnyújtásnyira lévő Art Hotel igazgatója. Náluk jellemzően azt az egy éjszakát töltik el a vendégek, amikor az előadás van.

Mit csinálnak szabadidejükben a fellépő művészek? – Általában alszanak, nem jellemző, hogy a város nevezetességeivel ismerkednének. Halászlét viszont szinte mindenki eszik – mondta Fábián Barbara, a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense. A szállást a színészek maguknak intézik, a legtöbben kisebb-nagyobb hotelekben, panziókban, kollégiumokban pihenik ki a próbák és az előadások fáradalmait. Akik a Forrásban szállnak meg, szívesen meglátogatják a Napfényfürdőt, vagy aki a családjával érkezik, tesz egy sétát a vadasparkban.

Belvárosi és színházi sétával, kerékpáros városnézéssel is kiegészíthetik a Szegedre érkezők a Dóm téri produkciók nyújtotta élményt. A szabadtéri belépőjeggyel ingyenesen tekinthetők meg a REÖK kiállításai. Az SZKT hétvégenként nosztalgiavillamost és trolijáratokat indít, és megkönnyíti az előadások utáni hazajutást is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csörögesütési Guinness-rekordra készülnek Árpádhalmon

Saját Guinness-rekordja megdöntésére készül Árpádhalom, ahol szombaton a tavalyinál is több csörögét szeretnének sütni. Tovább olvasom