Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Szaharában jár a gyalogló palicsi testvérpár

A palicsi testvérpár egy éve indult Szegedről, hogy három esztendő alatt körbegyalogolja a Földet. Már a Szaharában vannak, ám szponzor híján egyre csüggedtebbek.
„Sivatag. Ma állítottunk meg először teherautót, hogy adjon vizet. Pénteken 48 fok volt. Milliónyi légy, megőrjítenek" – ezt az SMS-t küldte nemrég az itthoniaknak a 31 éves Ivanics Ferenc. A Szaharából. A palicsi férfi egy éve, július 16-án indult el Szegedről öccsével, a 25 esztendős Ivanics Istvánnal, hogy három és fél év alatt körbejárják a Földet. Összesen 35 ezer kilométert gyalogolva.

– A férfiak többségére jellemző kalandvágy hajt minket, de üzenetünk is van: a békére, az emberi közösségekben elengedhetetlen elfogadásra, nyitottságra, együttérzésre szeretnénk emlékeztetni – foglalta össze céljaikat még a szegedi Kálvin téren Ferenc. Hódmezővásárhely, utána Szentes következett néhány nap alatt, majd hosszú hetek alatt Budapest, Bécs, Stuttgart, Párizs, Barcelona. Az ezredik kilométert Ausztriában érték el, még tavaly augusztusban.

Napi nyolcórás gyaloglással 40-50 kilométert tesznek meg. Hátukon a mintegy 30 kilogrammos zsákkal, benne ruhákkal, sátorral, hálózsákkal, ennivalóval, gyógyszerrel.

Aludtak temető bejárata előtt Bécs alatt, hajléktalanszállón Lyonban, a híd alatt Valencia közelében. Andalúziában egy gambiai testvérpár fogadta be őket. Hosszú napokig éltek banánon, kivin, vadalmán, citromon – éppen azon a vadon termő gyümölcsön, amelyet útjukon találtak.

Ivanics Ferencet és Istvánt a Szaharában a helybeliek gazdag európai turistáknak vélik, pedig szinte kilátástalan helyzetben róják a sivatagot. Fotó: DM/DV
Ivanics Ferencet és Istvánt a Szaharában a helybeliek gazdag európai turistáknak vélik, pedig szinte kilátástalan helyzetben róják a sivatagot. Fotó: DM/DV

Megtudták, hogyan lehet két liter vízzel négy pár zoknit kimosni, hogyan tisztíthatjuk meg a lábunkat a hideg tengerben, s hogy milyen lesz az ember anyagcseréje, ha két hétig kizárólag naranccsal táplálkozik. Mégis: „a fizikai terhelés babapiskóta ahhoz képest, amit a koldulással járó lelki terror okoz" – fogalmazza meg legnagyobb gondjukat Ferenc. Alig néhány szponzorra és az otthoniak támogatására számíthatnak, valamint a helyiek kedvességére. Angolul, németül megértetik magukat – ám franciául, spanyolul nem beszélnek, ezért itthon mindig valaki fordít nekik egy levelet, amelyben leírják útjuk célját. Ezt adják oda az érdeklődőknek.

Akikből azért akad bőven, hiszen a palicsi testvérpár tavaly december 14-én már elérte a Földközi-tengert. 3200 kilométer után ekkor dobták ki elhasználódott cipőiket, vagyis patikáikat – mond szinonimát István a vajdaságiak kedvéért. Sátrakat is ekkor cseréltek.

Interneten követhető útjuk

Az internetes fájlmegosztó portálra, a youtube-ra folyamatosan tesznek videókat kalandjaikról, a www.worldwalk.blogol.hu címen pedig írásban számolnak be életükről. Ugyanitt tájékozódhat az, aki támogatni szeretné a palicsi testvérpárt célja megvalósításában. 
A karácsony még Franciaországban érte őket, a szilvesztert pedig egy nyugodt, szélvédett tengerparton töltötték Spanyolországban. Bort ittak, Ki nevet a végén?-t játszottak – tíz óra körül pedig lefeküdtek. Ekkora már beszereztek egy hordozható gázpalackot, mellyel „esténként olcsón tudunk meleg kaját enni, a kedvencem: fél liter lencse, fél liter ratatouilles konzerv (főtt zöldségek paradicsomban), felvágott és ementáli sajt" – meséli István.

Kellett is nekik energia, hiszen május elején áthajóztak Afrikába – persze előtte megmászták Gibraltár szikláit a vadon élő majmok között. A fekete kontinensen aztán tenyérnyi skorpiók, utcai hasisárusok és kolduló gyerekek közé csöppentek, a helyi nyelven a „nyinyik, sziszik, tiktikek és zumzumok" – vagyis pókok, kígyók, skorpiók és rovarok – birodalmának nevezett Marokkóba.

– Tiszta, fehér pólóinkban, nyakvédős sivatagi fejfedőinkben, hatalmas hátizsákjainkkal a helyiek nem szegény vándoroknak, hanem gazdag
európai turistáknak hisznek minket – mondja Ferenc, aki egyre csüggedtebb. Hiába vár még rájuk Dakar, Miami, Lima, Sydney vagy éppen Bombay, kitartásuk fogytán. – Eddig is voltak az utunk során kritikus pontok, jelenleg viszont már gyógyszerünk sincs, a kötelező védőoltásokat sem kaptuk meg, ezek nagyon drágák. Az elmúlt napokban a kilátástalanság, az egészségünk, az alacsony életszínvonal többször arra ösztönzött: hagyjuk ezt az egész túrát a francba – vallja be Ferenc. Ám egyelőre – bízva magukban és az itthoni támogatásban – tovább róják a kilométereket a tűzforró Szaharában.

Olvasóink írták

 • 6. Zs.Erzsi 2008. augusztus 24. 21:40
  „Le a kalappal embert próbáló vállalásukban.
  Remélem útjuk során csakis jó szándékú emberekre akadnak...”
 • 5. szisz1 2008. július 23. 09:34
  „Hajrááá a békéért, és a világért!!!Egyszer akar vki elérni vmit az életben önzetlenül és akkor is a fikázás megy...hihetetlen!:S:(
  hajrááááááááááááá magyarooooooooooook, hajrá palicséééééék!
  én maximum ezer forintot tudok a nyári diákmelómból kiszorítani, de kiszorítom ha kell!!!:)”
 • 4. bogarass 2008. július 21. 15:56
  „Így elindulni hogy majd lesz valahogy, felelőtlen. Amennyiben félbehagyják csak magukat okolhatják!! Még ilyet! Haggyjuk mán!”
 • 3. Gulyás Ferenc 2008. július 21. 14:43
  „Szeretem az ilyen kitartó és határozott embereket. Az Ő celekedetük ( ha teljesiteni tudják) felér egy olinpiai aranyéremmel. Nagyobb figyelmet érdemelnének, a tehetősebb emberektől, hogy a kitüzött célt teljesíteni tudják.
  Sajnálnám, ha támogatás hiányában félbe kellene szakítani a programjukat.”
 • 2. Pipice 2008. július 21. 12:12
  „Kitartást Nektek! Bízzatok magatokban és a segítség is befut (mindig)!”
 • 1. Mil 2008. július 21. 10:48
  „Érdekes lehet. Én is elmennék hasonlóra-de nem gyalog :) És persze kihagynám a necces helyeket. EZeket is még majd túszul ejtik valakik, mert gazdagnak nézik őket. Afrikában, akinek világosabb a bőre, azt gazdagnak nézik. Nem is kell hogy fehér legyen teljesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségverseny és bolhapiac a VII. Tappancs Állatfesztiválon

Szeged - Pajkos pudlik, tunya tacsik és még számos kutyafajta képviselője, valamint gazdáik vették… Tovább olvasom